Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘KPN regulering glasvezel door ACM is nodig voor concurrentie’

  Autoriteit Consument & Markt lijkt alles op alles te zetten om de koper- en glasvezelnetwerken van KPN weer wettelijk te reguleren.
  Jarco Kriek
  12 juli 2021
  comments 1
  ‘KPN regulering glasvezel door ACM is nodig voor concurrentie’
  Foto Getty Images

  Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan de vaste netwerken alleen opnieuw gaan reguleren door een nieuwe marktanalyse te maken. ACM is inmiddels met een onderzoek begonnen dat in dit najaar tot een ontwerpbesluit moet leiden. Daarna mogen marktpartijen op dit ontwerpbesluit reageren, waarna het definitieve besluit van de toezichthouder volgt. Naar nu lijkt, richt ACM zich vooral op regulering van de vaste netwerken – zowel koper als glasvezel – van KPN (KPN NetwerkNL). Het Ziggo-kabelnetwerk van VodafoneZiggo lijkt buiten schot te vallen. Dit heeft te maken met een eerdere uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) die vrijwel alle gronden die ACM als onderbouwing gaf voor regulering het Ziggo-netwerk van tafel schoof. Omdat in het laatste WFA-besluit van oktober 2018 zowel regulering van Ziggo als KPN werd geregeld, betekende de positieve uitspraak van CBb voor VodafoneZiggo ook direct het einde van de regulering van de KPN-netwerken.

   

  Wholesale

  VodafoneZiggo stopte na de CBb-uitspraak direct met het traject dat tot het openstellen van het Ziggo-kabelnetwerk voor concurrenten moest leiden. KPN ging door met wholesale toegang tot de koper- en glasvezelnetwerken maar dan wel onder eigen nieuwe toegangsvoorwaarden. En juist in deze voorwaarden ziet ACM aanleiding om nieuwe regulering te onderzoeken. Op termijn kan dit volgens de toezichthouder leiden tot kwalitatief mindere concurrenten en hierdoor duurdere abonnementsprijzen voor consumenten en bedrijven. ACM voorziet zelfs dat de toegankelijkheid voor Nederlanders tot supersnel internet in het geding kan komen. KPN ontkent dit en stelt in een reactie tegen Telecompaper verrast te zijn over de aankondiging van ACM.

   

  T-Mobile

  T-Mobile is echter verheugd dat ACM nieuwe regulering van KPN-netwerken overweegt. Zeker nu KPN heeft aangekondigd het kopernetwerk op termijn te willen uitzetten, is regulering van de glasvezelnetwerken van KPN volgens T-Mobile hoognodig. Daarbij wijst T-Mobile op de overstap van point-to-point naar PON door KPN bij de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. Bij point-to-point is het voor serviceproviders die van KPN glasvezel gebruikmaken mogelijk eigen apparatuur in de wijkkasten te plaatsen. Hierdoor kunnen eigen en geheel van KPN afwijkende diensten aangeboden worden. Dit is beter voor de concurrentie. Bij PON is dit niet mogelijk en dienen serviceproviders alle diensten bij KPN in te kopen. Overigens stelt KPN dat het aantal diensten die wholesale worden aangeboden zo uitgebreid is dat serviceproviders alsnog van KPN afwijkende en concurrerende diensten via de PON-netwerken kunnen leveren.

   

  Verkoop met verlies

  T-Mobile wijst in een reactie tegen Telecompaper er verder op dat de prijs die KPN berekent voor toegang tot het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL hoger is dan de prijs die T-Mobile bij de ‘eigen glasvezelnetwerken’ – feitelijk de netwerken van Primevest en Open Dutch Fiber – doorberekent aan serviceproviders. Om voor iedere klant gelijke prijzen te hanteren ongeacht via welk netwerk de diensten worden aangeboden, verkoopt T-Mobile een deel van de abonnementen met minder rendement of zelfs een verlies.

  Autoriteit Consument & MarktACMtoezichthoudermarktanalysereguleringKPNKPN NetwerkNLkoperglasvezeltvtelevisieinternetT-Mobile

  Reacties

 1. TV-TIP Spoedeisende Hulp 24/7

  Spoedeisende Hulp 24/7
  RTL 5 om 20:30 uur
  In de nieuwe realityshow Spoedeisende Hulp 24/7 bezoeken we de SEH-afdelingen van drie gerenommeerde ziekenhuizen, waar medisch personeel continu een strijd tegen de klok levert. Verdriet en geluk, leven en dood liggen op de spoedeisende hulp enorm dicht bij elkaar. Het personeel vertelt over hun passie voor het werk en toont alle mooie, intieme en schrijnende situaties die ze in het ziekenhuis meemaken.

  TV-TIP Secrets in the Sand

  Secrets in the Sand
  History om 20:30 uur
  Als we één ding hebben opgestoken van Star Wars dan is het dat zand ruw en irritant is, en werkelijk overal tussenkomt. Niet zo gek dus, dat er onder de ontelbare korrels nog heel wat schatten verborgen liggen. In Secrets in the Sand leggen archeologen bijzondere historische vondsten bloot, die onder de golvende duinen waren verdwenen. In Chili duiken mummies van een verdwenen volk op, en in Egypte wordt een nieuwe graftombe ontdekt die door het zand werd verzwolgen.

  Interview