Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    NPO wil reclamevrije publieke omroep

    De NPO moet financieel minder afhankelijk van STER-reclameinkomsten worden. Dit was wellicht het belangrijkste punt in de nieuwjaarstoespraak van NPO-voorzitter Shula Rijxman.
    Jarco Kriek
    18 januari 2019
    comments 5
    NPO wil reclamevrije publieke omroep
    Foto ANP

    Eigenlijk zegt Rijxman hiermee dat de publieke omroep stapsgewijs reclamevrij moet worden. Dit lijkt natuurlijk goed nieuws voor kijkers en luisteraars. Maar in dat geval valt een inkomstenbron van ongeveer 200 miljoen euro per jaar weg. Officieel krijgt de NPO niet rechtstreeks van STER dit geld, maar vloeien deze inkomsten naar de overheid. Maar hiermee wordt wel een deel van de subsidie bekostigd die jaarlijks aan NPO wordt verstrekt. De overheid kondigde vorig jaar een vermindering van subsidie van 60 miljoen euro per jaar aan omdat de STER-reclameinkomsten waren teruggelopen. Dit jaar wordt dit overigens nog met een eenmalige subsidie van 40 miljoen euro gecompenseerd.


    Geen reclame kinderprogramma’s

    Rijxman wil met de eigen achterban – de publieke omroepen – en politiek Den Haag gaan kijken of de publieke omroep in Nederland minder afhankelijk van reclameinkomsten kan worden. Als eerste stap wil NPO de reclame bij kinderprogramma’s schrappen. Maar daar moet dan wel een compensatie tegenover staan. Als tweede stap wordt geen reclame op online platformen door Rijxman geambieerd. Maar bij elke vervolgstap wil NPO wel in overleg over een financiële compensatie. Eigenlijk zegt NPO dat de kijker via belastinggelden – waarvan de subsidie van NPO van wordt bekostigd – meer geld moet betalen voor een reclamevrije publieke omroep.

     

    Duurder tv-abonnement

    Een ander deel van de financiële compensatie wordt dan wellicht op een andere wijze op de kijker verhaald. De huidige vermindering van subsidie door terugloop van reclameinkomsten probeert NPO op dit moment te compenseren door een hogere doorgiftevergoeding bij distributeurs als Ziggo en KPN te eisen. Bronnen rond distributeurs houden rekening met een stapsgewijze verdubbeling van de doorgiftevergoeding tot een euro per abonnee per maand. Omdat distributeurs een hogere inkoop naar een duurdere verkoop vertalen, wordt hierdoor het tv-abonnement van de kijker duurder.

    NPOpublieke omroepreclameSTERsubsidielineairtraditioneelonlineZiggoVodafoneZiggoKPNM7 GroupCanal DigitaalT-MobileTele2abonnementtvtelevisiedoorgiftevergoedimgdoorgifteprijsverhoging

    Reacties

  1. TV-TIP De Grote Huisverbouwing

    De Grote Huisverbouwing
    SBS 6 om 17:00 uur
    Doordat de aannemers, stukadoors en schilders niet aan zijn te slepen, slaan steeds meer Nederlanders zelf aan het boren, schroeven en sauzen. Maar lang niet iedereen is gezegend met het talent of het inzicht om de gedateerde binnenboel zonder ongelukken naar het heden te klussen. Om te voor­komen dat een roedel hobbyklussers zichzelf vastniet aan het nieuwe tapijt, nemen stylist Djamilla Smits en creatief uitvoerder Albert Stokkers het kluswerk uit handen om het huis om te toveren in een paleis.

    TV-TIP Flip or Flop

    Flip or Flop
    TLC om 18:00 uur
    Tarek el Moussa is, naar eigen zeggen, gezegend met een uitmuntende vastgoedneus. Samen met zijn (inmiddels ex-) vrouw Christina koopt hij huizen voor een prik, om die wat aan kant te timmeren en vervolgens voor de hoofdprijs te verkopen. Dit keer krijgen de twee een tip over een gigantisch, maar vervallen huis in het chique Anaheim Hills. De prijs is fors, het risico daarom groot. Want om het pand überhaupt aan te kunnen schaffen, moeten ze een dealtje sluiten met een investeerder.

    Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)