Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN maakt glasvezel dominant

  Voor het eerst is glasvezel het meest gebruikte en dus belangrijkste vaste netwerk van telecombedrijf KPN. Voorheen was dit het DSL-kopernetwerk.
  Jarco Kriek
  14 juli 2022
  comments 0
  KPN maakt glasvezel dominant
  Foto Getty Images

  KPN laat weten dat het omslagpunt is bereikt. Dit betekent dat meer KPN-klanten nu vaste diensten zoals tv en internet via glasvezel geleverd krijgen dan via het oudere DSL-kopernetwerk. Dit betekent overigens niet dat KPN abonneegroei op de vaste markt laat zien. Het aantal klanten dat overstapt naar glasvezel is lager dan de uitstroom bij het DSL-kopernetwerk. Onder de streep verliest KPN hierdoor op de vaste markt nog steeds abonnees, al stabiliseert het verlies wel enigszins.

   

  DSL

  De huidige ontwikkeling zal zich de komende jaren doorzetten. KPN blijft onder meer met Glaspoort op uitgebreide schaal nieuwe glasvezelnetwerken aanleggen. De komende vijf jaar wil KPN minimaal tachtig procent van de Nederlandse adressen voorzien met een 'groene glasvezelaansluiting'. Ook gaat KPN volgend jaar beginnen met het gefaseerd uitschakelen van DSL-koper in gebieden waar een glasvezelnetwerk operationeel is. Dit zorgt overigens voor kritiek van budgetserviceproviders als Youfone en BudgetNL, die vrezen dat zij door de verplichte overstap naar glasvezel hun abonnementsprijzen moeten verhogen.

   

  Concurrentie

  De overstap van DSL-koper naar glasvezel bij KPN is niet alleen nadelig voor budgetserviceproviders. T-Mobile – deels afhankelijk van de KPN-netwerken – klaagt al langere tijd bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) over te hoge prijzen voor gebruik van KPN-netwerken en bijbehorende diensten. Voor Ziggo betekent verdere uitrol van glasvezel dat de concurrentie toeneemt. Ziggo heeft hierdoor te maken met aanhoudend abonneeverlies.

  KPNKPN NetwerkNLglasvezelKPNkopernetwerktvtelevisieinternet

  Reacties

 1. TV-TIP Too Large

  Too Large
  TLC om 19:30 uur
  Een maagverkleining kán een manier zijn om gewicht te verliezen, en voor sommige mensen is het zelfs de enige hoop op een normaal leven. Maar wat als je te zwaar bent om zo’n operatie te ondergaan? In Too Large zien we dokter Charles Procter, die patiënten op het goede pad probeert te houden, zodat ze naar een gezond leven kunnen toe­werken. Da’s extreem ingewikkeld, want sommige deelnemers zijn zó zwaar dat ze nauwelijks een vin kunnen verroeren.

  TV-TIP Green Book

  Green Book
  SBS9 om 20:30 uur
  Voor zijn tournee door de zuidelijke staten van Amerika heeft de Afro-Amerikaanse pianist Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) een chauffeur nodig. Hij geeft de Italiaans-Amerikaanse uitsmijter Tony Lip (Viggo Mortensen) de baan. Aanvankelijk liggen de twee elkaar niet, maar langzaam maar zeker ontstaat er een bijzondere vriendschap.

  Interview