Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘KPN moet koper langer ondersteunen om winst T-Mobile op peil te houden’

  Als het aan T-Mobile ligt dan blijft KPN het verouderde kopernetwerk twee jaar langer ondersteunen dan de plannen die KPN nu openbaar heeft gemaakt.
  Jarco Kriek
  2 oktober 2021
  comments 3
  ‘KPN moet koper langer ondersteunen om winst T-Mobile op peil te houden’

  KPN is druk bezig om in een versneld tempo via dochterbedrijf KPN NetwerkNL in Nederland nieuwe glasvezelnetwerken aan te leggen. In gebieden waar glasvezel al langer aanwezig is, wil het telecombedrijf vanaf 2023 het oude kopernetwerk gefaseerd uitzetten. Dat gaat in de opinie van T-Mobile te snel. Dit bedrijf pleit nu voor de rechter voor een uitstel van twee jaar met betrekking tot het begin van het gefaseerd uitschakelen van koper door KPN. T-Mobile levert via het kopernetwerk van KPN als serviceprovider via de DSL-techniek vaste diensten zoals tv en internet aan Nederlanders. T-Mobile wil dat de rechter KPN tot uitstel maant omdat het bedrijf een periode van twee jaar nodig denkt te hebben om de huidige DSL-klanten naar glasvezel om te zetten.

   

  Geldkwestie

  Maar er speelt nog meer. T-Mobile is een prijsvechter die met aantrekkelijke maandelijkse tarieven klanten bij de twee grootste aanbieders van tv en internet Ziggo en KPN wil wegsnoepen. Daarbij is voor T-Mobile een groot nadeel dat deze diensten bij negentig procent van de klanten niet via een eigen netwerk worden geleverd. T-Mobile maakt hiervoor gebruik van de koper- en glasvezelnetwerken van KPN. De toegangskosten voor deze netwerken verschillen in prijs. Bij koper is de toegangsprijs rond de tien euro. Bij glasvezel is dit tarief minimaal het dubbele. Het verplicht overstappen naar glasvezel omdat KPN het kopernetwerk in een bepaalde regio uitzet, zorgt dus voor een hogere kostenpost voor T-Mobile. En met de prijsstunterprijzen die T-Mobile voor het leveren van vaste diensten hanteert, betekent dit dat de winst op verkochte abonnementen krimpt.

   

  Eigen netwerk

  De gang naar de rechter door T-Mobile moet dan ook als tijdrekken worden gezien. Samen met Open Dutch Fiber is T-Mobile namelijk bezig met de aanleg van glasvezel in grote en middelgrote steden. Deze glasvezelnetwerken zijn eigendom van Open Dutch Fiber, maar T-Mobile is hoofdhuurder, Dit betekent dat kosten voor levering van diensten voor T-Mobile op Open Dutch Fiber-netwerken veel lager zijn dan in het geval van glasvezelnetwerken van KPN. In de twee jaar dat T-Mobile het uitstel wil, kan het aantal 'eigen' glasvezelaansluitingen tot meer dan een miljoen Nederlandse woningen en bedrijven worden uitgebreid. Feitelijk betekent dit dat de winstmarge van T-Mobile bij een groter aantal vaste abonnementen minder onder druk komt te staan.

  KPNKPN NetwerkNLT-MobileOpen Dutch FiberkoperDSLglasvezeltvtelevisieinternetabonnement

  Reacties

 1. TV-TIP Lewis

  Lewis
  RTL 8 om 20:25 uur
  De moord op Murray Hayes stelt Lewis en zijn sidekick Hathaway voor een raadsel. De professor had kort voor zijn dood voor een godsvermogen het originele manuscript van een gedicht gekocht en die aankoop lijkt hem fataal te zijn geworden. Terwijl het duo in de zaak duikt, wordt het in de wielen gereden door amateurspeurneus Michelle Maraber.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het piepkleine Zeeuwse gehucht Baarland is het strijdtoneel van een jarenlange rel over een brandgang. Volgens Adrie hebben zijn buren het vehikel tussen beide huizen zo smal gemaakt, dat hij nog nauwelijks z’n kont kan keren. De buren, Martijn en Miriam, geven op hun beurt Adrie de schuld van het versmallen van het pad. Inmiddels heeft de burenruzie zijn knelpunt bereikt en is het de hoogste tijd dat Viktor en de besnorde brandjesblusser als de brandweer naar Zeeland vertrekken.

  Interview

  • *

   Floortje Dessing

   Floortje gaat mee

   Floortje Dessing rijdt met prijswinnend fotograaf Jasper Doest mee van Nederland naar Nepal, om onderweg verhalen vast te leggen over de relatie tussen mens en dier.
   Reacties0 reactie(s)