Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Moet Ziggokabel wel open nu in snel tempo nieuw glasvezel komt?

    Binnen enkele weken wordt duidelijk of het VodafoneZiggo-kabelnetwerk van Ziggo opengaat voor concurrenten. Maar is dit eigenlijk nog nodig?
    Jarco Kriek
    18 januari 2020
    comments 10
    CBb openbraken kabel Ziggo VodafoneZiggo
    Foto ProShots

    Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet naar het nu uitziet op 18 februari uitspraak in een beroepszaak die VodafoneZiggo heeft aangespannen. De uitspraak gaat over regulering van het Ziggo-kabelnetwerk. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) oordeelde met het laatste WBA-besluit dat VodafoneZiggo het kabelnetwerk van Ziggo vanaf 1 oktober 2018 voor toetreders moest openstellen. Dit opende de deur voor bedrijven als T-Mobile, YouCa en Caiway om te onderzoeken of het rendabel is om diensten via de kabels van Ziggo aan bieden. Dat dit tot op heden niet is gebeurd, komt vooral omdat op de uitspraak van het CBb wordt gewacht.

     

    Glasvezel

    Maar de vraag is of het niet onderhand mosterd na de maaltijd is om het kabelnetwerk van Ziggo open te breken. ACM – en voorgangers OPTA en NMa – doen al jaren pogingen om concurrentie op het Nederlandse kabelnetwerk mogelijk te maken. Die concurrentie was vijf jaar geleden zeker wenselijk. Of dit anno 2020 nog steeds het geval is, moet echter worden afgevraagd. KPN, Delta Fiber Nederland, T-Mobile, E-Fiber, L2Fiber en nog veel andere kleine partijen leggen op dit moment in rap tempo glasvezelnetwerken aan. In de komende jaren krijgen nog eens in ieder geval 1,3 miljoen woningen een glasvezelaansluiting. Dit bovenop de drie miljoen huishoudens die deze aansluiting nu al hebben, betekent dat meer dan zestig procent van de Nederlandse woningen aan het einde van 2022 toegang tot glasvezel heeft.

     

    Concurrentie

    Omdat vooral KPN, T-Mobile en L2Fiber glasvezelnetwerken in grote steden binnen het verzorgingsgebied van Ziggo operationeel hebben dan wel gaan uitbreiden of aanleggen, wordt de concurrentie ook zonder het openbreken van het kabelnetwerk van Ziggo veel groter. Dit los van het feit dat in het verzorgingsgebied van Ziggo op dit moment al vaak meer dan tien alternatieve aanbieders - die tv- en internetdiensten leveren - verkrijgbaar zijn.

     

    Noodzaak open kabel

    Met de huidige ontwikkeling omtrent de aanleg van glasvezel in het achterhoofd, komt de vraag naar boven of concurrentie via het VodafoneZiggo-kabelnetwerk van Ziggo eigenlijk nog wel nodig is. Als CBb besluit dat bedrijven tv en internet via de kabels van Ziggo mogen leveren dan duurt het waarschijnlijk nog tot eind 2020 of zelfs 2021 voordat de eerste diensten door toetreders aan consumenten worden geleverd. Daarnaast is van een volledige concurrentie via het kabelnetwerk van Ziggo geen sprake. De enige concurrentie die gaat plaatsvinden speelt zich op prijsniveau af. Om technische redenen kan op diensteniveau gedurende de eerste jaren weinig tot geen concurrentie plaatsvinden. Omdat toetreders een behoorlijk bedrag moeten investeren om diensten via de Ziggokabels te kunnen leveren, rijst de vraag of het voor hen interessant genoeg is om deze investering te maken in de wetenschap dat in steeds meer woningen een glasvezelaansluitpunt beschikbaar komt.

     

    KPN

    Eigenlijk is ook KPN geen echte voorstander van het laatste WBA-besluit van ACM. Het telecombedrijf wil wel een gelijke behandeling als VodafoneZiggo door de toezichthouder. Het liefst ziet KPN dat de gereguleerde toegang van de eigen netwerken verdwijnt en dus ook dat het openbreken van het kabelnetwerk van Ziggo niet doorgaat. In dat geval kan KPN zelf toegang tot de eigen netwerken beheren. Want ook als gereguleerde toegang verdwijnt, blijft het telecombedrijf het netwerk voor concurrenten openstellen. Het opperde in aanloop naar het laatste WBA-besluit dit standpunt al. De inkomsten van de bedrijfsonderdelen KPN NetwerkNL en KPN Wholesale zijn namelijk belangrijk voor KPN.

    ZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileE-FiberL2Fiberkabelglasvezelopenbreken kabelreguleringconcurrentieconcurrentiestrijdYoucaCaiwayDelta Fiber NederlandEQTCollege van Beroep voor het bedrijfslevenCBbAutoriteit Consument & MarktACMtvtelevisieinternetDelta Fiber NederlandEQTKPN NetwerkNLKPN Wholesale

    Reacties

  1. TV-TIP Lewis

    Lewis
    RTL 8 om 20:25 uur
    Na een rondje hardlopen wordt de 23-jarige Rose Anderson dood in een rivier gevonden. Haar huisgenoot Chloe vertelt Lewis, Hathaway en Maddox dat Rose bloedbonje had met haar minnaar, professor astrofysica Felix. En laat hij nou getrouwd zijn met haar scriptiebegeleider Philippa. Heeft een van hen Rose naar de eeuwige jachtvelden gestoken of heeft het onderwerp van haar proefschrift iets met haar dood te maken? De zaak komt in een stroomversnelling als Chloe’s vriend op de vlucht slaat. Maar dan valt er een tweede slachtoffer…

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS 6 om 20:30 uur
    Het idee om de eeuwigdurende kuierlatten te nemen speelt al lang bij Almeloërs Sven en Cariena. Slowakije, Tsjechië en Polen passeren de revue, maar de keuze valt uiteindelijk op Duitsland, vooral omdat ze al een lekker woordje Duits spreken. In het gehucht Wurz­bach huren ze twee vrijstaande huizen: een om zelf in te wonen, de ander voor de verhuur. Maar als blijkt dat de huurbaas niet van plan geld in het gedateerde vakantiehuis te pompen, worden ze gedwongen op een andere manier aan inkomsten te komen. Voor Sven en Cariena lijkt niets anders op te zitten dan een baan te zoeken.

    Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)