KPN: ‘kopernetwerk voldoet nog, maar glasvezel is de toekomst’
KPN-woordvoerder Hans van Zon is van mening dat het kopernetwerk niet versleten is. “Het kopernetwerk is op veel plekken nog van zeer goede kwaliteit en kan nog jaren mee.” Op het eerste oog een verkooppraatje om KPN's oudere koperen netwerk op te hemelen. Maar in het recente verleden trokken enkele serviceproviders die nog steeds diensten leveren die de KPN-koperdraad bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan de bel om de uitschakeling in gebieden waar KPN al diensten via glasvezel levert te vertragen. De reden: voor een deel van hun klanten voldoet de koperdraad (DSL) nog. Voor deze groep Nederlanders is supersnel internet van ondergeschikt belang en is juist de prijs van het abonnement belangrijk. Dat koper nog enige tijd mee zou kunnen, heeft volgens Van Zon een duidelijke reden. “We hebben er fors in geïnvesteerd tot en met 2018.”
Desondanks glasvezel
Dat KPN toch veel geld in de aanleg van glasvezel investeert heeft meerdere oorzaken. Zo is het kopernetwerk vergeleken met glasvezel een energieslurper. En dit pas niet goed bij de ‘groene ambities’ die het telecombedrijf zichzelf heeft opgelegd. Maar er is nog een belangrijke reden. “Bottomline is dat KPN zijn kopernetwerk vervangt door glasvezel. Dat hebben we onze klanten die nog op koper zitten beloofd en die belofte komen we na. Zou ook raar zijn als we dat niet zouden doen. Je wilt je klanten het beste bieden wat er voorhanden is.” En hier komt duidelijk de toekomstvisie van KPN naar voren die naar alle waarschijnlijkheid anders is dan bij Delta Fiber en Open Dutch Fiber, bedrijven die in handen zijn van durfinvesteerders die vaak op enig moment hun belang met winst willen verkopen. “KPN heeft daarbij een zeer lange horizon. We zijn er ‘to stay’. We willen die netwerken aanleggen en onderhouden voor de komende tientallen jaren en gaan dus niet voor een exit op de kortere termijn”, aldus Van Zon.
Overal
Aan Nederlanders die nu nog via KPN koper internetten of televisie kijken heeft Van Zon een geruststellende boodschap. “We komen er natuurlijk aan met glasvezel.” Vóór 2027 is KPN glasvezel – samen met Glaspoort dat een joint venture van KPN en pensioenfonds ABP is – op 80 procent van de adressen beschikbaar. In de jaren daarna wordt het aantal adressen verder uitgebreid. En op een gegeven moment levert KPN op vrijwel elk Nederlands adres vaste diensten via glasvezel.
Overstappen
Maar moet een Nederlander tot de tijd dat KPN in een gebied glasvezel heeft aangelegd niet naar een andere aanbieder overstappen die al wel tv en internet via glasvezel kan leveren? Want glasvezel is toch beter dan koper? "Onze concullega’s gebruiken nog al eens als argument om over te stappen dat het koper niet goed zou zijn. Dat is in de meeste gevallen lariekoek."