NPO blijft proberen jongeren aan zich te binden

NPO heeft volgens diverse media plannen om het goed – en vooral door oudere Nederlanders – bekeken actualiteitenprogramma EenVandaag van NPO 1 naar NPO 2 te verhuizen. Het programma moet plaatsmaken voor een soap. Doel is meer jongeren te bereiken. NPO lijkt zich hierbij tegen dezelfde steen te stoten. Zo wordt jongerenzender NPO 3 niet door de jongere, maar juist door de iets oudere Nederlander lineair bekeken. De programma’s van NPO bereiken uiteindelijk wel de jongere Nederlander: niet lineair, maar online.
EenVandaag
Het is daarom vreemd dat NPO serieus onderzoekt of een goed bekeken actualiteitenprogramma van de vaste vertrouwde uitzendstek moet verdwijnen. Het maakt duidelijk dat NPO-bestuurders blijven hopen jongeren toch lineair te kunnen bereiken. De kans dat men zich in de vingers snijdt, ligt op de loer. Een soap die minder kijkers aan NPO 1 bindt dan EenVandaag zorgt uiteindelijk voor mindere reclame-inkomsten. En in Hilversum moet het duidelijk zijn dat de overheid lagere STER-inkomsten niet compenseert door de subsidie voor de publieke omroep te verhogen.
Online
Het is misschien een hard feit voor leidinggevenden van de NPO. Jongeren bereik je via online-platformen als NPO Start en socials als Twitter, Facebook maar de laatste tijd vooral Instagram en Snapchat. Ook is het belangrijk om bij eigen apps vooral de jongere doelgroep centraal te stellen.
Radio
Een soortgelijke situatie doet zich voor op radiogebied. Jongerenzender NPO 3FM wordt minder in de ether via FM en DAB+ - lineair dus – beluisterd. Dat wil niet zeggen dat jongeren niet meer naar muziek luisteren. Ze doen dit vooral online. Niet vaak via NPO 3FM, vooral andere muziekdiensten als Spotify zijn door jongeren veel gebruikt. De NPO dient zich dus op deze manieren in te spannen om de jongere luisteraar te bereiken. Daarbij moet zelfs nagedacht worden om de FM-frequenties van NPO 3FM in te zetten voor NPO Radio 5. Deze zender is juist alleen online en digitaal in de ether beschikbaar. En op deze manier worden al meer Nederlanders dan NPO 3FM bereikt. NPO Radio 5 richt zich op de oudere Nederlander die juist de voorkeur heeft voor het traditioneel lineair kijken van tv en luisteren van radio. Het is dan ook aannemelijk dat de luistercijfers van NPO Radio 5 fors stijgen als de zender via FM in Nederland te beluisteren is.
Platenbonanza
Dat de NPO niet van eerder gemaakte fouten lijkt te willen leren, wordt kracht bijgezet als het vergelijk met het radioprogramma Platenbonanza van Rob Stenders wordt gemaakt. Dit goed beluisterde radioprogramma moest om interne redenen bij de publieke omroep uit de programmering van NPO Radio 2 wijken. NPO-radiobaas Jurre Bosman moest echter al snel de beslissing terugdraaien. Met de nodige onrust binnen de publieke omroepen en boze luisteraars tot gevolg. En juist de luisteraar – en op tv-gebied de kijker – is de klant van de NPO. Om klanten te bedienen ontvangt de NPO jaarlijks honderden miljoen euro’s van de overheid, lees de belastingbetaler. Met dit in het achterhoofd is het wellicht een goede gedachte de verhuizing van EenVandaag naar NPO 2 te heroverwegen.