Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN wijst twee overnamevoorstellen af: strijd is begonnen

    KPN staat in de aandacht van veel grote internationale investeerders. Maar de leiding van het telecombedrijf wijst tot nu toe elk overnamebod af.
    Jarco Kriek
    2 mei 2021
    comments 0
    KPN wijst twee overnamevoorstellen af: strijd is begonnen
    Foto Getty Images

    Zakenkrant Financial Times bracht vandaag op basis van bronnen naar buiten dat de Zweedse investeerder EQT samen met de Amerikaanse investeerder Stonepeak een bod van 18 miljard euro op KPN heeft gedaan. Dit komt overeen met een bedrag van drie euro per aandeel plus de overname van de schuld van ruim vijf miljard die KPN op dit moment heeft. KPN ontkent niet dat de combinatie van EQT/Stonepeak een bod op het telecombedrijf heeft gedaan. Het weerspreekt echter wel dat in het bod over bedragen is gesproken. Er hebben ook geen onderhandelingen tussen de partijen plaatsgevonden. Eerder deed de Amerikaanse investeerder KKR een bod op KPN. Dit bod is niet eerder openbaar in de media besproken, maar werd vandaag wel door KPN gemeld.

     

    Geen extra’s

    KPN heeft beide overnamebiedingen na zorgvuldige afweging afgewezen. Dit laat KPN in een persbericht weten. Het bestuur van KPN verwacht niet dat de biedingen veel zullen bijdragen aan de door KPN ingezette strategische koers. Daarbij speelt het plan van grootschalige uitbreiding van het glasvezelnetwerk en het grotendeels uitschakelen van het kopernetwerk een belangrijke rol. Als het glasvezel eenmaal in de grond ligt en het netwerk operationeel is, dan is dit goed voor een lang en stabiel rendement. Dit spreekt grote internationale investeringsbedrijven aan. Het lijkt er derhalve op dat de twee recente pogingen slechts het begin van een mogelijke langere overnamestrijd zijn.

     

    Te laag bod

    Het door Financial Times genoemde bod van 18 miljard euro is volgens marktkenners aan de lage kant. Zij vinden een prijs per aandeel van minimaal €3,50 meer marktconform. Hierdoor komt een mogelijke overnameprijs boven de 21 miljard euro uit. De vraag is echter of KPN überhaupt in een overname geïnteresseerd is. Eerder liet KPN-topman Joost Farwerck weten dat KPN het financieel goed voor elkaar heeft en de hulp van investeerders niet nodig heeft. Wel liet de topman toen weten dat elk bod goed gewogen wordt om een besluit te kunnen nemen dat goed is voor zowel de klanten, werknemers en aandeelhouders. Het is nu duidelijk dat de biedingen van EQT/Stonepeak en KKR niet aan deze voorwaarden voldoen.

     

    EQT

    Vooral het bod van EQT op KPN werd al enige tijd verwacht. EQT is al enige jaren in Nederland actief en is onder meer de eigenaar van Delta Fiber Nederland. Dit bedrijf heeft in een deel van Nederland al operationele glasvezelnetwerken en is na KPN de grootste glasvezelnetwerkexploitant van Nederland. Een overname van KPN zou betekenen dat EQT eigenaar is van meer dan tachtig procent van de glasvezels die gebruikt worden voor het leveren van vaste diensten zoals tv en internet aan consumenten en bedrijven. EQT is ook eigenaar van de dienstenaanbieders Delta en Caiway. Een mogelijke scenario bij overname van KPN is dat het deel van KPN dat vaste diensten verkoopt samen met Delta en Caiway in een bedrijf wordt samengesmolten. En dat uiteindelijk deze grote dienstverlener op een later tijdstip te koop wordt aangeboden. Maar ook na deze mogelijke samensmelting blijft VodafoneZiggo-bedrijfsonderdeel Ziggo nog de grootste dienstenaanbieder op de vaste markt.

    KPNXS4AllKPN NetwerkNLglasvezelInteractieve TVovernamebodovernamestrijdEQT

    Reacties