Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN mag koper voor glasvezel uitzetten

  T-Mobile is onderuit gegaan in een rechtszaak die het tegen KPN had ingezet. Hierdoor mag KPN volgens eigen tijdschema het kopernetwerk uitschakelen.
  Jarco Kriek
  12 november 2021
  comments 0
  KPN mag koper voor glasvezel uitzetten
  Foto Getty Images

  T-Mobile had zich tot de rechtbank in Rotterdam gewend om te voorkomen dat KPN de plannen met uitfasering van het kopernetwerk herzag in gebieden waar het telecombedrijf een operationeel glasvezelnetwerk heeft. KPN begint op 1 januari 2023 met het gefaseerd uitzetten van koper in glasvezelgebieden. Een jaar eerder kunnen serviceproviders zoals T-Mobile al geen nieuwe DSL-aansluitingen activeren. Alle aansluitingen worden dan automatisch op het glasvezelnetwerk gekoppeld. Dit is voor T-Mobile vooral financieel onaantrekkelijk. Voor toegang tot het kopernetwerk betaalt een serviceprovider aanzienlijk minder dan toegang tot het glasvezelnetwerk. De winst van het kabelbedrijf bij de verkoop van goedkopere abonnementen zoals Uit & Thuis komt hierdoor onder druk te staan.

   

  Apparatuur

  Bij de rechtszaak twee weken geleden haalde T-Mobile vooral aan dat het meer tijd nodig heeft om bij bestaande klanten bruikleenapparatuur om te wisselen die nodig is bij de overstap van koper naar glasvezel. Om binnen de door KPN gestelde termijn de overstap te maken, dient bij andere leveranciers apparatuur ingekocht te worden. Dit zorgt volgens T-Mobile voor hogere kosten. De voorzieningsrechter oordeelde echter dat KPN volgens eigen planning het kopernetwerk gefaseerd mag uitzetten.

   

  ACM

  T-Mobile gaat zich als volgende stap tot toezichthouder Autoriteit Consument & Markt wenden. Op deze manier hoopt T-Mobile het gefaseerd uitschakelen van KPN kopernetwerk te kunnen vertragen. T-Mobile stelt dat KPN wholesale-afnemers benadeeld met de nu gevolgde strategie.

  KPNKPN NetwerkNLtvtelevisieinternetT-Mobilekoperglasvezel

  Reacties

 1. TV-TIP Rachel en Elbert Passen Op

  Rachel en Elbert Passen Op
  NPO 3 om 18:32 uur
  Het werk van een boer is erg zwaar en gaat altijd door. Een boer heeft daardoor zelden tijd voor vakantie, maar gelukkig zijn Rachel Rosier en Elbert Smelt er om op de boerderij te passen. In dit jeugdprogramma trekken de twee hun kaplaarzen aan, zodat de boer met zijn gezin op vakantie kan. Het presentatieduo heeft alleen weinig ervaring met het boerenleven en ze moeten eerst nog het vak onder de knie zien te krijgen.

  TV-TIP Heathrow

  Heathrow
  RTL Z om 19:30 uur
  Met 76.000 medewerkers en meer dan 70 miljoen passagiers per jaar is London Heathrow Airport het grootste vliegveld van Europa en deze documentaireserie geeft een kijkje achter de schermen van het drukste vliegveld van Groot-Brittannië. We zien niet alleen de dagelijkse werkzaamheden, waardoor de vliegtuigen veilig kunnen opstijgen en landen, maar ook de problemen waar Heathrow mee te maken krijgt. Want ook dit gigantische vliegveld kampt met personeelstekort en dat heeft grote gevolgen.

  Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)