KPN: Dekking Digitenne is onveranderd
Tijdens de Paasdagen hadden sommige Nederlanders die naar camping of vakantiehuis in Zeeland waren gegaan problemen met de ontvangst van Nederlandse zenders via Digitenne. Het aanbod van Digitenne bestaat in Zeeland uit het ongecodeerde zenderpakket van NPO 1, NPO 2, NPO 3, Omroep Zeeland en RTV Rijnmond. Tevens bestaat het aanbod uit tientallen gecodeerde tv- en radiozenders die met een abonnement van Digitenne te bekijken en beluisteren zijn.
Ontvangst
Wat betreft het ongecodeerde aanbod dient in Zeeland een ontvangstapparaat te worden gebruikt dat voor DVB-T2/HEVC geschikt is. In tegenstelling tot vorige zomer is namelijk de uitzendnorm van Digitenne door KPN naar deze nieuwe standaard opgewaardeerd. Dit betekent feitelijk dat bijvoorbeeld de meeste televisies niet over de juiste interne tuner beschikken om de ongecodeerde signalen te ontvangen. Ook de oude CI-module en smartcard voor ontvangst van het gecodeerde zenderaanbod zijn niet meer te gebruiken. Ontvangst van het gecodeerde aanbod van Digitenne is alleen mogelijk met de door KPN in bruikleen geleverde nieuwe Digitenne-ontvanger van de merken ZTE en Rebox.
Instellen nieuwe decoder
Omdat KPN nog niet in alle regio’s de oude decoder voor de nieuwe geschikte variant heeft omgeruild, kan dit tot problemen leiden als in Zeeland naar Digitenne wordt gekeken. Inwoners van Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht die in Zeeland op vakantie- of recreatiebestemming naar Digitenne willen kijken, kunnen tegen dit probleem aanlopen. Zij kunnen het beste contact met de klantenservice van KPN opnemen om het wisselen van bruikleendecoder te regelen. Wie wel een geschikte decoder bezit, dient in Zeeland de zenders opnieuw in te scannen. Dit kan door enige handelingen in het menu van de decoder uit te voeren. Het inscannen van zenders kan enige tijd in beslag nemen.
Antenne
KPN-woordvoerder Stijn Wesselink laat aan Totaal TV weten dat de dekking van Digitenne na de omzetting naar DVB-T2/HEVC in Zeeland onveranderd is. "Het signaal wordt al ruim tien jaar verzorgd door een zendmast in Goes. Over het algemeen lukt het omzetten met behulp van de instructies en de documentatie die de klant heeft gekregen. Het aantal vragen van klanten die Digitenne in Zeeland gebruiken, is vergelijkbaar met andere regio’s waar de omzetting heeft plaatsgevonden." Wesselink erkent wel dat de plaats waar de antenne is geplaatst belangrijker voor goede en ongestoorde ontvangst is dan vóór de omzetting naar DVB-T2/HEVC het geval was. "De nauwkeurige positionering van de antenne voor goede ontvangst kan best wat tijd en aandacht vergen van Digitenne-gebruikers", aldus de KPN-woordvoerder. Als met de binnenantenne moeilijk goede ontvangst mogelijk is, kan overigens ook overwogen worden een buitenantenne te gebruiken. Deze zijn in de meeste gevallen klein van formaat en voor enkele tientallen euro’s verkrijgbaar.
DVB-T2
Een nauwkeurigere opstelling van de antenne is overigens geen probleem dat specifiek voor Digitenne geldt. Ook bij satellietontvangst klaagden enkele jaren geleden veel klanten van Canal Digitaal toen deze aanbieder het satellietsignaal van DVB-S naar DVB-S2 overschakelde. Gelijk aan Digitenne nu, moest toen ook de schotelantenne nauwkeuriger worden uitgericht om goede probleemloze ontvangst te realiseren.