Krijgt Digitenne met Full HD zenderaanbod een tweede leven?
Digitenne is een tv-product van KPN. Iets meer dan vijf jaar geleden had Digitenne bijna een miljoen abonnees. Inmiddels is dit aantal tot rond de 200.000 teruggelopen. Dit komt vooral door KPN zelf. Digitenne biedt namelijk een klein zenderaanbod met alleen de belangrijkste zenders van Nederland in een mindere beeldkwaliteit dan andere tv-aanbieders. Dat veel Nederlanders hiermee genoegen namen, kwam door de gunstige prijsstelling. KPN schroefde echter stapsgewijs de prijs van het Digitenne-abonnement op. Voor veel abonnees de reden om het abonnement op te zeggen of om volgens de strategie van KPN voor een duurder abonnement te kiezen. Op dit moment moet €15,50 per maand voor Digitenne betaald worden. Dat is bijna tien euro per maand duurder dan in de hoogtijdagen.
Alle zenders in HD
KPN is bezig Digitenne van de verouderde uitzendstandaard DVB-T naar DVB-T2 in combinatie met HEVC (H.265) op te waarderen. Dit zorgt voor een kwalitatieve impuls. Het volledige zenderaanbod wordt naar Full HD 1080P opgewaardeerd. Mocht KPN van contentleveranciers de tv-zenders in deze beeldresolutie aangeleverd krijgen, wordt het ook in deze kwaliteit via de ether verspreid. Als de zender in een mindere beeldresolutie wordt aangeleverd dan waardeert KPN het beeld naar Full HD 1080P op. Digitenne wordt de eerste aanbieder in Nederland die het gehele aanbod in Full HD 1080P gaat leveren. Ziggo en KPN Interactieve TV hebben al aangegeven HD-zenders in 1080i te blijven doorgeven.
Meer abonnees
KPN heeft dus een belangrijke troef in handen om Digitenne een tweede leven te geven. Of het telecombedrijf hier grote inspanning voor wil leveren, is overigens de vraag. KPN heeft tot nu toe alle reclamecampagnes volledig op het belangrijkste tv-product Interactieve TV gericht. Of deze strategie wijzigt als Digitenne in april 2019 in heel Nederland in DVB-T2/HEVC te ontvangen is – en dus landelijk een Full HD 1080P zenderaanbod heeft – moet nog blijken. Feit is wel dat voor menig Nederlander Digitenne een meer volwaardige tv-aanbieder wordt. Het aantal abonnees kan hierdoor stijgen. Grijpt KPN de kans om Digitenne een tweede leven te geven niet, dan wordt de toekomst van Digitenne minder rooskleurig. KPN moet namelijk veel geld investeren om Digitenne naar DVB-T2/HEVC op te waarderen. Deze investering kan alleen terugverdiend worden als een gestage groei van Digitenne het gevolg van de vernieuwing is. Blijft dit achterwege dan is de kans groot dat Digitenne vroeg of laat door KPN in de etalage geplaatst wordt. In dat geval wordt de toekomst van digitale ethertelevisie minder stabiel dan nu het geval is.