Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Legaal abonnement te duur? Nederlander verzot op illegale IPTV

    De aanpak van illegale IPTV-abonnementen door onder meer Stichting BREIN lijkt niet te werken. Illegaal kijken blijft namelijk aan terrein winnen.
    Jarco Kriek
    26 juli 2020
    comments 12
    Wordt legaal voetbal kijken te duur voor mensen?
    Foto ProShots

    Distributeurs als VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN zien de omzet van de verkoop van met name aanvullende tv-pakketten onder druk staan. Meer Nederlanders lijken namelijk vanwege uiteenlopende redenen de weg naar illegale – en dan met name IPTV – televisie te hebben gevonden. Het is het logische gevolg van een trend van exclusiviteit, verschraling van content en duurdere abonnementsprijzen. Redenen waarvoor de distributieketen van onder meer distributeurs en contentaanbieders hoofdzakelijk zelf verantwoordelijk zijn.

     

    Prijsverhoging

    Wie bijvoorbeeld naar films en live sport wil kijken, staat niet vreemd op te kijken als alleen voor het onderdeel televisie op de maandelijkse factuur de prijs tot boven de zestig euro oploopt. En het plafond van de prijsverhogingen is nog niet in zicht. Aanbieders van tv en internet zoals Ziggo, KPN, Canal Digitaal en T-Mobile verhogen de prijzen ieder jaar met één tot enkele euro’s per maand. Maar er zijn ook andere redenen waarom illegale IPTV – ondanks de inspanningen van Stichting BREIN – aan terrein in Nederland wint. Legaal een film of serie van HBO kijken, is bijvoorbeeld alleen mogelijk als je klant van Ziggo bent. Klanten van KPN en andere distributeurs kunnen dus alleen illegaal kijken of vele maanden wachten tot de betreffende film of serie in de winkel te koop is. En ook hier brengt een illegaal IPTV-abonnement uitkomst. Naast duizenden tv-zenders uit de gehele wereld bevinden zich onder het aanbod ook duizenden films en series, vaak zelfs met Nederlandse ondertitels.

     

    Eredivisiebelasting

    Ook de vaak grenzeloze ‘hebzucht’ van contentaanbieders stuit veel Nederlanders tegen de borst. Een vaak op sociale media genoemd voorbeeld is de Eredivisiebelasting van FOX Sports. Uitgezonderd Ziggo en Tele2 betalen alle andere tv-distributeurs een vast bedrag per maand voor iedere abonnee om de kanalen van FOX Sports – en dus live Eredivisiewedstrijden – aan klanten aan te bieden. Dit zorgt ervoor dat ongeveer negentig procent van de klanten van deze distributeurs die niet in FOX Sports geïnteresseerd zijn toch maandelijks meebetalen aan deze zender. Hoeveel precies is moeilijk te zeggen en is afhankelijk van de distributeur maar het lijkt reëel dat dit bedrag minimaal rond een euro per maand ligt. VodafoneZiggo en Eredivisie Media & Marketing (EMM) onderhandelen op dit moment over een nieuwe overeenkomst voor FOX Sports waarbij de inzet de komst van Eredivisiebelasting bij Ziggo lijkt te zijn. De onvrede over mogelijke Eredivisiebelasting onder ruim drie miljoen Ziggo-klanten zou – bij een nieuwe overeenkomst voor FOX Sports – zomaar kunnen zorgen dat illegale IPTV een nieuwe boost krijgt. Dit lijkt overigens ook het geval te zijn als VodafoneZiggo en EMM niet tot een nieuwe overeenkomst komen. De vraag is dan hoeveel voetballiefhebbers bij Ziggo weggaan vanwege FOX Sports of dat bijvoorbeeld wordt gekozen om bij Ziggo te blijven en de toevlucht tot illegale IPTV te nemen.

     

    Gevaren

    Is illegale IPTV dan echt het geschenk uit de hemel voor Nederlandse kijkers? Nee, absoluut niet. Op het eerste oog lijkt het ideaal, maar dat is het op langere termijn niet. Kijken we naar de abonnementen dan dienen deze altijd vooruit betaald te worden. Daarbij wordt de koper met aantrekkelijke prijzen altijd gelokt om een abonnement van een jaar of zelfs langer te kopen. Maar garantie is er niet. De eigenaren van servers die de zenders voor illegale IPTV leveren, zijn namelijk vrijwel allemaal internetcriminelen. Zonder pardon worden abonnementen op zwart gezet als dit voor de eigenaar goed uitkomt. Of als de politie de server oprolt. Iets dat steeds vaker gebeurt. Omdat tv-zenders van de verkopers van illegale abonnementen geen afdrachten krijgen, kan dit om langere termijn tot faillissementen leiden. En als een zender niet meer bestaat, kan deze ook niet meer bij een illegaal IPTV-abonnement geleverd worden. 

    Stichting BREINBREINillegaaltvtelevisieIPTVabonnementZiggoKPNCanal DigitaalT-MobileHBOfilmsserieslegaalprijsverhogingverschralingexclusief contentcontentcontentaanbiedersFOX SportsEredivisieeredivisiebelastingEredivisie Media & Marketingstemmenkabeldistributie

    Reacties

  1. TV-TIP Kopen of Slopen

    Kopen of Slopen
    RTL 4 om 20:30 uur
    Ahmed en Maaike hebben flink wat woonwensen op hun verlanglijstje staan, maar met twee kinderen en een klap speelgoed is het in de Vianense 23-onder-een-kapper van het stel nu al flink behelpen. Er is niet eens ruimte voor Ahmeds computer, laat staan voor de door Maaike zo gewenste gezinsuitbreiding. Maar ja, de boel verbouwen is ook zo wat. Terwijl Britta tóch haar schetsboek uit de kast pakt, gaat Alex op zoek naar een woning met meer ruimte. Maar vindt hij die ook binnen de negentig dagen?

    TV-TIP Juno

    Juno
    Paramount Network om 20:30 uur
    Terwijl haar klasgenoten zich bezighouden met typische puberdingen, heeft Juno (Elliot Page) iets anders aan haar hoofd: ze is zwanger. Ze besluit haar kind ter adoptie af te staan en gaat op zoek naar geschikte ouders. Die lijkt ze gevonden te hebben in Vanessa en Mark, maar voor Juno de knoop doorhakt, wil ze hen beter leren kennen.

    Interview

    • *

      Leo Blokhuis

      Top 2000 Quiz

      Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
      Reacties0 reactie(s)