KPN: Digitenne-abonnees mogen decoder ruilen voor CI+ module (met vaak betere ontvangst)
Voor tv-kijkers heeft het gebruik van een insteekmodule – ook bekend als CI+ module – bepaalde voordelen. Zo kan de interne tuner van de televisie gebruikt worden. Dat scheelt in het stroomverbruik, maar in de praktijk blijkt ook dat de interne tuner van veel televisies een betere ontvangst geeft. Bij een signaal van mindere kwaliteit lukt het met een insteekkaart vaker om beeld en geluid van tv- en radiozenders weer te geven dan met de Digitenne-decoder die KPN in bruikleen geeft. Tot voor kort konden alleen nieuwe klanten kiezen voor een insteekmodule, en was een omruil voor bestaande klanten nog niet mogelijk.
Televisie
Digitenne-klanten die willen kiezen voor een insteekmodule moeten wel beschikken over een televisie die voldoet aan de technische specificaties die KPN voor ethertelevisie gebruikt. Het Digitenne-signaal wordt namelijk uitgezonden in DVB-T2 in MPEG4 met compressietechniek H.265 (HEVC). Daarnaast is de insteekmodule van versie CI+ 1.4. In de praktijk betekent dit dat alleen nieuwere 4K-televisies geschikt zijn voor ontvangst van tv- en radiozenders via Digitenne. De insteekmodule kan ook gebruikt worden in een zelf aangeschafte tv-decoder. Ook deze moet dan voldoen aan bovengenoemde specificaties voor ontvangst van Digitenne.
KPN
KPN bevestigt aan Totaal TV de inruilmogelijkheid voor bestaande Digitenne-klanten. “Een storende ontvangst kan met meerdere zaken te maken hebben. Het kan inderdaad het geval zijn dat de tuner van een geschikte televisie het issue oplost, en dan kan de Digitenne-insteekmodule de oplossing bieden. Helaas is niet voor de meeste oorzaken van storing een oplossing. Klanten kunnen hun bruikleendecoder omruilen voor een insteekmodule via onze klantenservice. Het spreekt voor zich dat de klant dan moet beschikken over een televisietoestel die hiervoor geschikt is”, aldus woordvoerder Gerd de Smyter.