Minder politieke steun voor afschaffing verplicht standaardpakket

In een brief aan de Tweede Kamer onthulde demissionair bewindsman Sander Dekker zijn plan om het wettelijk verplichte standaardpakket af te schaffen. Veranderende mediaconsumptie waarbij minder lineair en meer online naar tv- en videocontent gekeken wordt, is de belangrijkste reden voor dit plan. De Vereniging van Commerciële omroepen verzette zich direct al tegen het plan van Sander Dekker. Zendergroepen als RTL, SBS Broadcasting, Discovery Networks en FOX International Channels vrezen dat de onderhandelingspositie verslechtert. Tevens wijzen zij erop dat de Nederlander uiteindelijk minder zenders voor meer geld in het tv-abonnement krijgt.
TV a la carte
Het afschaffen van het verplichte standaardpakket moet de weg naar tv a la carte vrijmaken. Hierbij krijgt de Nederlander de keuze om zelf het tv-pakket op zenderniveau samen te stellen. Naast een verplicht must carry-aanbod kan men per zender een abonnement bij het tv a la carte-principe afsluiten. Aanbieders en zendergroepen wezen in het verleden al op het gevaar dat tv-kijken op deze manier fors duurder wordt.
Politieke steun
De brief aan de Tweede Kamer van Sander Dekker met het voornemen om dit najaar met een wetsvoorstel te komen voor afschaffing van het verplichte standaardpakket is opmerkelijk. Op dit moment wordt in Den Haag gewerkt aan het formeren van een nieuw kabinet. Enkele belangrijke politieke partijen binnen het formatieproces zijn geen voorstander van het plan van Sander Dekker. Zo hebben D66, CDA en ChristenUnie al laten weten vast te willen houden aan het wettelijk verplicht standaardpakket. Ze vrezen voor meer macht bij de aanbieders Ziggo en KPN.