Nederlandse publieke omroep voorlopig niet in HD in de ether

Het uitstel van de overstap naar HD van de publieke tv-zenders in de ether wordt door de NPO aan Mediamagazine.nl bevestigd. Omdat negentig procent van de digitale etherkijkers in Nederland een klantenband met Digitenne van KPN heeft, is het overgangstraject van het telecombedrijf voor de uitrol van HD bij de publieke omroep erg belangrijk. Dit komt omdat KPN bij Digitenne aan de meeste klanten een ontvanger in bruikleen levert. Om in HD te kunnen uitzenden, is een overstap naar de nieuwere uitzendnorm DVB-T2 nodig. KPN koppelt hieraan tevens de videocodec HEVC, ook wel H.265 genoemd. De huidige decoders zijn hiervoor niet geschikt.
KPN later dit jaar
KPN kondigde vorige week op het eigen gebruikersforum aan dat voor het einde van dit jaar begonnen wordt met het omruilen van in bruikleen geleverde Digitenne-decoders. Opvallend is dat KPN ook de insteekkaarten van Digitenne gaat vervangen. Dit duidt op gebruik van een nieuwe aangescherpte coderingsnorm. Mogelijk gaat het om Conax Contego dat in Nederland onlangs voor het eerst bij de nieuwe tv-aanbieder Joyne in gebruik is genomen. De coderingsperikelen bij KPN hebben geen gevolgen voor de zenders van de NPO. Deze blijven ongecodeerd in de ether beschikbaar.
Hoge beeldkwaliteit
Daarbij heeft de NPO de mogelijkheid om de HD-kanalen van de drie landelijke publieke tv-zenders in een zeer hoge kwaliteit uit te gaan zenden. De publieke omroep is namelijk niet van plan om meer zenders digitaal in de ether te gaan verspreiden. Door de gecombineerde overstap naar DVB-T2 en HEVC komt er tot wel tientallen Mbps extra bandbreedte op de uitzendfrequentie beschikbaar.
Niet op televisie
De overstap naar DVB-T2 in combinatie met H-265 zorgt er wel voor dat veel nu gebruikte televisies met ingebouwde digitale tv-tuner in de toekomst niet meer voor ontvangst van de publieke zenders geschikt zijn. Televisies die vier jaar of jonger zijn, hebben in veel gevallen wel een voor DVB-T2 geschikte tuner, maar kunnen niet overweg met de videocodec HEVC. Dit kunnen vrijwel alleen Ultra HD-televisies van de modellijnen 2016 en 2017. Op oudere televisies is voor het bekijken van de NPO in HD-kwaliteit een losse geschikte tv-decoder nodig. Bij aanschaf hiervan moet er wederom goed gelet worden dat deze voor zowel DVB-T2 als de HEVC-techniek te gebruiken is.