Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Moet KPN glasvezel weer verplicht openstellen voor concurrenten?

  Het duurt nog minimaal drie maanden voordat Autoriteit Consument & Markt een beslissing neemt of glasvezelnetwerken van KPN en mogelijk andere bedrijven wordt gereguleerd.
  Jarco Kriek
  24 december 2021
  comments 4
  Moet KPN glasvezel weer verplicht openstellen voor concurrenten?
  Foto Getty Images

  Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) had als voornemen kenbaar gemaakt dat voor het einde van 2021 een marktanalyse voor lokale toegang tot FttH (glasvezel) gepubliceerd zou worden. De toezichthouder heeft bekendgemaakt dat deze termijn naar het einde van het eerste kwartaal 2022 is verschoven. Het uitstel heeft mogelijk te maken met een eerdere uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) die een eerder WFA-besluit van ACM door de papiervernietiger haalde. Hierdoor verdween niet alleen regulering van het VodafoneZiggo (Ziggo) kabelnetwerk maar ook de regulering van de koper- en glasvezelnetwerken van KPN.

   

  Eigen keuze

  Ondanks het wegvallen van de regulering besloot KPN de eigen netwerken voor het leveren van vaste diensten door concurrenten open te houden. De inkomsten uit wholesale zijn voor het telecombedrijf dermate belangrijk geworden dat tot deze beslissing is gekomen. Het wegvallen van de regulering betekent wel dat KPN nu zelf de voorwaarden kan bepalen die als toelatingseisen gelden. Bij regulering stelt ACM bepaalde voorwaarden – waaronder de prijs van toegang tot het netwerk en wholesaleprijzen – vast.

   

  Ziggo

  ACM zegt meer tijd nodig te hebben voor het onderzoek naar de markt voor lokale toegang tot netwerken. Omdat KPN het kopernetwerk gaat uitfaseren, lijkt regulering niet nodig. Regulering van het kabelnetwerk van VodafoneZiggo (Ziggo) is moeilijk omdat het CBb de lat op dit punt hoog heeft gelegd bij mogelijk toekomstige regulering. Dus lijkt het onderzoek zich voornamelijk op regulering van glasvezel te richten. Daarbij is het niet ondenkbaar dat ACM niet alleen regulering van de glasvezelnetwerken van KPN maar ook van andere exploitanten als Delta Fiber, Open Dutch Fiber en Glaspoort nastreeft.

  Autoriteit Consument & MarktACMtoezichthouderreguleringglasvezelKPNKPN NetwerkNLDelta FiberOpen Dutch Fiber

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Polen - Argentinië

  WK Voetbal: Polen - Argentinië
  NPO 1 om 19:50 uur
  Robert Lewandowski is het nieuwe gezicht van FC Barcelona en neemt het vanavond op tegen het oude uithangbord van de Blaugrana: Lionel Messi. De zevenvoudig winnaar van de Ballon d'Or heeft een volle prijzenkast, alleen de wereldbeker ontbreekt nog. De Argentijn is de jongste niet meer, dus áls hij de prijs nog mee naar huis wil nemen, moet het nu gebeuren.

  TV-TIP Valerian and the City of a Thousand Planets

  Valerian and the City of a Thousand Planets
  RTL 7 om 20:30 uur
  In de 28e eeuw zijn speciale agenten Valerian en Laureline een team dat de orde in de menselijke gebieden handhaaft. In opdracht van de minister van Defensie gaan de twee op missie naar de wonderbaarlijke stad Alpha een bloeiende metropool waar inwoners uit alle hoeken van het universum al eeuwen samenkomen om hun kennis, intelligentie en culturen met elkaar te delen. Maar een duistere kracht in het centrum van Alpha bedreigt het vredige leven in de 'Stad van Duizend Planeten'.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)