Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN mogelijk weer ‘onder curatele’ ACM, Ziggo wellicht niet

  Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of de koper- en glasvezelnetwerken van KPN weer gereguleerd kunnen worden. Ziggo blijft voorlopig buiten schot.
  Jarco Kriek
  9 juli 2021
  comments 8
  KPN mogelijk weer ‘onder curatele’ ACM, Ziggo wellicht niet
  Foto Getty Images

  Toezichthouder ACM werd in maart vorig jaar teruggefloten inzake een eerder genomen besluit om de netwerken van VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN te regulieren. Het was VodafoneZiggo die tegen dit besluit van ACM in beroep ging. Na vele malen uitstellen van het eindoordeel besloot het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) VodafoneZiggo in gelijk te stellen. Omdat in het besluit zowel de regulering van het kabelnetwerk van Ziggo en de koper- en glasvezelnetwerken van KPN werd geregeld, betekende dit ook direct het einde van de regulering van de KPN-netwerken. VodafoneZiggo besloot na de uitspraak toegang voor derden op het Ziggo-netwerk per direct te staken. KPN hield de toegang voor serviceproviders wel staande, maar wijzigde enkele tarieven en voorwaarden. Voor de uitspraak in de beroepszaak door het CBb was er al jaren sprake van regulering van alleen de KPN-netwerken.

   

  Onderzoek

  ACM onderzoekt nu of de regulering van de vaste telecomnetwerken weer geheel of gedeeltelijk terug moet keren. Daarbij ligt het zwaartepunt bij het koper en glasvezel van KPN-dochterbedrijf KPN NetwerkNL. De toezichthouder gaat onderzoeken op welke manier de toegang tot deze netwerken gereguleerd dient te worden. Aanleiding voor het onderzoek is onder meer de prijsverhoging die deze maand bij zowel Ziggo als KPN zijn doorgevoerd. De toezichthouder gaat onderzoeken of consumenten en bedrijven kunnen profiteren van een goede prijs-kwaliteitverhouding voor hun abonnement met tv, internet en/vast bellen.

   

  Besluit

  ACM verwacht in het najaar een ontwerpbesluit te publiceren. Hier kunnen telecombedrijven daarna op reageren. Uiteindelijk volgt dan een definitief besluit van de toezichthouder. Op basis van het onderzoek zegt ACM een risico te zien dat de toegangsvoorwaarden van KPN het voor serviceproviders – dus concurrenten – moeilijker kunnen gaan maken om te concurreren. Dit zou volgens de toezichthouder op termijn kunnen leiden tot hogere prijzen voor consumenten en bedrijven. Dit kan weer leiden tot de afname van het aantal verkochte snelle internetabonnementen.

  KPNKPN NetwerkNLkoperglasvezelZiggoVodafoneZiggotvtelevisieinternetabonnementprijsverhogingserviceprovidersACMAutoriteit Consument & Markttoezichthouderregulering

  Reacties

 1. TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  TV-TIP Air Crash Investigation

  Air Crash Investigation
  National Geographic om 19:00 uur
  Op 25 oktober 1999 ontstaat er paniek bij de luchtverkeersleiding als een gecharterde Learjet 35, met aan boord onder anderen golfpro Payne Stewart, boven Florida voorbij de toegewezen hoogte klimt en vervolgens de afslag naar Dallas mist. F16’s stijgen op om het spooktoestel te onderscheppen, maar die kunnen weinig meer doen dan het naar South Dakota te begeleiden, waar het uiteindelijk neerstort. Wat is er in hemelsnaam gebeurd?

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)