Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN mag koper voor glasvezel uitzetten

  T-Mobile is onderuit gegaan in een rechtszaak die het tegen KPN had ingezet. Hierdoor mag KPN volgens eigen tijdschema het kopernetwerk uitschakelen.
  Jarco Kriek
  12 november 2021
  comments 0
  KPN mag koper voor glasvezel uitzetten
  Foto Getty Images

  T-Mobile had zich tot de rechtbank in Rotterdam gewend om te voorkomen dat KPN de plannen met uitfasering van het kopernetwerk herzag in gebieden waar het telecombedrijf een operationeel glasvezelnetwerk heeft. KPN begint op 1 januari 2023 met het gefaseerd uitzetten van koper in glasvezelgebieden. Een jaar eerder kunnen serviceproviders zoals T-Mobile al geen nieuwe DSL-aansluitingen activeren. Alle aansluitingen worden dan automatisch op het glasvezelnetwerk gekoppeld. Dit is voor T-Mobile vooral financieel onaantrekkelijk. Voor toegang tot het kopernetwerk betaalt een serviceprovider aanzienlijk minder dan toegang tot het glasvezelnetwerk. De winst van het kabelbedrijf bij de verkoop van goedkopere abonnementen zoals Uit & Thuis komt hierdoor onder druk te staan.

   

  Apparatuur

  Bij de rechtszaak twee weken geleden haalde T-Mobile vooral aan dat het meer tijd nodig heeft om bij bestaande klanten bruikleenapparatuur om te wisselen die nodig is bij de overstap van koper naar glasvezel. Om binnen de door KPN gestelde termijn de overstap te maken, dient bij andere leveranciers apparatuur ingekocht te worden. Dit zorgt volgens T-Mobile voor hogere kosten. De voorzieningsrechter oordeelde echter dat KPN volgens eigen planning het kopernetwerk gefaseerd mag uitzetten.

   

  ACM

  T-Mobile gaat zich als volgende stap tot toezichthouder Autoriteit Consument & Markt wenden. Op deze manier hoopt T-Mobile het gefaseerd uitschakelen van KPN kopernetwerk te kunnen vertragen. T-Mobile stelt dat KPN wholesale-afnemers benadeeld met de nu gevolgde strategie.

  KPNKPN NetwerkNLtvtelevisieinternetT-Mobilekoperglasvezel

  Reacties

 1. TV-TIP 70 jaar na de Watersnoodramp

  70 jaar na de Watersnoodramp
  NPO 1 om 10:30 uur
  In Ouwerkerk, het Zeeuwse dorp waar in 1953 het laatste dijkgat werd gedicht met behulp van caissons, een soort enorme betonnen blokkendozen, herdenkt Nederland de Watersnoodramp. Onder de sprekers zijn een overlevende van de ramp en burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland. Winfried Baijens, tevens het gezicht van de serie Het water komt, presenteert.

  TV-TIP Jurassic World

  Jurassic World
  Veronica om 20:30 uur
  Ruim twintig jaar na de problematische opening van Jurassic Park, functioneert Isla Nublar eindelijk als het dinosaurus-themapark dat John Hammond ooit voor ogen had. Om de bezoekersaantallen hoog te houden, creëren de wetenschappers op het eiland een nieuwe attractie: een genetisch gemodificeerde dino. Hiermee brengen ze echter een monster tot leven dat alles en iedereen in het park in groot gevaar brengt.

  Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)