Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘KPN moet koper langer ondersteunen om winst T-Mobile op peil te houden’

  Als het aan T-Mobile ligt dan blijft KPN het verouderde kopernetwerk twee jaar langer ondersteunen dan de plannen die KPN nu openbaar heeft gemaakt.
  Jarco Kriek
  2 october 2021
  comments 3
  ‘KPN moet koper langer ondersteunen om winst T-Mobile op peil te houden’

  KPN is druk bezig om in een versneld tempo via dochterbedrijf KPN NetwerkNL in Nederland nieuwe glasvezelnetwerken aan te leggen. In gebieden waar glasvezel al langer aanwezig is, wil het telecombedrijf vanaf 2023 het oude kopernetwerk gefaseerd uitzetten. Dat gaat in de opinie van T-Mobile te snel. Dit bedrijf pleit nu voor de rechter voor een uitstel van twee jaar met betrekking tot het begin van het gefaseerd uitschakelen van koper door KPN. T-Mobile levert via het kopernetwerk van KPN als serviceprovider via de DSL-techniek vaste diensten zoals tv en internet aan Nederlanders. T-Mobile wil dat de rechter KPN tot uitstel maant omdat het bedrijf een periode van twee jaar nodig denkt te hebben om de huidige DSL-klanten naar glasvezel om te zetten.

   

  Geldkwestie

  Maar er speelt nog meer. T-Mobile is een prijsvechter die met aantrekkelijke maandelijkse tarieven klanten bij de twee grootste aanbieders van tv en internet Ziggo en KPN wil wegsnoepen. Daarbij is voor T-Mobile een groot nadeel dat deze diensten bij negentig procent van de klanten niet via een eigen netwerk worden geleverd. T-Mobile maakt hiervoor gebruik van de koper- en glasvezelnetwerken van KPN. De toegangskosten voor deze netwerken verschillen in prijs. Bij koper is de toegangsprijs rond de tien euro. Bij glasvezel is dit tarief minimaal het dubbele. Het verplicht overstappen naar glasvezel omdat KPN het kopernetwerk in een bepaalde regio uitzet, zorgt dus voor een hogere kostenpost voor T-Mobile. En met de prijsstunterprijzen die T-Mobile voor het leveren van vaste diensten hanteert, betekent dit dat de winst op verkochte abonnementen krimpt.

   

  Eigen netwerk

  De gang naar de rechter door T-Mobile moet dan ook als tijdrekken worden gezien. Samen met Open Dutch Fiber is T-Mobile namelijk bezig met de aanleg van glasvezel in grote en middelgrote steden. Deze glasvezelnetwerken zijn eigendom van Open Dutch Fiber, maar T-Mobile is hoofdhuurder, Dit betekent dat kosten voor levering van diensten voor T-Mobile op Open Dutch Fiber-netwerken veel lager zijn dan in het geval van glasvezelnetwerken van KPN. In de twee jaar dat T-Mobile het uitstel wil, kan het aantal 'eigen' glasvezelaansluitingen tot meer dan een miljoen Nederlandse woningen en bedrijven worden uitgebreid. Feitelijk betekent dit dat de winstmarge van T-Mobile bij een groter aantal vaste abonnementen minder onder druk komt te staan.

  KPNKPN NetwerkNLT-MobileOpen Dutch FiberkoperDSLglasvezeltvtelevisieinternetabonnement

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de 4K Ultra HD van A Clockwork Orange

   Al stampend, stelend, zingend, tapdansend en verkrachtend vermaakt Alex, een vandaal met een bolhoed, zich uitstekend, al is het op tragische wijze ten koste van anderen. Dit voor vier Oscars genomineerde, krachtig staaltje filmkunst verleidt, choqueert en is nog steeds aangrijpend.

  TV-TIP Keuringsdienst van waarde

  Keuringsdienst van waarde
  BVN-TV om 09:55 uur
  Skyr, zuivel helemaal uit IJsland, die barst van de calcium en eiwitten. Maar is dat gezonde witte goedje nou yoghurt of kwark?

  TV-TIP Crazy Rich Asians

  Crazy Rich Asians
  Net5 om 20:30 uur
  Rachel vergezelt haar vriend Nick naar de bruiloft van zijn beste vriend in Singapore. Daar ontdekt zij dat Nick stinkend rijk is.

  Interview

  • *

   Leonie ter Braak

   Cupido Ofzo

   Samen met Wendy van Dijk helpt Leonie ter Braak in Cupido ofzo mensen met een beperking de liefde van hun leven te vinden.
   Reacties0 reactie(s)