Meer rechtszaken illegale tv-abonnementen in Nederland

Lange tijd kon in Nederland openlijk geadverteerd worden om goedkope en illegale tv-abonnementen aan de man te brengen. Tot opsporing en acties van en tegen aanbieders van deze abonnementen kwam het zelden. Justitie en politie stelden aan de opsporing van zogenaamde cybercriminaliteit – waar abonnementsfraude met tv-abonnement onder valt – weinig tot geen prioriteit. En als op het gebied van cybercriminaliteit de nodige aandacht werd besteed, dan ging de belangstelling – begrijpelijk – naar grotere misstanden uit.
Hacken
Maar nu cybercriminaliteit door onder meer het toenemende aantal hackersaanvallen een veel grotere opsporingsprioriteit heeft gekregen, wordt er plots ook meer vaart gezet met de opsporing van aanbieders van illegale tv-abonnementen. Belangrijk daarbij is ook het werk van Stichting BREIN. Verder is vooral Ziggo in Nederland slachtoffer van abonnementsfraude. Ziggo is de grootste tv-aanbieder van Nederland en loopt naar schatting enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar door illegaal kijken mis. Dat abonnementsfraude voor tv-aanbieders een groter wordend probleem is, blijkt wel uit de civielrechtelijke procedures die aanbieders opstarten om bij verdachten van abonnementsfraude misgelopen omzet te verrekenen. Dit naast een strafrechtelijk traject dat door het Openbaar Ministerie wordt bewandeld.
Weinig kennis
Toch valt op dat er met betrekking tot de technische aspecten van tv-abonnementsfraude er nog onvoldoende kennis bij onder meer Openbaar Ministerie en rechters is. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een verslag dat NRC Handelsblad van een rechtszaak tegen een aanbieder van illegale tv-abonnementen maakte. Door een paar keer te zeggen dat hij het niet wist, kwam de verdachte van verkoop van illegale Ziggo-abonnementen via cardsharing en IPTV er met een waarschuwing van af. De verdachte dacht namelijk naar eigen zeggen dat hij legaal abonnementen van Ziggo verkocht. Ondanks dat de prijs van 120 euro per jaar voor het volledige zenderaanbod van Ziggo – inclusief betaalzenders als Ziggo Sport en FOX Sports – slechts tien procent is van jaarprijs die bij Ziggo voor dit zenderaanbod betaald moet worden.
Pluk-ze-wet
Waar het Openbaar Ministerie het bij strafeisen in rechtszaken soms flink laat liggen, is dat bij het financieel aanpakken van verdachten wel voortvarend. Vaak wordt via de pluk-ze-wet geprobeerd om onrechtmatig verkregen inkomsten terug te vorderen. Op zich kan dit tot een afdoende schrikbarend effect leiden en een drempel vormen voor Nederlanders die zich via de verkoop van illegale tv-abonnementen denken te kunnen verrijken.