Nieuwe richtlijn aanpak radiopiraten

In de nieuwe richtlijn wordt illegaal gebruik van de ether in vijf categorieën opgesplitst. Voor radiopiraten waar op de traditionele FM-radio naar geluisterd kan worden, geldt de eerste categorie. In de eerste categorie wordt tevens onderscheid gemaakt tussen een licht en een zwaar delict. Hierbij speelt onder meer het bereik van de radiopiraat een rol en of een delict in groepsverband wordt gepleegd.
Radiopiraat hard aangepakt
Voor een licht vergrijp staat voor de eerste overtreding de richtlijn voor de eis van een taakstraf van 100 uur. Bij de tweede overtreding wordt de eis naar een taakstraf van 150 uur verhoogd als deze overtreding drie tot vijf jaar na de eerste overtreding is geconstateerd. Is dit binnen een periode van twee jaar is de richtlijn de eis van een gevangenisstraf van 10 weken. Bij meer dan twee overtredingen wordt de eis nog forser, namelijk een taakstraf van 200 uur of een gevangenisstraf van 14 weken. Bij een zwaarder vergrijp in categorie 1 gaan Officieren van Justitie de rechter om nog zwaardere straffen vragen. Bij het eerste vergrijp wordt een taakstraf van 120 uur geëist. Bij het tweede een taakstraf van 180 uur of een gevangenisstraf van drie maanden voor de notoire overtreder. Als nog vaker in de fout wordt gegaan, kan de gevangenisstraf tot vier maanden oplopen.
Onbemande zenders
De nieuwe richtlijnen gaan waarschijnlijk zorgen dat nog meer radiopiraten onbemand gaan uitzenden. De radiozenders en antennemasten worden in dat geval op openbaar terrein geplaatst. Bij een inbeslagname kan in de meeste gevallen juridisch geen eigenaar worden vastgesteld. Het uitzenden via onbemande zenders wordt vooral door radiopiraten in het oosten en noorden van Nederland gebruikt. Als antennemast worden vaak eigen mobiele automatisch uitschuifbare zendmasten of zendmasten van telecomproviders gebruikt. Zendervermogens lopen in sommige gevallen op tot zelfs 20KW.