Landelijke radiozenders staan op rand faillissement door corona
De coronacrisis hakt er ook bij landelijke commerciële radiozenders goed in. Ondanks dat meer naar radio wordt geluisterd, is de advertentiemarkt door de coronacrisis ingestort. Minder inkomsten dus voor de radiozenders, die op dit moment veel gevallen verliesgevend zijn. Vereniging Commerciële Radio (VCR) heeft bij staatssecretaris Mona Keizer van Economische Zaken aan de bel getrokken. Dit zegt 100%NL- en SLAM-directeur Herbert Visser tegen het AD.
Radio in problemen
Visser laat weten dat de commerciële radiozenders bij Keizer niet om financiële steun hebben gevraagd. VCR vraagt staatssecretaris Keizer alleen om meer tijd. De huidige uitzendlicenties lopen in september 2022 af. Zoals het er nu uitziet, worden de uitzendvergunningen opnieuw op de markt gebracht. Radiozenders moeten deelnemen aan een nieuwe tender en bieden op de uitzendkavels. De toekomst van de huidige commerciële zenders is hierdoor op langere termijn onzeker. Om het hoofd boven water te houden, moeten enkele radiozenders geld lenen. VCR vindt dit geen probleem, maar lenen wordt moeilijk omdat banken of andere geldschieters geen zekerheid hebben of de betreffende radiozender na september 2022 nog bestaat. VCR vraagt de staatssecretaris dan ook de huidige uitzendlicenties met drie jaar tot september 2025 te verlengen. Leningen die nu worden afgesloten, kunnen hierdoor op een termijn van vijf jaar terugbetaling worden aangesloten.
Failliet door corona
Gaat Mona Keizer niet mee in de wens van commerciële radiozenders dan is het niet ondenkbaar dat enkele radiozenders het einde van dit jaar niet halen. Kleine stations als 100%NL en SLAM zouden volgens het AD op omvallen staan. Maar ook bij de grote jongens als Radio 538 en Qmusic heerst financiële onrust. VCR wijst met de vinger naar Mona Keizer die als staatssecretaris onvoldoende naar de radiozenders luistert.