KPN maakt kijken met CI+ module bij Digitenne mogelijk
Dat KPN ondersteuning van een CI+ module aan de kijkmogelijkheden van Digitenne toevoegt, heeft alles te maken met wet- en regelgeving. In Nederland wordt de Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten vanaf 28 januari van kracht. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) publiceerde deze beleidsregel op 27 juli in De Staatscourant. Uiteindelijk wordt de beleidsregel na zes maanden omgezet in wet- en regelgeving.
Vrije modemkeuze
In de media werd vooral de mogelijkheid van vrije modemkeuze door consumenten uitgelicht. Wie bij Ziggo, KPN, T-Mobile of elke andere internetaanbieder een abonnement koopt, moet de mogelijkheid krijgen om zelf een internetmodem aan te schaffen en deze ook daadwerkelijk voor gebruik van internet in te zetten in plaats van de door de aanbieder in bruikleen geleverde internetmodem. Onder meer KPN biedt deze mogelijkheid op dit moment al. Ziggo moet in de periode tot 28 januari de vrije modemkeuze voor klanten nog mogelijk maken.
DVB
In de Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten staan echter ook bepalingen voor gebruik van zelf door consumenten gekozen hardware bij de levering van tv-diensten. Het gaat hierbij alleen om diensten die via DVB-uitzendnormen worden geleverd. Als een tv-dienst via IPTV wordt geleverd dan hoeft de provider gebruik van eigen hardware niet toe te staan.
Digitenne
In het geval van KPN levert het telecombedrijf diensten via IPTV (Interactieve TV) en DVB-T2 (Digitenne). Omdat Digitenne via een DVB-uitzendnorm wordt gedistribueerd dient KPN gebruik van eigen hardware dus mogelijk te maken. KPN gaat hierdoor in het eerste kwartaal voor Digitenne een CI+ module met inwendige virtuele smartcard aanbieden. Dit bevestigt het telecombedrijf aan Totaal TV. De CI+ module wordt alleen in een huurmodel aan Digitenne-klanten geleverd en is dus niet los in de winkel verkrijgbaar. Op een later tijdstip maakt KPN meer details – zoals huurprijs – bekend. Aan Totaal TV laat KPN al wel weten dat er geen restricties bij het opnemen van tv-programma’s bij gebruik van de CI+ module actief zijn. Door de CI+ module is gebruik van eigen hardware verzekerd omdat met gebruik van deze module het direct kijken via 4K-televisie of 4K-decoder mogelijk is. De gebruikte eigen hardware dient in het geval van Digitenne wel de technologieën DVB-T2 en HEVC (H.265) te ondersteunen.
Geen wijziging
Voor de huidige Digitenne-klanten verandert niets. Zij kunnen met de huidige bruikleendecoder zonder enige aanpassingen op dezelfde manier als nu het geval is ook na 27 januari naar tv- en radiozenders blijven kijken en/of luisteren. Aanschaf van andere apparatuur is dan ook niet nodig.