Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN onder vuur: ‘huurprijzen glasvezel te hoog’

  KPN heeft de prijs voor toegang tot de glasvezelnetwerken van KPN NetwerkNL verlaagd, maar diverse providers vinden dit ontoereikend.
  Jarco Kriek
  3 juni 2022
  comments 2
  KPN onder vuur: ‘huurprijzen glasvezel te hoog’
  Foto Getty Images

  Het bod dat KPN onlangs heeft gedaan aan bedrijven die gebruik willen maken van de glasvezelnetwerken van het telecombedrijf is potentieel lager dan de toegangsvergoeding die voorheen werd berekend. Toch vinden T-Mobile, Youfone en brancheorganisatie NLconnect de voorgestelde prijzen nog steeds te hoog. Zij hebben hierover geklaagd bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). In totaal ontving ACM 22 meldingen van marktpartijen, zo meldt Telecompaper.

   

  Fors lager

  KPN vindt dat het serviceproviders een stevige handreiking heeft gedaan door zijn tarieven fors te verlagen. Eerder liet ACM weten dat de nieuwe prijzen van KPN ervoor kunnen zorgen dat consumenten per jaar gezamenlijk 200 miljoen euro kunnen besparen. T-Mobile is het hier niet mee eens. Het bedrijf vergelijkt de nieuwe situatie met een goedkoop vliegticket. De basisprijs is laag maar wordt snel hoger door de bijbetaling voor het meenemen van handbagage of een koffer. In deze gevallen blijft van het voordeel niets meer over. T-Mobile voorspelt dat het met het nieuwe prijsvoorstel van KPN de abonnementsprijs voor zijn eigen klanten niet kan verlagen. Ook NLconnect komt na grondige inspectie tot het oordeel dat er onder de streep een minimaal verschil met de huidige afdracht overblijft.

   

  Alsmaar sneller

  Enkele serviceproviders – zoals Youfone – zijn tevens bang dat KPN de lagere downloadsnelheden gaat afschaffen. Daarbij wordt gewezen op het uitfaseren van het DSL-kopernetwerk, dat wordt vervangen door glasvezel. Youfone stelt dat veel Nederlanders tevreden zijn met de internetsnelheid van hun huidige DSL-verbinding.

   

  Regulering

  ACM kan op basis van de reacties van marktpartijen wel met KPN in overleg gaan. De toezichthouder kan KPN echter niet dwingen om het door het telecombedrijf gedane voorstel inhoudelijk te wijzigen. KPN stelt namelijk de eigen netwerken vrijwillig open voor andere bedrijven. Een wettelijke plicht hiervoor is verdwenen nadat de hoogste bestuursrechter CBb de door ACM ingestelde regulering van de netwerken van VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN naar de prullenbak verwees.

  Autoriteit Consument & MarktACMKPNKPN NetwerkNLT-MobileYoufoneNLconnectglasvezel

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Qatar

  WK Voetbal: Nederland - Qatar
  NPO 1 om 15:00 uur
  Laten we hopen dat Oranje zich voorafgaand aan deze wedstrijd al geplaatst heeft voor de knock-outfase en dat deze pot slechts een formaliteit is. Mocht dat niet het geval zijn dan moeten de Qatarezen toch te verslaan zijn. Het gastland, de nummer 50 op de FIFA-ranglijst, doet pas voor het eerst mee aan het WK en dat is niet omdat ze zich geplaatst hebben.

  TV-TIP Cruise Ship Killers

  Cruise Ship Killers
  Crime + Investigation Network om 19:00 uur
  Als we Cruise Ship Killers moeten geloven, zijn die boten vol Amerikaanse pensionado’s een broedplaats voor moord en doodslag. In de afgelopen tien jaar zijn er ruim 200 cruisepassagiers en -medewerkers vermist geraakt, aan boord vermoord of over de reling gejaagd. Dit keer wordt een van de passagiers doodgestoken. De verdenking valt op een studiegenoot van het slachtoffer, die aan boord was én messen verzamelt. Maar is dat niet té toevallig?

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)