KPN valt Ziggo in meer grote steden met glasvezel aan
Het grote nadeel voor KPN is echter wel dat de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken financieel prijzig is. Daarnaast moet in straten gegraven worden. Hiervoor moeten onder meer bij gemeenten de benodigde vergunningen aangevraagd worden. KPN kan dus niet op korte termijn na de aankondiging dat in een bepaalde stad of regio glasvezel wordt aangelegd met het leveren van diensten als tv en internet via glasvezel beginnen.
Groningen
Duidelijk is wel dat KPN in enkele grotere steden, waar concurrent VodafoneZiggo via bedrijfsonderdeel Ziggo via de kabel vaste diensten levert, glasvezelnetwerken aankondigt. Dit keer heeft KPN bekendgemaakt in Groningen glasvezel de grond in te brengen als vervanging van het oude koperdraadnetwerk. In welke wijken dit gaat gebeuren alsmede de termijn waarop de aanleg begint, kan het telecombedrijf echter op dit moment nog niet zeggen. Groningen valt binnen de plannen van KPN om voor het einde van 2021 minimaal een miljoen woningen van een glasvezelaansluiting te voorzien. KPN levert op dit moment via glasvezel een maximale symmetrische internetsnelheid van 500Mbps aan klanten. In de directe toekomst gaat KPN deze snelheid naar 1Gbps (1000Mbps) verhogen.
Ziggo
De aankondiging van KPN voor het aanleggen van glasvezel in Groningen komt enkele weken nadat VodafoneZiggo bekendmaakte dat het kabelnetwerk van Ziggo in Groningen in de loop van 2020 naar DOCSIS 3.1 wordt opgewaardeerd. Via dit Gigabit-netwerk kan Ziggo een maximale downloadsnelheid van 1Gbps aan klanten leveren. De uploadsnelheid blijft met 50Mbps wel ver achter bij de symmetrische snelheid die KPN met glasvezel kan leveren. Voordeel voor Ziggo is wel dat voor het opwaarderen van het kabelnetwerk naar de gigabit-standaard niet gegraven hoeft te worden. Zonder een schop in de grond te zetten kan VodafoneZiggo, door vervanging van apparatuur die zich boven de grond bevindt, de hogere internetsnelheid aan klanten leveren.
Minder storing
Een ander voordeel voor Ziggo-klanten is dat het vernieuwde netwerk van Ziggo na de opwaardering naar DOCSIS 3.1 over meer capaciteit beschikt. Hierdoor kan niet alleen sneller internet geleverd worden. De stabiliteit van het netwerk wordt tevens ook verbeterd. Dit betekent dat de storingsgevoeligheid minder en vergelijkbaar met glasvezel wordt.