Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN mogelijk weer ‘onder curatele’ ACM, Ziggo wellicht niet

  Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of de koper- en glasvezelnetwerken van KPN weer gereguleerd kunnen worden. Ziggo blijft voorlopig buiten schot.
  Jarco Kriek
  9 july 2021
  comments 8
  KPN mogelijk weer ‘onder curatele’ ACM, Ziggo wellicht niet
  Foto Getty Images

  Toezichthouder ACM werd in maart vorig jaar teruggefloten inzake een eerder genomen besluit om de netwerken van VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN te regulieren. Het was VodafoneZiggo die tegen dit besluit van ACM in beroep ging. Na vele malen uitstellen van het eindoordeel besloot het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) VodafoneZiggo in gelijk te stellen. Omdat in het besluit zowel de regulering van het kabelnetwerk van Ziggo en de koper- en glasvezelnetwerken van KPN werd geregeld, betekende dit ook direct het einde van de regulering van de KPN-netwerken. VodafoneZiggo besloot na de uitspraak toegang voor derden op het Ziggo-netwerk per direct te staken. KPN hield de toegang voor serviceproviders wel staande, maar wijzigde enkele tarieven en voorwaarden. Voor de uitspraak in de beroepszaak door het CBb was er al jaren sprake van regulering van alleen de KPN-netwerken.

   

  Onderzoek

  ACM onderzoekt nu of de regulering van de vaste telecomnetwerken weer geheel of gedeeltelijk terug moet keren. Daarbij ligt het zwaartepunt bij het koper en glasvezel van KPN-dochterbedrijf KPN NetwerkNL. De toezichthouder gaat onderzoeken op welke manier de toegang tot deze netwerken gereguleerd dient te worden. Aanleiding voor het onderzoek is onder meer de prijsverhoging die deze maand bij zowel Ziggo als KPN zijn doorgevoerd. De toezichthouder gaat onderzoeken of consumenten en bedrijven kunnen profiteren van een goede prijs-kwaliteitverhouding voor hun abonnement met tv, internet en/vast bellen.

   

  Besluit

  ACM verwacht in het najaar een ontwerpbesluit te publiceren. Hier kunnen telecombedrijven daarna op reageren. Uiteindelijk volgt dan een definitief besluit van de toezichthouder. Op basis van het onderzoek zegt ACM een risico te zien dat de toegangsvoorwaarden van KPN het voor serviceproviders – dus concurrenten – moeilijker kunnen gaan maken om te concurreren. Dit zou volgens de toezichthouder op termijn kunnen leiden tot hogere prijzen voor consumenten en bedrijven. Dit kan weer leiden tot de afname van het aantal verkochte snelle internetabonnementen.

  KPNKPN NetwerkNLkoperglasvezelZiggoVodafoneZiggotvtelevisieinternetabonnementprijsverhogingserviceprovidersACMAutoriteit Consument & Markttoezichthouderregulering

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de 4K Ultra HD van A Clockwork Orange

   Al stampend, stelend, zingend, tapdansend en verkrachtend vermaakt Alex, een vandaal met een bolhoed, zich uitstekend, al is het op tragische wijze ten koste van anderen. Dit voor vier Oscars genomineerde, krachtig staaltje filmkunst verleidt, choqueert en is nog steeds aangrijpend.

  TV-TIP Gino's Italian coastal escape

  Gino's Italian coastal escape
  Een om 16:45 uur
  TV-kok Gino D'Acampo woont al ruim 25 jaar in Engeland, maar keert even terug naar Italië om familierecepten te verklappen.

  TV-TIP Heel Holland bakt kids

  Heel Holland bakt kids
  NPO 3 om 19:20 uur
  Het thema is dit keer ‘Bouwplaats’ en dus heeft André zijn patatwagen van vorige week ingeruild voor een shovel.

  Interview

  • *

   Leonie ter Braak

   Cupido Ofzo

   Samen met Wendy van Dijk helpt Leonie ter Braak in Cupido ofzo mensen met een beperking de liefde van hun leven te vinden.
   Reacties0 reactie(s)