KPN mag koper voor glasvezel uitzetten

T-Mobile had zich tot de rechtbank in Rotterdam gewend om te voorkomen dat KPN de plannen met uitfasering van het kopernetwerk herzag in gebieden waar het telecombedrijf een operationeel glasvezelnetwerk heeft. KPN begint op 1 januari 2023 met het gefaseerd uitzetten van koper in glasvezelgebieden. Een jaar eerder kunnen serviceproviders zoals T-Mobile al geen nieuwe DSL-aansluitingen activeren. Alle aansluitingen worden dan automatisch op het glasvezelnetwerk gekoppeld. Dit is voor T-Mobile vooral financieel onaantrekkelijk. Voor toegang tot het kopernetwerk betaalt een serviceprovider aanzienlijk minder dan toegang tot het glasvezelnetwerk. De winst van het kabelbedrijf bij de verkoop van goedkopere abonnementen zoals Uit & Thuis komt hierdoor onder druk te staan.
Apparatuur
Bij de rechtszaak twee weken geleden haalde T-Mobile vooral aan dat het meer tijd nodig heeft om bij bestaande klanten bruikleenapparatuur om te wisselen die nodig is bij de overstap van koper naar glasvezel. Om binnen de door KPN gestelde termijn de overstap te maken, dient bij andere leveranciers apparatuur ingekocht te worden. Dit zorgt volgens T-Mobile voor hogere kosten. De voorzieningsrechter oordeelde echter dat KPN volgens eigen planning het kopernetwerk gefaseerd mag uitzetten.
ACM
T-Mobile gaat zich als volgende stap tot toezichthouder Autoriteit Consument & Markt wenden. Op deze manier hoopt T-Mobile het gefaseerd uitschakelen van KPN kopernetwerk te kunnen vertragen. T-Mobile stelt dat KPN wholesale-afnemers benadeeld met de nu gevolgde strategie.