Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN: ‘kopernetwerk voldoet nog, maar glasvezel is de toekomst’

  Wie in een gebied woont waar KPN nog geen diensten via glasvezel levert, hoeft niet op stel en sprong over te stappen naar een glasvezelnetwerk van concurrenten zoals Delta Fiber en Open Dutch Fiber.
  Jarco Kriek
  29 juni 2023
  comments 7
  KPN: ‘kopernetwerk voldoet nog, maar glasvezel is de toekomst’
  Foto Getty Images

  KPN-woordvoerder Hans van Zon is van mening dat het kopernetwerk niet versleten is. “Het kopernetwerk is op veel plekken nog van zeer goede kwaliteit en kan nog jaren mee.” Op het eerste oog een verkooppraatje om KPN's oudere koperen netwerk op te hemelen. Maar in het recente verleden trokken enkele serviceproviders die nog steeds diensten leveren die de KPN-koperdraad bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan de bel om de uitschakeling in gebieden waar KPN al diensten via glasvezel levert te vertragen. De reden: voor een deel van hun klanten voldoet de koperdraad (DSL) nog. Voor deze groep Nederlanders is supersnel internet van ondergeschikt belang en is juist de prijs van het abonnement belangrijk. Dat koper nog enige tijd mee zou kunnen, heeft volgens Van Zon een duidelijke reden. “We hebben er fors in geïnvesteerd tot en met 2018.”

   

  Desondanks glasvezel

  Dat KPN toch veel geld in de aanleg van glasvezel investeert heeft meerdere oorzaken. Zo is het kopernetwerk vergeleken met glasvezel een energieslurper. En dit pas niet goed bij de ‘groene ambities’ die het telecombedrijf zichzelf heeft opgelegd. Maar er is nog een belangrijke reden. “Bottomline is dat KPN zijn kopernetwerk vervangt door glasvezel. Dat hebben we onze klanten die nog op koper zitten beloofd en die belofte komen we na. Zou ook raar zijn als we dat niet zouden doen. Je wilt je klanten het beste bieden wat er voorhanden is.” En hier komt duidelijk de toekomstvisie van KPN naar voren die naar alle waarschijnlijkheid anders is dan bij Delta Fiber en Open Dutch Fiber, bedrijven die in handen zijn van durfinvesteerders die vaak op enig moment hun belang met winst willen verkopen. “KPN heeft daarbij een zeer lange horizon. We zijn er ‘to stay’. We willen die netwerken aanleggen en onderhouden voor de komende tientallen jaren en gaan dus niet voor een exit op de kortere termijn”, aldus Van Zon.

   

  Overal

  Aan Nederlanders die nu nog via KPN koper internetten of televisie kijken heeft Van Zon een geruststellende boodschap. “We komen er natuurlijk aan met glasvezel.” Vóór 2027 is KPN glasvezel – samen met Glaspoort dat een joint venture van KPN en pensioenfonds ABP is – op 80 procent van de adressen beschikbaar. In de jaren daarna wordt het aantal adressen verder uitgebreid. En op een gegeven moment levert KPN op vrijwel elk Nederlands adres vaste diensten via glasvezel.

   

  Overstappen

  Maar moet een Nederlander tot de tijd dat KPN in een gebied glasvezel heeft aangelegd niet naar een andere aanbieder overstappen die al wel tv en internet via glasvezel kan leveren? Want glasvezel is toch beter dan koper? "Onze concullega’s gebruiken nog al eens als argument om over te stappen dat het koper niet goed zou zijn. Dat is in de meeste gevallen lariekoek."

  KPNKPN NetwerkNLGlaspoortglasvezelkoperkoperdraadnetwerktvtelevisieinternetserviceproviders

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)