Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Moet KPN glasvezel weer verplicht openstellen voor concurrenten?

  Het duurt nog minimaal drie maanden voordat Autoriteit Consument & Markt een beslissing neemt of glasvezelnetwerken van KPN en mogelijk andere bedrijven wordt gereguleerd.
  Jarco Kriek
  24 december 2021
  comments 4
  Moet KPN glasvezel weer verplicht openstellen voor concurrenten?
  Foto Getty Images

  Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) had als voornemen kenbaar gemaakt dat voor het einde van 2021 een marktanalyse voor lokale toegang tot FttH (glasvezel) gepubliceerd zou worden. De toezichthouder heeft bekendgemaakt dat deze termijn naar het einde van het eerste kwartaal 2022 is verschoven. Het uitstel heeft mogelijk te maken met een eerdere uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) die een eerder WFA-besluit van ACM door de papiervernietiger haalde. Hierdoor verdween niet alleen regulering van het VodafoneZiggo (Ziggo) kabelnetwerk maar ook de regulering van de koper- en glasvezelnetwerken van KPN.

   

  Eigen keuze

  Ondanks het wegvallen van de regulering besloot KPN de eigen netwerken voor het leveren van vaste diensten door concurrenten open te houden. De inkomsten uit wholesale zijn voor het telecombedrijf dermate belangrijk geworden dat tot deze beslissing is gekomen. Het wegvallen van de regulering betekent wel dat KPN nu zelf de voorwaarden kan bepalen die als toelatingseisen gelden. Bij regulering stelt ACM bepaalde voorwaarden – waaronder de prijs van toegang tot het netwerk en wholesaleprijzen – vast.

   

  Ziggo

  ACM zegt meer tijd nodig te hebben voor het onderzoek naar de markt voor lokale toegang tot netwerken. Omdat KPN het kopernetwerk gaat uitfaseren, lijkt regulering niet nodig. Regulering van het kabelnetwerk van VodafoneZiggo (Ziggo) is moeilijk omdat het CBb de lat op dit punt hoog heeft gelegd bij mogelijk toekomstige regulering. Dus lijkt het onderzoek zich voornamelijk op regulering van glasvezel te richten. Daarbij is het niet ondenkbaar dat ACM niet alleen regulering van de glasvezelnetwerken van KPN maar ook van andere exploitanten als Delta Fiber, Open Dutch Fiber en Glaspoort nastreeft.

  Autoriteit Consument & MarktACMtoezichthouderreguleringglasvezelKPNKPN NetwerkNLDelta FiberOpen Dutch Fiber

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Tom Waes

   Reizen Waes wereldsteden

   Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
   Reacties0 reactie(s)