KPN schakelt vanaf september smartcards Digitenne uit
KPN begint namelijk op 2 oktober met de gefaseerde uitschakeling van het uitzendformaat DVB-T bij Digitenne. Het uitfaseringstraject neemt enkele maanden in beslag. KPN kondigde eerder aan dat verwacht wordt dat de uitfasering in april 2019 is voltooid. KPN moet overstappen van DVB-T naar de nieuwere uitzendtechniek DVB-T2. Dit was één van de voorwaarden die aan het telecombedrijf bij het verlengen van de uitzendvergunning is gesteld. KPN mag tot 2030 digitaal via de ether een zenderaanbod uitzenden voor een bedrag van nul euro. KPN moet daarvoor wel de verplichte overstap naar DVB-T2 maken omdat het aantal uitzendfrequenties vanwege herindeling van het frequentiespectrum minder wordt. Door het omarmen van DVB-T2 kan KPN het huidige zenderaanbod van Digitenne wel in HD-kwaliteit uitzenden. Op dit moment worden de zender in SD-kwaliteit met relatief lage bandbreedte uitgezonden.
Rebox
KPN begint op 2 oktober het uitfaseringstraject in de provincies Groningen en Drenthe. Dit maakte het telecombedrijf op het eigen gebruikersforum bekend. KPN begint deze week met het persoonlijk benaderen van Digitenne-klanten in deze regio. Deze krijgen bij het abonnement de beschikking over één tv-decoder. De fabrikanten ZTE en Rebox leveren de nieuwe Digitenne tv-decoder. In eerste instantie besloot KPN alleen tv-decoders van ZTE te gebruiken voor Digitenne in DVB-T2 in combinatie met de techniek HEVC (H.265). Maar omdat ZTE leveringsproblemen ondervindt, wordt ook een tv-decoder van Rebox aan Digitenne-klanten uitgeleverd. Het gaat in beide gevallen om een zap-decoder waarmee geen programma’s opgenomen kunnen worden.
Smartcard
Omdat KPN in de nieuwe decoders een kaartloos coderingssysteem van beveiligingsbedrijf Irdeto gaat gebruiken – en besloten is voorlopig nog geen kaartloze CI+ module aan te gaan bieden – worden door de overstap naar DVB-T2 ook de nu gebruikte smartcards gefaseerd uitgeschakeld. Dit traject begint in september. Digitenne-klanten waarvan de smartcards als eerste worden uitgeschakeld, krijgen tijdig de beschikking over de nieuwe tv-decoder. Dit betekent overigens gelijktijdig dat het gebruik van Digitenne in veel gevallen duurder wordt als dit tv-product op meer dan eén kijkpunt wordt gebruikt. In de huidige situatie leverde KPN zonder meerkosten de smartcard aan Digitenne-klanten van het eerste uur voor het tweede en derde kijkpunt bij abonnement. Nu kan nog steeds met drie kijkpunten gebruik van het abonnement gemaakt worden. Alleen moet de tweede en eventueel derde tv-decoder door iedere klant bij KPN gehuurd worden. Dit kost vijf euro per extra tv-decoder per maand. De trouwe Digitenne-klant die vanaf het begin een abonnement afneemt, betekent het nieuwe beleid een prijsverhoging van maximaal tien euro per maand.