Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    ‘KPN maakt concurrentie via glasvezel bewust moeilijker en hierdoor abonnementen duurder’

    Kritiek op het door KPN gevoerde beleid in gebieden waar op dit moment het oude kopernetwerk (DSL) is uitgeschakeld en vervangen door glasvezel.
    Jarco Kriek
    7 mei 2024
    comments 5
    ‘KPN maakt concurrentie via glasvezel bewust moeilijker en hierdoor abonnementen duurder’
    Foto Getty Images

    KPN heeft het kopernetwerk op dit moment op zo’n drie miljoen adressen uitgeschakeld. Op deze adressen is al langere tijd toegang tot glasvezel. De ambities van ‘het groene telecombedrijf’ uit Rotterdam zijn groot. In 2026 wil het op meer dan 80 procent van de adressen diensten via glasvezel gaan leveren, om daarna het aantal adressen nog verder uit te breiden. Na de komst van glasvezel gaat ook op deze adressen het oude kopernetwerk ‘uit’.

     

    Concurrentie

    Tegenover Nu.nl laten analisten en serviceproviders die diensten aanbieden via KPN-netwerken weten dat ze niet op alle onderdelen blij zijn met de huidige ontwikkeling. Natuurlijk is glasvezel superieur aan koperdraad. Met glasvezel kunnen snellere en kwalitatief betere diensten geleverd worden. In het grote verzorgingsgebied van Ziggo kan hierdoor ook betere concurrentie met dit kabelbedrijf worden aangegaan. Dat is dan ook goed zichtbaar aan het aanhoudende klantverlies bij Ziggo. Maar de verplichte overstap van koper naar glasvezel zorgt er volgens serviceproviders ook voor dat de consument meer moet betalen voor het internetabonnement, en dat KPN de concurrentie aan banden legt.

     

    Zelfde prijs

    Dat laatste werd eerder door KPN aan Totaal TV tegengesproken. Een woordvoerder van het telecombedrijf gaf aan dat klanten kosteloos van koper naar glasvezel worden omgezet en dat voor hen de maandprijs van het abonnement gelijk blijft, ondanks de hogere down- en uploadsnelheid. Dat prijzen bij enkele serviceproviders na de overstap stijgen, zou volgens KPN komen doordat serviceproviders de aangereikte kortingen niet of slechts deels via de abonnementsprijs aan klanten doorberekenen. Maar onder meer Tim Poulus van marktonderzoeker Telecompaper kijkt hier wat kritischer naar. “Met het verdwijnen van de telefoonlijn verdwijnen ook lager geprijsde internetabonnementen met lagere snelheden.” Voor een deel van de Nederlanders – vooral ouderen – hoeft het internet helemaal niet zo snel te zijn als via glasvezel. Voor hen is het goedkoopste DSL-abonnement met een internetsnelheid van onder de 50 Mb/s al voldoende.

     

    Andere techniek

    KPN beteugelt de concurrentie doordat er bij nieuwe glasvezelnetwerken voor serviceproviders minder mogelijkheden zijn om eigen apparatuur binnen de glasvezelstructuur van KPN te gebruiken. Met eigen apparatuur kunnen serviceproviders abonnementen met afwijkende diensten en internetsnelheden leveren. Mede hierdoor kunnen ze ook op prijs concurreren. Dit is met oudere glasvezelnetwerken die werken met de point-to-point (ieder woning een eigen vezel) wel mogelijk. De nieuwe glasvezelnetwerken van KPN (NetwerkNL en Glaspoort) gebruiken echter XGS-PON (simpel gezegd een vezel verdeeld over meerdere adressen). Hierbij is het voor serviceproviders veel moeilijker om eigen apparatuur te gebruiken. Het slechte nieuws voor serviceproviders is dat KPN in de toekomst de point-to-point netwerken gaat opwaarderen naar XGS-PON. Het voordeel hiervan is dat de consument kan kiezen voor supersnel multigig internet. Maar het nadeel is dus – zoals serviceproviders stellen – dat concurrentie aan banden wordt gelegd. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de maandprijs van abonnement. Serviceproviders als Odido en Freedom Internet lieten eerder al weten dat de prijs van het internetabonnement voor de consument lager kan worden als de wholesale tarieven op de netwerken van KPN en Delta Fiber naar beneden worden bijgesteld. Odido zegt hierbij als hoofdhuurder en verkoper van wholesale diensten op de netwerken van Open Dutch Fiber het voorbeeld te geven.

    KPNNetwerkNLGlaspoortglasvezelinternetconcurrentieconcurrentiedrukDSLkoperdraad

    Reacties

  1. TV-TIP Joanna Lumley's Specerijenroute

    Joanna Lumley's Specerijenroute
    NPO 2 om 18:30 uur
    Absolutely Fabulous-ster Joanna Lumley werd geboren in India, en is gefascineerd door verre streken en exotische keukens. Ze reist naar landen die barsten van de specerijen en kruiden, zoals Indonesië, India en Zanzibar. Ze geniet van het natuurschoon en de schitterende kleuren, maar staat ook stil bij de bloederige onderdrukking van de bevolking in de voormalige kolonies. In de eerste aflevering is Indonesië aan de beurt. Joanna bezoekt o.a. Banda, Jakarta en de Molukken, waar ze meer leert over de geschiedenis van nootmuskaat.

    TV-TIP Help, Mijn Man is Klusser!

    Help, Mijn Man is Klusser!
    RTL 5 om 19:00 uur
    De komende weken geniet je van seizoen 15 van het verbouwprogramma Help, Mijn Man is Klusser!. Een bijzondere reeks, want de meeste deelnemers zijn maar wat blij met de hulp van John Williams en zijn team. In de eerste aflevering dreigt Petra haar man te verlaten als hij de hulp van John niet accepteert, maar Joop blijkt de redelijkheid zelve te zijn. Later in het seizoen is het zelfs de man zélf die een beroep doet op John. Natuurlijk zijn er óók weer mokkende kandidaten die het klusteam het liefst weg zouden sturen.

    Interview