KPN zet Digitenne in midden-Nederland om naar DVB-T2/HEVC

KPN heeft in de vroege ochtend van 12 februari in de provincies Gelderland, Overijssel, Flevoland en een klein deel van Utrecht het signaal van DVB-T naar DVB-T2/HEVC omgezet. Al eerder werd in oktober in Drenthe en Groningen naar de nieuwe uitzendnorm omgeschakeld. Een voordeel van DVB-T2/HEVC is dat bandbreedte efficiënter wordt gebruikt. Op een uitzendfrequentie kunnen hierdoor meer zenders worden uitgestraald. Of, zoals KPN nu doet, het bestaande zenderaanbod naar HD-kwaliteit opwaarderen. KPN heeft ervoor gekozen om bij Digitenne de zenders in het beeldformaat 1080P/50 aan klanten aan te bieden. Digitenne is hierdoor de eerste aanbieder in Nederland die het gehele zenderaanbod in deze Full HD-beeldnorm levert.
Geen smartcard
Maar er zijn niet alleen voordelen. KPN heeft namelijk besloten om gelijktijdig met het wijzigen van de uitzendnorm de bij Digitenne gebruikte codering te vernieuwen. Van de oude Conaxcodering wordt in gebieden waar DVB-T2/HEVC operationeel is, de codering omgezet naar een kaartloze variant van de beveiligingstechniek Irdeto. Een belangrijk gevolg van deze vernieuwing is dat eigen hardwarekeuze in combinatie met een CI-module insteekkaart in combinatie met een smartcard niet meer mogelijk is. Het gecodeerde aanbod van Digitenne kan alleen bekeken worden met de tv-decoder die KPN aan klanten van Digitenne in bruikleen levert.
Digitenne duurder
Bij ieder abonnement levert KPN zonder extra kosten een tv-decoder. De tweede en eventuele derde tv-decoder die aan een abonnement gekoppeld kan worden, moet voor vijf euro per maand per decoder bij KPN gehuurd worden. Hierdoor wordt bij sommige Digitenne-abonnees het abonnement na omzetting naar DVB-T2/HEVC, tot tien euro per maand, duurder. In de meest uitgebreide vorm met kijkmogelijkheid op drie televisies gaat het abonnement van Digitenne €25,50 per maand kosten. Dit is bijvoorbeeld duurder dan het standaard abonnement van kabelbedrijven als Ziggo, Caiway, Delta en Stichting Kabel Veendam (SKV).
NPO en regionale omroepen
Het ongecodeerde zenderaanbod dat digitaal via de ether is te ontvangen, wordt door KPN ook omgezet naar de nieuwe uitzendnorm DVB-T2/HEVC. Veel Nederlanders die van dit ongecodeerd zenderaanbod gebruikmaken, keken direct via de televisie zonder gebruik van een tv-decoder. Dit is na de omzetting alleen nog mogelijk als een nieuwer model 4K Ultra HD-televisie wordt gebruikt. In alle andere gevallen is de aanschaf van een geschikte tv-decoder nodig. Deze tv-decoders zijn overigens al voor enkele tientallen euro’s verkrijgbaar. Voor het ongecodeerde aanbod geld dat ook de zenders van publieke landelijke en regionale omroepen in Full HD te bekijken zijn. Tevens worden na de omzetting ook de regionale omroepen van de aangrenzende provincies standaard en ongecodeerd geleverd. Overigens is niet overal in Overijssel, Flevoland en Gelderland het signaal van regionale omroepen naar DVB-T2/HEVC omgezet. In gebieden die grenzen aan provincies waar de omzetting naar de nieuwe uitzendnorm nog niet heeft plaatsgevonden, wordt de regionale omroep nog enige tijd in DVB-T door KPN aangeboden.
Overal DVB-T2/HEVC
Friesland is de volgende provincie waar op 26 februari het Digitenne-signaal naar DVB-T2/HEVC wordt omgezet. Daarna volgen Zeeland en Noord-Brabant. Een daaropvolgende stap is de omzetting in Limburg. Als laatste worden Zuid-Holland, Noord-Hollland en Utrecht omgezet. Uiteindelijk is voor het eind van juli digitale ethertelevisie in Nederland volledig naar de nieuwste uitzendnorm DVB-T2/HEVC omgezet.