Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN: Dekking Digitenne is onveranderd

    Het eerste zomerse weekend heeft gezorgd voor klachten over ontvangst van digitale ethertelevisie Digitenne in Zeeland. Maar KPN stelt dat dekking is Zeeland ongewijzigd is.
    Jarco Kriek
    25 april 2019
    comments 10
    KPN: Dekking Digitenne is onveranderd
    Foto ANP

    Tijdens de Paasdagen hadden sommige Nederlanders die naar camping of vakantiehuis in Zeeland waren gegaan problemen met de ontvangst van Nederlandse zenders via Digitenne. Het aanbod van Digitenne bestaat in Zeeland uit het ongecodeerde zenderpakket van NPO 1, NPO 2, NPO 3, Omroep Zeeland en RTV Rijnmond. Tevens bestaat het aanbod uit tientallen gecodeerde tv- en radiozenders die met een abonnement van Digitenne te bekijken en beluisteren zijn.

     

    Ontvangst

    Wat betreft het ongecodeerde aanbod dient in Zeeland een ontvangstapparaat te worden gebruikt dat voor DVB-T2/HEVC geschikt is. In tegenstelling tot vorige zomer is namelijk de uitzendnorm van Digitenne door KPN naar deze nieuwe standaard opgewaardeerd. Dit betekent feitelijk dat bijvoorbeeld de meeste televisies niet over de juiste interne tuner beschikken om de ongecodeerde signalen te ontvangen. Ook de oude CI-module en smartcard voor ontvangst van het gecodeerde zenderaanbod zijn niet meer te gebruiken. Ontvangst van het gecodeerde aanbod van Digitenne is alleen mogelijk met de door KPN in bruikleen geleverde nieuwe Digitenne-ontvanger van de merken ZTE en Rebox.

     

    Instellen nieuwe decoder

    Omdat KPN nog niet in alle regio’s de oude decoder voor de nieuwe geschikte variant heeft omgeruild, kan dit tot problemen leiden als in Zeeland naar Digitenne wordt gekeken. Inwoners van Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht die in Zeeland op vakantie- of recreatiebestemming naar Digitenne willen kijken, kunnen tegen dit probleem aanlopen. Zij kunnen het beste contact met de klantenservice van KPN opnemen om het wisselen van bruikleendecoder te regelen. Wie wel een geschikte decoder bezit, dient in Zeeland de zenders opnieuw in te scannen. Dit kan door enige handelingen in het menu van de decoder uit te voeren. Het inscannen van zenders kan enige tijd in beslag nemen.

     

    Antenne

    KPN-woordvoerder Stijn Wesselink laat aan Totaal TV weten dat de dekking van Digitenne na de omzetting naar DVB-T2/HEVC in Zeeland onveranderd is. "Het signaal wordt al ruim tien jaar verzorgd door een zendmast in Goes. Over het algemeen lukt het omzetten met behulp van de instructies en de documentatie die de klant heeft gekregen. Het aantal vragen van klanten die Digitenne in Zeeland gebruiken, is vergelijkbaar met andere regio’s waar de omzetting heeft plaatsgevonden." Wesselink erkent wel dat de plaats waar de antenne is geplaatst belangrijker voor goede en ongestoorde ontvangst is dan vóór de omzetting naar DVB-T2/HEVC het geval was. "De nauwkeurige positionering van de antenne voor goede ontvangst kan best wat tijd en aandacht vergen van Digitenne-gebruikers", aldus de KPN-woordvoerder. Als met de binnenantenne moeilijk goede ontvangst mogelijk is, kan overigens ook overwogen worden een buitenantenne te gebruiken. Deze zijn in de meeste gevallen klein van formaat en voor enkele tientallen euro’s verkrijgbaar.

     

    DVB-T2

    Een nauwkeurigere opstelling van de antenne is overigens geen probleem dat specifiek voor Digitenne geldt. Ook bij satellietontvangst klaagden enkele jaren geleden veel klanten van Canal Digitaal toen deze aanbieder het satellietsignaal van DVB-S naar DVB-S2 overschakelde. Gelijk aan Digitenne nu, moest toen ook de schotelantenne nauwkeuriger worden uitgericht om goede probleemloze ontvangst te realiseren.

    KPNDigitenneNPORPOregionale omroeppublieke omroepZeelandDVB-TDVB-T2tvtelevisieradioontvangsttv-decoderinstellenzendersapparatuurantenne

    Reacties

  1. TV-TIP Restaurants at the End of the World

    Restaurants at the End of the World
    National Geographic om 17:00 uur
    Op afgelegen eilandjes, in het ijs of boven op een klif; overal ter wereld vind je exclusieve restaurants in afgelegen oorden waar je niet even met bus 32 naartoe rijdt. In Restaurants at the End of the World reist chef-kok Kristen Kish de wereld rond op zoek naar dit soort culinaire hotspots. In deze eerste aflevering klautert ze naar de hooglanden van het Panamese Boquete. Hier, op 1700 meter boven zeeniveau, is een oude koffieplantage omgebouwd tot toprestaurant.

    TV-TIP Field Trip with Curtis Stone

    Field Trip with Curtis Stone
    24 Kitchen om 19:30 uur
    Voor de vaste kijker van MasterChef Australië is het een bekend gezicht: Curtis Stone. In Field Trip with Curtis Stone neemt de hippe chef het team van zijn Amerikaanse restaurant Maude mee op sleeptouw om op de grootste culinaire plekken ter wereld inspiratie op te doen voor het nieuwe menu en de wijnkaart van zijn sterrentent in Beverly Hills.

    Interview

    • *

      Paul de Leeuw

      Niet Klein Te Krijgen

      Voor Niet Klein Te Krijgen volgde Paul de Leeuw vijf ongeneeslijk zieke kinderen. En dat was – en is – voor iedereen even slikken.
      Reacties0 reactie(s)