Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Na Ziggo en Viaplay ontdekt ook Netflix: live streamen populaire sport blijft problematisch

    Nu ook de grootste streamingdienst van de wereld Netflix het technisch niet voor elkaar krijgt, rijst de vraag of streamen van live sport een goed idee is.
    Jarco Kriek
    17 november 2024
    comments 4
    Na Ziggo en Viaplay ontdekt ook Netflix: live streamen populaire sport blijft problematisch
    Foto Getty Images

    Netflix ging wereldwijd in de stress toen meer dan honderd miljoen abonnees – gesproken wordt zelfs over ‘honderden miljoenen kijkers’ – tegelijk naar de stream van een entertainmentevenement wilden kijken waarvan het ‘scripted reality’ gevecht van Mike Tyson en Jake Paul het hoogtepunt was. Waarschijnlijk om de abonnees van Netflix te plezieren en als eerbetoon voor Mike Tyson sloeg Jake Paul zijn tegenstander niet in één of twee ronden knock-out, maar liet hij hem de maximale acht ronden in de ring spartelen. Voor Netflix was het overigens beter geweest als Jake Paul sneller het gevecht had beëindigd. Achter de schermen speelde zich namelijk een technisch drama af bij de grootste streamingdienst van de wereld. Miljoenen Netflix-abonnees klaagden wereldwijd over een haperende beeldverbinding.

     

    Nederland

    Dit soort storingen is niet nieuw. Enkele jaren geleden, toen Max Verstappen in 2021 wereldkampioen Formule 1 werd, ging het online platform Ziggo GO van kabelbedrijf Ziggo vanwege het grote aantal streamstarts technisch onderuit. Dit gebeurde ook toen enkele maanden geleden het UEFA voetbal voor clubteams voor het eerste exclusief via Ziggo Sport werd uitgezonden. Abonnees van providers al KPN, Odido en Delta konden deze wedstrijden alleen gratis zien als online via een app gekeken werd. Maar het beruchtst zijn de problemen bij Viaplay. Sinds het moment dat deze streamingdienst de Formule 1-uitzendrechten van Ziggo overnam, regent het klachten over storingen en beeldhaperingen. Hoewel het aantal klachten in drie jaar tijd veel minder is geworden, is Viaplay op dit punt nog steeds niet klachtenvrij.

     

    Capaciteit

    Het is ingewikkeld om de vinger op de zere plek te leggen bij deze storingen. Bij lineaire tv is er sprake van multicast en bij online is het singlecast. Dit betekent – eenvoudig uitgelegd – dat bij lineaire tv alle kijkers op een netwerk van dezelfde verbinding (stream) gebruik maken. Bij singlecast maakt elke afzonderlijke kijker via de internetverbinding thuis een eigen stream aan. Om dit in goede banen te leiden, is datacapaciteit nodig. Data kost geld en de streamingdiensten die deze data moeten inkopen weten vooraf niet hoeveel abonnees een live sportevenement gaan bekijken. Met deze onbekende variabele moet dus een inschatting worden gemaakt hoeveel extra data en servers tijdelijk extra ingekocht moet worden. Omdat ongebruikte data ook geld kost, is die inschatting vrijwel altijd aan de lage kant.

     

    Anders

    Sommige films en series trekken ook miljoenen abonnees, maar die kijken niet allemaal op hetzelfde moment. De data die hiervoor nodig is wordt dus over een langere periode gespreid, waardoor het grote piekmoment wordt afgevlakt. Uitspraken dat er minder last van beeldhaperingen bij live sport streamen zouden met een sneller, duurder internetabonnement zijn onjuist. Een stream van een streamingdienst als Netflix ligt in HD-beeldkwaliteit onder de 10 Mb/s. In meer dan 99 procent van de huishoudens is via een vast of mobiel netwerk internet beschikbaar met een snelheid die veel hoger is. Stabiliteit van de internetverbinding kan wel een rol spelen. Als de verbinding niet stabiel is, komt er een onderbreking in de verbinding. Bij populaire live sportwedstrijden ontstaat – zoals dit weekend bij Netflix – een wachtrij om de streamstart te kunnen maken. Bij een dergelijke onderbreking moet de kijker dus weer achteraan in de wachtrij plaatsnemen. Hierdoor ontstaat het probleem dat een gedeelte van een live sportwedstrijd probleemloos gekeken kon worden en plots het beeld gaat haperen. Maar de stabiliteit van een internetverbinding heeft niets te maken met de snelheid van het gekochte internetabonnement.

     

    Zinvol

    Nu zelfs Netflix als grootste streamingdienst tijdens live sport al technisch vanwege capaciteit onderuit gaat, kan worden afgevraagd of het live streamen van grote sportevenementen en sportwedstrijden wel mogelijk is. Technisch is het zeker mogelijk, maar de vraag is of het betaalbaar is. Er moet vooraf een inschatting worden gemaakt hoeveel data ingekocht moet worden. Daarbij moet in tegenstelling tot nu een veel ruimere marge ingecalculeerd worden. Live streamen van sport gaat de streamingdienst dan meer geld kosten. Ziggo lijkt met het live streamen van UEFA voetbal na een slecht begin nu de juiste extra marge aan data gevonden te hebben. Viaplay is nog zoekende en heeft dit gedeeltelijk opgelost. Voor deze streamingdienst geldt als excuus dat de Zweedse eigenaar financieel in minder vrolijke tijden zit. Bij Netflix is het wachten op het volgende live sportevenement waar ‘honderden miljoen kijkers’ op afkomen.

    NetflixOTTonlinestreamingdienststoring

    Reacties