Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN wil beeldkwaliteit alle HD-kanalen verbeteren: kan Ziggo aanhaken?

  KPN blijkt voornemens te zijn om alle HD-kanalen in betere beeldkwaliteit aan te gaan bieden. Kan Ziggo hier een juist antwoord op geven?
  Jarco Kriek
  8 april 2023
  comments 11
  KPN wil beeldkwaliteit alle HD-kanalen verbeteren: kan Ziggo aanhaken?
  Foto Getty Images

  KPN heeft deze week op zowel de oudere Interactieve TV (iTV) als TV+ bruikleendecoders de beeldkwaliteit van de tien belangrijkste zenders van NPO, RTL Nederland en Talpa Network verbeterd. Dit betekent dat het aanvoersignaal van deze zenders onbewerkt aan klanten wordt doorgegeven. Dit gebeurt met een bandbreedte van 14,2 Mb/s. In de praktijk betekent dit een betere beeldkwaliteit, die vooral bij gebruik van televisies met een groter beeldscherm goed zichtbaar is. Er is nog wel onderscheid tussen de oudere iTV- en nieuwe TV+ decoder. Bij de TV+ decoder staan de zenders met betere beeldkwaliteit direct vanaf de eerste posities in de zenderlijst. Bij de oudere decoders vooralsnog vanaf voorkeuzepositie 661.

   

  Meer kanalen

  Maar het lijkt erop dat KPN het hele HD-aanbod naar een hogere beeldkwaliteit wil opwaarderen. Dit blijkt uit een reactie van een moderator op het klant-helpt-klant forum van het telecombedrijf. Over een tijdsbestek wordt echter niet gesproken. Het leveren van tv-zenders in de best beschikbare beeldkwaliteit kan wel een argument zijn om het tv-abonnement minder snel op te zeggen. In Nederland is een trend zichtbaar dat meer Nederlanders nadenken over cordcutten. Dit betekent dat het traditionele lineaire tv-abonnement wordt opgezegd en er alleen nog online gekeken wordt. Live tv-zenders worden dan vaak alleen via OTT-diensten als NLZIET en Canal Digitaal gekeken.

   

  Techniek

  Kan de belangrijkste concurrent Ziggo op het tv-offensief van KPN reageren? Op dit moment levert Ziggo de tien belangrijkste zenders van Nederland met minder bandbreedte, namelijk afhankelijk van de zender tussen de 11 en 12,3 Mb/s. Bij deze zenders gebruikt Ziggo een constante bandbreedte, ook wel CBR genoemd. De meeste overige HD-kanalen worden met lagere bandbreedte geleverd. Gemiddeld is dit rond 7 tot 8 Mb/s. Om de bandbreedte op een uitzendfrequentie (mux) zo effectief mogelijk te benutten, gebruikt Ziggo bij de meeste HD-zenders een variabele bandbreedte (VBR).

   

  Bandbreedte

  Ziggo heeft – zeker na de overgang naar DOCSIS 3.1 – voldoende ruimte op het netwerk om HD-kanalen met meer bandbreedte te leveren en dus in een betere beeldkwaliteit. Hiervoor moet dan wel meer ruimte op het netwerk gebruikt worden. Ook moet er een frequentie-stoelendans plaatsvinden om HD-zenders met meer bandbreedte te kunnen aanbieden. De vraag is echter of Ziggo-eigenaar VodafoneZiggo bereid is dit te gaan doen. De extra capaciteit die op het Ziggo kabelnetwerk beschikbaar is gekomen lijkt namelijk bestemd voor uitbreiding van internetdiensten.

   

  IPTV

  Het is ook niet ondenkbaar dat Ziggo deels of volledig de overstap maakt van de huidige uitzendtechniek DVB-C naar IPTV. Dit is dezelfde uitzendtechniek die KPN voor Interactieve TV en TV+ gebruikt. Als Ziggo dit daadwerkelijk gaat doen is het eenvoudiger om het aanvoersignaal van tv-zenders onbewerkt door te geven. Een minpunt is dan wel dat Ziggo bij een volledige overstap naar IPTV een belangrijk voordeel verliest, want kijken op elke televisie met eigen hardware is dan niet meer mogelijk. Ziggo is de enige landelijke aanbieder die deze mogelijkheid biedt.

  KPNInteractieve TVTV+ZiggoVodafoneZiggotvtelevisiebandbreedtebeeldkwaliteitDVB-CIPTV

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)