Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN mag koper voor glasvezel uitzetten

  T-Mobile is onderuit gegaan in een rechtszaak die het tegen KPN had ingezet. Hierdoor mag KPN volgens eigen tijdschema het kopernetwerk uitschakelen.
  Jarco Kriek
  12 november 2021
  comments 0
  KPN mag koper voor glasvezel uitzetten
  Foto Getty Images

  T-Mobile had zich tot de rechtbank in Rotterdam gewend om te voorkomen dat KPN de plannen met uitfasering van het kopernetwerk herzag in gebieden waar het telecombedrijf een operationeel glasvezelnetwerk heeft. KPN begint op 1 januari 2023 met het gefaseerd uitzetten van koper in glasvezelgebieden. Een jaar eerder kunnen serviceproviders zoals T-Mobile al geen nieuwe DSL-aansluitingen activeren. Alle aansluitingen worden dan automatisch op het glasvezelnetwerk gekoppeld. Dit is voor T-Mobile vooral financieel onaantrekkelijk. Voor toegang tot het kopernetwerk betaalt een serviceprovider aanzienlijk minder dan toegang tot het glasvezelnetwerk. De winst van het kabelbedrijf bij de verkoop van goedkopere abonnementen zoals Uit & Thuis komt hierdoor onder druk te staan.

   

  Apparatuur

  Bij de rechtszaak twee weken geleden haalde T-Mobile vooral aan dat het meer tijd nodig heeft om bij bestaande klanten bruikleenapparatuur om te wisselen die nodig is bij de overstap van koper naar glasvezel. Om binnen de door KPN gestelde termijn de overstap te maken, dient bij andere leveranciers apparatuur ingekocht te worden. Dit zorgt volgens T-Mobile voor hogere kosten. De voorzieningsrechter oordeelde echter dat KPN volgens eigen planning het kopernetwerk gefaseerd mag uitzetten.

   

  ACM

  T-Mobile gaat zich als volgende stap tot toezichthouder Autoriteit Consument & Markt wenden. Op deze manier hoopt T-Mobile het gefaseerd uitschakelen van KPN kopernetwerk te kunnen vertragen. T-Mobile stelt dat KPN wholesale-afnemers benadeeld met de nu gevolgde strategie.

  KPNKPN NetwerkNLtvtelevisieinternetT-Mobilekoperglasvezel

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  TV-TIP De Verraders

  De Verraders
  RTL 4 om 20:00 uur
  Het leven van een getrouwe gaat niet over rozen. De kans om de finish te halen is klein, maar soms moet je een gokje wagen.

  TV-TIP Louis Therou: Dark States

  Louis Therou: Dark States
  NPO 3 om 20:25 uur
  Het aantal mensen dat naar z’n grootje is geschoten in District 5, een niet al te gezellig stadsdeel van Milwaukee, is de afgelopen jaren fors gestegen.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)