Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Meer of minder glasvezel in Nederland?

    Autoriteit Consument & Markt (ACM) kwam in het recent gepubliceerd onderzoek Telecommonitor tot de conclusie dat de aanwas van nieuwe glasvezelaansluitingen is afgevlakt.
    Jarco Kriek
    7 juli 2019
    comments 0
    Meer of minder glasvezel in Nederland?
    Foto ANP

    Onzin, roept Stratix. Deze marktonderzoeker is bekend van onderzoeken zoals Breedbandatlas. ACM stelt dat in 2018 gemiddeld 30.000 nieuwe glasvezelaansluitingen per kwartaal zijn gerealiseerd. De jaren daarvoor lag dit aantal tussen de 40.000 en 55.000. En dus concludeert de toezichthouder dat er sprake is van afvlakking. Maar Stratix haalt het oordeel van ACM onderuit. Het aantal glasvezelaansluitingen en dus ook nieuwe aansluitingen ligt veel hoger. Waar ACM uitgaat van 2,675 miljoen aansluitingen in Nederland, gaat dit aantal bij Stratix over de grens van drie miljoen heen. ACM gaat in Telecommonitor uit van een aanwas van 120.000 nieuwe aansluitingen in 2018. Stratix komt boven 200.000 uit.

     

    KPN en Caiway

    Het verschil in de cijfers komt volgens Stratix vooral omdat ACM alleen van de cijfers van de twee grootste glasvezelexploitanten KPN NetwerkNL (voorheen Reggefiber) en Delta Fiber NL (voorheen CIF/Caiway) uitgaat. En deze situatie is achterhaalt. Steeds meer kleinere partijen zijn begonnen met het exploiteren en aanleggen van glasvezel. Denk hierbij aan partijen zoals E-Fiber, Stichting Kabel Veendam (SKV), Kabelnoord en sinds kort ook T-Mobile die samen met investeerder Primevest met de aanleg van glasvezel in Den Haag is begonnen. Ook in een andere grote stad Rotterdam wordt door de nieuwe marktpartij L2Fiber glasvezel aangelegd. Veel kleinere glasvezelexploitanten zijn aangesloten bij brancheorganisatie NLconnect, het vroegere NLkabel.

     

    Meer glasvezel

    Door ook de kleinere marktpartijen bij de berekening te betrekken, luidt het oordeel van Stratix dat van afvlakking van het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen geen sprake is. De nieuwe aansluitingen zijn wel verdeeld over meer marktpartijen dan alleen KPN NetwerkNL en Delta Fiber NL die de leidraad in het onderdeel glasvezel van het onderzoek Telecommonitor zijn. Of ACM rekening gaat houden met de veranderende marktsituatie in Nederland, moet in de komende Telecommonitor blijken. De toezichthouder publiceert dit onderzoek twee keer per jaar.

     

    KPN NetwerkNL

    In de komende editie moet het oordeel van ACM over het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland positiever zijn, ook als de toezichthouder de huidige manier in het onderzoek blijft aanhouden. KPN heeft namelijk het strategische roer weer omgegooid. Het opwaarderen van ouder koperdraad wordt op een lager pitje gezet. Daar staat tegenover dat de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken door dochterbedrijf KPN NetwerkNL een hogere prioriteit heeft gekregen. Dit moet in de komende drie jaar tot in ieder geval een miljoen nieuwe aansluitingen leiden.

    StratixBreedbandatlasAutoriteit Consument & MarktACMTelecommonitorKPNKPN NetwerkNLCaiwayDelta Fiber NLDelta Fiber NederlandglasvezelglasvezelaansluitingenTelecommonitorNLconnect

    Reacties

  1. TV-TIP Lewis

    Lewis
    RTL 8 om 20:25 uur
    Na een rondje hardlopen wordt de 23-jarige Rose Anderson dood in een rivier gevonden. Haar huisgenoot Chloe vertelt Lewis, Hathaway en Maddox dat Rose bloedbonje had met haar minnaar, professor astrofysica Felix. En laat hij nou getrouwd zijn met haar scriptiebegeleider Philippa. Heeft een van hen Rose naar de eeuwige jachtvelden gestoken of heeft het onderwerp van haar proefschrift iets met haar dood te maken? De zaak komt in een stroomversnelling als Chloe’s vriend op de vlucht slaat. Maar dan valt er een tweede slachtoffer…

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS 6 om 20:30 uur
    Het idee om de eeuwigdurende kuierlatten te nemen speelt al lang bij Almeloërs Sven en Cariena. Slowakije, Tsjechië en Polen passeren de revue, maar de keuze valt uiteindelijk op Duitsland, vooral omdat ze al een lekker woordje Duits spreken. In het gehucht Wurz­bach huren ze twee vrijstaande huizen: een om zelf in te wonen, de ander voor de verhuur. Maar als blijkt dat de huurbaas niet van plan geld in het gedateerde vakantiehuis te pompen, worden ze gedwongen op een andere manier aan inkomsten te komen. Voor Sven en Cariena lijkt niets anders op te zitten dan een baan te zoeken.

    Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)