Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN test nieuw glasvezel

    KPN test in twee gebieden een nieuwe glasvezelbekabeling. Deze is milieuvriendelijker dan de soort kabels die op dit moment door het telecombedrijf wordt gebruikt.
    Jarco Kriek
    20 augustus 2020
    comments 1
    KPN test nieuw glasvezel
    Foto ProShots

    KPN begint in september met een test waarbij nieuwe glasvezelkabels gebruikt worden. Deze zijn voor negentig procent gemaakt van gerecycled plastic. Voor het overige deel wordt nieuw plastic gebruikt. KPN heeft de nieuwe glasvezelkabels ontwikkeld in samenwerking met partners Allinq, Van Gelder Telecom, Prysmian en Volker Wessels Telecom. De nieuwe glasvezelkabels worden als eerste in Buitenpost (Friesland) en het stadsdeel Dukenburg in Nijmegen gebruikt. Als de test positief verloopt, gaat KPN de nieuwe innovatieve glasvezelkabels ook in andere gebieden gebruiken waar nieuw glasvezel wordt aangelegd.

     

    Plastic

    KPN zet zich al enige tijd in om een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering te realiseren. Zo wordt ook bij de nieuwe bruikleendecoder van fabrikant Arris het gebruik van nieuw plastic tot een minimum beperkt en worden vooral gerecyclede materialen gebruikt. De nu aangewezen glasvezelkabel is tevens dunner dan tot nu toe gebruikt. Ook dit levert een besparing van ongeveer vijftig procent van gebruikt plastic op. Bijkomend voordeel van de dunnere kabel is dat het aantal houten haspels waarop de kabel zijn opgerold met zeventig procent afneemt. Bij de voor de test tienduizend geselecteerde nieuwe aansluitingen levert dit een besparing van zes volle vrachtwagentransporten op. Ook hierdoor wordt het milieu minder belast.

     

    Meer glasvezel

    KPN heeft de ambitie om voor het eind van 2021 meer dan veertig procent van de Nederlandse huishoudens van een glasvezelaansluiting te voorzien. Dit zijn ongeveer drie miljoen aansluitingen. Op dit moment heeft KPN 2,6 miljoen huishoudens (32 procent) van een glasvezelaansluiting voorzien. Glasvezel vormt de basis voor kwalitatief het best mogelijke netwerk. Zo is er bij glasvezel geen of nauwelijks snelheidsverlies. Wel is het zo dat KPN bij aanleg van nieuwe netwerk de glasvezel in enkele aftakkingen splitst door gebruik te maken van GPON. Dit kan uiteindelijk wel tot snelheidsverschil lijden. Tot voor kort werd voor iedere aansluiting een eigen glasvezel gebruikt. Bij concurrent Ziggo bestaat vrijwel het volledige netwerk uit glasvezel. Alleen voor de laatste meters van wijkkast naar woning wordt een coaxkabelverbinding gebruikt. Door gebruik te maken van DOCSIS 3.1 kan Ziggo een op dit moment gelijke downloadsnelheid als glasvezelaanbieders aan klanten leveren.

    KPNXS4AllKPN NetwerkNLKPN Wholesaleglasvezelinternetinternetsnelheidmilieu

    Reacties