Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN maakt glasvezel dominant

  Voor het eerst is glasvezel het meest gebruikte en dus belangrijkste vaste netwerk van telecombedrijf KPN. Voorheen was dit het DSL-kopernetwerk.
  Jarco Kriek
  14 juli 2022
  comments 0
  KPN maakt glasvezel dominant
  Foto Getty Images

  KPN laat weten dat het omslagpunt is bereikt. Dit betekent dat meer KPN-klanten nu vaste diensten zoals tv en internet via glasvezel geleverd krijgen dan via het oudere DSL-kopernetwerk. Dit betekent overigens niet dat KPN abonneegroei op de vaste markt laat zien. Het aantal klanten dat overstapt naar glasvezel is lager dan de uitstroom bij het DSL-kopernetwerk. Onder de streep verliest KPN hierdoor op de vaste markt nog steeds abonnees, al stabiliseert het verlies wel enigszins.

   

  DSL

  De huidige ontwikkeling zal zich de komende jaren doorzetten. KPN blijft onder meer met Glaspoort op uitgebreide schaal nieuwe glasvezelnetwerken aanleggen. De komende vijf jaar wil KPN minimaal tachtig procent van de Nederlandse adressen voorzien met een 'groene glasvezelaansluiting'. Ook gaat KPN volgend jaar beginnen met het gefaseerd uitschakelen van DSL-koper in gebieden waar een glasvezelnetwerk operationeel is. Dit zorgt overigens voor kritiek van budgetserviceproviders als Youfone en BudgetNL, die vrezen dat zij door de verplichte overstap naar glasvezel hun abonnementsprijzen moeten verhogen.

   

  Concurrentie

  De overstap van DSL-koper naar glasvezel bij KPN is niet alleen nadelig voor budgetserviceproviders. T-Mobile – deels afhankelijk van de KPN-netwerken – klaagt al langere tijd bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) over te hoge prijzen voor gebruik van KPN-netwerken en bijbehorende diensten. Voor Ziggo betekent verdere uitrol van glasvezel dat de concurrentie toeneemt. Ziggo heeft hierdoor te maken met aanhoudend abonneeverlies.

  KPNKPN NetwerkNLglasvezelKPNkopernetwerktvtelevisieinternet

  Reacties

 1. TV-TIP Ms. Fisher's Modern Murder Mysteries

  Ms. Fisher's Modern Murder Mysteries
  BBC First om 20:00 uur
  In deze spin-off van Miss Fisher’s Murder Mysteries, die zich afspeelt in de jaren zestig, arriveert Peregrine in Melbourne om de erfenis van haar vermiste tante te ontvangen. Wanneer de jonge vrouw ontdekt hoe avontuurlijk Phryne was, wil zij in haar tantes voetsporen treden. Er zit maar één ding op: ook een moord oplossen.

  TV-TIP The Jungle Book

  The Jungle Book
  Net5 om 20:00 uur
  Het jongetje Mowgli (Neel Sethi) is opgevoed door wolven, maar de gevreesde tijger Shere Khan (Idris Elba) wil hem weg hebben uit de jungle. Daarom moet hij vluchten. Op zijn tocht wordt hij bijgestaan door de strenge panter Bagheera en de vrolijke beer Baloo (Bill Murray). Liveactionverfilming naar Rudyard Kipling gelijknamige boek.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)