Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    ‘Miljoen Nederlanders kijken illegaal naar tv’

    Illegale IPTV is vrijwel niet meer weg te denken uit veel Nederlandse huis- en slaapkamers. De zoektocht naar een goedkoper alternatief voor het kijken naar tv eindigt vaker bij aanbieders van illegale IPTV-abonnementen.
    Jarco Kriek
    26 juli 2019
    comments 14
    ‘Miljoen Nederlanders kijken illegaal naar tv’

    Tim Kuik, directeur van Stichting BREIN, schat dat een miljoen Nederlanders illegaal naar tv-content kijken. De drempel voor het illegaal kijken, is in de afgelopen jaren dan ook veel lager geworden. De oorsprong van het illegaal kijken in Nederland ligt bij satelliettelevisie. Eind jaren ’80 kijken satellietkijkers al met behulp van technische hulpmiddelen – meestal in de vorm van zelfgemaakte smartcard en zogenaamde D2MAC-decoders – zonder officieel abonnement naar het zenderpakket van het Britse Sky. Meer dan tien jaar later werden smartcards van aanbieders als Canal Digitaal en Ziggo gekraakt. Hierdoor konden deze smartcards op eenvoudige wijze gemanipuleerd worden om gratis te kijken.

     

    Cardsharing

    Een echte vlucht naar het criminele circuit maakte illegaal kijken door de komst van de techniek cardsharing. Illegaal kijken kwam hierdoor voor een grote groep Nederlanders binnen handbereik. Maar toch kleefden aan cardsharing enkele belangrijke nadelen. Zo is met deze techniek altijd ontvangst van het aanvoersignaal nodig. Met andere woorden: wie naar het aanbod van het Sky, Canal+ of Canal Digitaal met illegale cardsharing wil kijken, moet een schotelantenne plaatsen en een satellietontvanger (vooral Enigma2 Linux ontvangers zoals Dreambox zijn hiervoor populair) kopen om via de satelliet het bronsignaal te ontvangen. Wie het zenderaanbod van Ziggo via cardsharing illegaal wenst te bekijken, moet ook daadwerkelijk in het verzorgingsgebied van Ziggo verblijven om dit te kunnen doen.

     

    IPTV

    De grote slag maakten criminele organisaties met de komst van IPTV. Met een goedkope Android mediaspeler, een Apple TV, tablet, smartphone, computer of Smart TV internettelevisie kan zonder gebruik van andere ontvangstmiddelen zoals schotelantenne naar duizenden zenders afkomstig uit de gehele wereld gekeken worden. Een werkende internetverbinding en een illegaal abonnement is het enige dat hiervoor nodig is. En dat abonnement kost vaak voor duizenden zenders de helft van een legaal abonnement van één betaalzender in Nederland.

     

    Wetgeving

    Wetgeving en daarnaast ontbrekende wetgeving zorgen voor een stevig fundament waar criminele organisaties het wereldwijde succes van illegale IPTV op hebben gebouwd. Wetgeving staat bijvoorbeeld niet toe dat uitzendrechten in heel Europa gelden. Uitzendrechten mogen nog steeds per land afzonderlijk verkocht worden. Dit betekent dat Ziggo, KPN of T-Mobile Vlaamse zenders als VTM, VIER en VIJF niet aan klanten kunnen leveren. Met een illegaal abonnement bestaat deze barrière niet. Ontbrekende of onvolledige wetgeving in combinatie met prioriteitstelling zorgen ervoor dat de grensoverschrijdende exploitatie van illegale IPTV-abonnement niet of nauwelijks aangepakt worden.

     

    Prijsverhoging

    Daarnaast hebben distributeurs en betaalzenders zelf ook boter op het hoofd. Prijzen van abonnementen om naar tv- en videocontent te kijken, zijn in de laatste jaren explosief gestegen. De grens van het toelaatbare lijkt voor veel Nederlanders bereikt. Nieuwe verdienmodellen die bijvoorbeeld door FOX Sports zijn geïntroduceerd – betalen voor voetbal ook al is de kijker hierin niet geïnteresseerd – zorgen dat Nederlanders de overstap naar illegale IPTV hebben gemaakt of deze stap overwegen.

    Stichting BREINBREINillegaalIPTVabonnementwetgevingprijsverhogingcardsharingtvtelevisie

    Reacties