Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ondanks acties BREIN: illegaal kijken door Viaplay mogelijk in de lift

  Stichting BREIN treedt hard op tegen illegale IPTV-abonnementen. Maar de vraag lijkt door de klachtenstroom bij Viaplay alleen maar groter te worden.
  Jarco Kriek
  9 augustus 2022
  comments 4
  Ondanks acties BREIN: illegaal kijken door Viaplay mogelijk in de lift
  Foto Getty Images

  Viaplay ligt in Nederland om diverse redenen onder vuur. Niet alleen door de gebrekkige verbinding en beeldkwaliteit bij sommige abonnees, maar ook vanwege klachten over het commentaar bij de sportreportages. Uit een blik op sociale media blijkt dat meer Nederlanders hierdoor de aanschaf van een illegaal IPTV-abonnement overwegen. Dit is een tegenvaller voor Stichting BREIN, die met gerichte acties juist het gebruik van illegale diensten zoals IPTV een halt wil toeroepen.

   

  Acties

  Stichting BREIN haalde in 2021 in totaal 349 illegale websites en diensten offline. Het ging hierbij niet alleen om aanbieders van illegale IPTV-abonnementen, maar ook om verspreiders van muziek, films, series, boeken en games. BREIN zet ook in 2022 deze acties voort. De auteursrechtenwaakhond maakte onlangs nog bekend dat vier bestuurders van een besloten vennootschap (BV) die illegale IPTV-diensten leverde persoonlijk aansprakelijk zijn gesteld voor de verkoop van een voorgeïnstalleerde mediabox en verkoop illegale abonnementen. In totaal werd voor 115.000 euro – waarvan een deel voorwaardelijk - met hen geschikt.

   

  Viaplay

  Dat een aantal van de huidige Viaplay-abonnees nu met de gedachte speelt om een illegaal IPTV-abonnement te nemen, levert voor BREIN extra werk op. Met een dergelijk illegaal abonnement kan onder meer via diverse buitenlandse zenders worden gekeken naar de belangrijkste sportcontent waarvan Viaplay de uitzendrechten heeft. Dit is onder meer Formule 1, darts en voetbal. Deze situatie kan ook nadelige gevolgen hebben voor aanbieders van traditionele tv-abonnementen, zoals Ziggo en KPN. Bij de illegale IPTV-abonnementen worden namelijk ook zenders geleverd die tv-providers in dergelijke abonnementen aanbieden.

   

  Criminaliteit

  Het kopen en gebruiken van een illegaal abonnement is in Nederland een strafbare handeling. Gewoonlijk moeten dergelijke abonnementen vooruit betaald te worden. Als zo'n illegale dienst door autoriteiten offline gehaald wordt, worden vooruitbetaalde abonnementsgelden niet terugbetaald. Er zijn ook gevallen bekend waarin criminelen die dergelijke diensten aanboden plots zelf met de dienst stoppen. Ze brengen dan dezelfde dienst onder een andere naam weer op de markt om opnieuw abonnementen te kunnen verkopen. Omdat met illegale IPTV contact wordt gelegd met een server die door internetcriminelen wordt beheerd, is het altijd aan te raden om verbinding te maken via een VPN-dienst.

  Stichting BREINBREINIPTVillegaalabonnementViaplayViaplay Group

  Reacties

 1. TV-TIP Waku Waku

  Waku Waku
  NPO 3 om 18:21 uur
  Jarenlang werd Waku Waku gepresenteerd door Rob Fruithof, de quizmaster die vorige maand op 71-jarige leeftijd overleed. De dieren- en natuurquiz keerde vorig jaar terug op tv, met dit keer Sosha Duysker aan het roer. In het tweede seizoen doen onder andere Bracha van ­Doesburgh, Roy Donders, Nicolette Kluijver en Steven Kazàn een poging om met hun flora- en faunakennis zoveel mogelijk aapjes bij elkaar te sprokkelen. De winnaar maakt kans op 1500 euro voor een goed doel.

  TV-TIP Ice Road Rescue

  Ice Road Rescue
  National Geographic om 19:35 uur
  Thord Paulsen heeft zich alvast warm ingepakt voor het zevende seizoen van Ice Road Rescue en dat is maar goed ook. Vanwege een koude winter vol zware stormen, regenbuien en dikke ladingen sneeuw krijgen de helden van de gladde weg het lastiger dan ooit. Thord en collega Bjørn hebben veel meegemaakt, maar in dit seizoen hebben ze de zwaarste klussen uit hun carrière. De mannen moeten daardoor nog meer op elkaar vertrouwen. In het noorden heeft Jo Roger het ook zwaar en heeft hij de hulp van Stig nodig, maar is deze beginneling klaar voor het echte werk?

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)