Moet KPN glasvezel weer verplicht openstellen voor concurrenten?
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) had als voornemen kenbaar gemaakt dat voor het einde van 2021 een marktanalyse voor lokale toegang tot FttH (glasvezel) gepubliceerd zou worden. De toezichthouder heeft bekendgemaakt dat deze termijn naar het einde van het eerste kwartaal 2022 is verschoven. Het uitstel heeft mogelijk te maken met een eerdere uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) die een eerder WFA-besluit van ACM door de papiervernietiger haalde. Hierdoor verdween niet alleen regulering van het VodafoneZiggo (Ziggo) kabelnetwerk maar ook de regulering van de koper- en glasvezelnetwerken van KPN.
Eigen keuze
Ondanks het wegvallen van de regulering besloot KPN de eigen netwerken voor het leveren van vaste diensten door concurrenten open te houden. De inkomsten uit wholesale zijn voor het telecombedrijf dermate belangrijk geworden dat tot deze beslissing is gekomen. Het wegvallen van de regulering betekent wel dat KPN nu zelf de voorwaarden kan bepalen die als toelatingseisen gelden. Bij regulering stelt ACM bepaalde voorwaarden – waaronder de prijs van toegang tot het netwerk en wholesaleprijzen – vast.
Ziggo
ACM zegt meer tijd nodig te hebben voor het onderzoek naar de markt voor lokale toegang tot netwerken. Omdat KPN het kopernetwerk gaat uitfaseren, lijkt regulering niet nodig. Regulering van het kabelnetwerk van VodafoneZiggo (Ziggo) is moeilijk omdat het CBb de lat op dit punt hoog heeft gelegd bij mogelijk toekomstige regulering. Dus lijkt het onderzoek zich voornamelijk op regulering van glasvezel te richten. Daarbij is het niet ondenkbaar dat ACM niet alleen regulering van de glasvezelnetwerken van KPN maar ook van andere exploitanten als Delta Fiber, Open Dutch Fiber en Glaspoort nastreeft.