Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    ‘KPN zet concurrenten buitenspel en Nederland op achterstand’

    Harde kritiek van Autoriteit Consument & Markt (ACM) op het huidige glasvezelbeleid van KPN. De toezichthouder grijpt desondanks niet in.
    Jarco Kriek
    19 oktober 2019
    comments 4
    ‘KPN zet concurrenten buitenspel en Nederland op achterstand’

    KPN gooide onlangs het roer om. Het telecombedrijf zet weer vol in op de aanleg van glasvezelnetwerken. In de komende drie jaar wil KPN meer dan een miljoen huizen van een glasvezelaansluiting voorzien. Tot voor kort liet KPN glasvezel in veel gevallen links liggen en werd veel geld aan het opwaarderen van het oudere koperdraadnetwerk uitgegeven. De ommezwaai van KPN is positief. Maar dat is niet altijd het geval. Zo heeft KPN in enkele gemeenten een eigen glasvezelnetwerk aangelegd waar al een ander glasvezelnetwerk actief was of de aankondiging is gedaan dat dit op korte termijn gaat gebeuren. In deze gemeenten zijn dus in een woning twee glasvezelaansluitingen aanwezig. Omdat een glasvezelnetwerk kostbaar is en de investering na een langere periode pas terugverdiend kan worden, kan het beleid van KPN ervoor zorgen dat investeerders van andere glasvezelexploitanten afhaken.

     

    ACM

    ACM-bestuursvoorzitter Henk Don is in een interview in het Financieel Dagblad dan ook hard in zijn oordeel. KPN ondermijnt de business case van FTTH-concurrenten en zorgt mogelijk voor een vertraging van de aanleg van glasvezelnetwerken in heel Nederland. En hierdoor kan Nederland mogelijk bij het buitenland op achterstand raken in de aanleg van netwerken die gigabit-snelheden kunnen leveren. ACM stelde na klachten van T-Mobile, E-Fiber en brancheorganisatie NLconnect een oriënterend onderzoek in naar de situatie op de Nederlandse FTTH-markt. Hoewel bestuursvoorzitter Don hard in zijn commentaar richting KPN is, kan ACM geen actie tegen KPN ondernemen omdat er geen sprake is van onwettige praktijken.

     

    Investeringen in glasvezel

    ACM is bang dat financiers afhaken bij investeringen in Nederlandse glasvezelnetwerken. Daarom komt de toezichthouder met een aantal opties om het weglekken van investeringen te voorkomen. Een optie is dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om een partij die als eerste een glasvezelnetwerk wil aanleggen tijdelijk te beschermen. Over de opties die ACM ziet om investeringen in Nederland te houden, gaat de toezichthouder in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

     

    KPN

    KPN is het niet eens met kritiek van ACM inzake de aanleg van glasvezel in Nederland. Aan Telecompaper laat het telecombedrijf weten dat men het rapport van ACM nog verder gaat te bestuderen. KPN is in meer dan zestig gebieden bezig met de aanleg van glasvezel. In slechts enkele gevallen is een concurrent bezig met de aanleg van een eigen glasvezelnetwerk. Naast glasvezel leveren kabelbedrijven Ziggo en Delta op dit moment ook gigabit-internet via hun eigen kabelnetwerk door gebruik van DOCSIS 3.1 te maken.

    KPNglasvezelInteractieve TVtvtelevisieconcurrentieAutoriteit Consument & MarktACMFTTHT-MobileE-FiberNLconnectinvesteringenGigabit

    Reacties