Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ondanks acties BREIN: illegaal kijken door Viaplay mogelijk in de lift

  Stichting BREIN treedt hard op tegen illegale IPTV-abonnementen. Maar de vraag lijkt door de klachtenstroom bij Viaplay alleen maar groter te worden.
  Jarco Kriek
  9 augustus 2022
  comments 4
  Ondanks acties BREIN: illegaal kijken door Viaplay mogelijk in de lift
  Foto Getty Images

  Viaplay ligt in Nederland om diverse redenen onder vuur. Niet alleen door de gebrekkige verbinding en beeldkwaliteit bij sommige abonnees, maar ook vanwege klachten over het commentaar bij de sportreportages. Uit een blik op sociale media blijkt dat meer Nederlanders hierdoor de aanschaf van een illegaal IPTV-abonnement overwegen. Dit is een tegenvaller voor Stichting BREIN, die met gerichte acties juist het gebruik van illegale diensten zoals IPTV een halt wil toeroepen.

   

  Acties

  Stichting BREIN haalde in 2021 in totaal 349 illegale websites en diensten offline. Het ging hierbij niet alleen om aanbieders van illegale IPTV-abonnementen, maar ook om verspreiders van muziek, films, series, boeken en games. BREIN zet ook in 2022 deze acties voort. De auteursrechtenwaakhond maakte onlangs nog bekend dat vier bestuurders van een besloten vennootschap (BV) die illegale IPTV-diensten leverde persoonlijk aansprakelijk zijn gesteld voor de verkoop van een voorgeïnstalleerde mediabox en verkoop illegale abonnementen. In totaal werd voor 115.000 euro – waarvan een deel voorwaardelijk - met hen geschikt.

   

  Viaplay

  Dat een aantal van de huidige Viaplay-abonnees nu met de gedachte speelt om een illegaal IPTV-abonnement te nemen, levert voor BREIN extra werk op. Met een dergelijk illegaal abonnement kan onder meer via diverse buitenlandse zenders worden gekeken naar de belangrijkste sportcontent waarvan Viaplay de uitzendrechten heeft. Dit is onder meer Formule 1, darts en voetbal. Deze situatie kan ook nadelige gevolgen hebben voor aanbieders van traditionele tv-abonnementen, zoals Ziggo en KPN. Bij de illegale IPTV-abonnementen worden namelijk ook zenders geleverd die tv-providers in dergelijke abonnementen aanbieden.

   

  Criminaliteit

  Het kopen en gebruiken van een illegaal abonnement is in Nederland een strafbare handeling. Gewoonlijk moeten dergelijke abonnementen vooruit betaald te worden. Als zo'n illegale dienst door autoriteiten offline gehaald wordt, worden vooruitbetaalde abonnementsgelden niet terugbetaald. Er zijn ook gevallen bekend waarin criminelen die dergelijke diensten aanboden plots zelf met de dienst stoppen. Ze brengen dan dezelfde dienst onder een andere naam weer op de markt om opnieuw abonnementen te kunnen verkopen. Omdat met illegale IPTV contact wordt gelegd met een server die door internetcriminelen wordt beheerd, is het altijd aan te raden om verbinding te maken via een VPN-dienst.

  Stichting BREINBREINIPTVillegaalabonnementViaplayViaplay Group

  Reacties

 1. TV-TIP 70 jaar na de Watersnoodramp

  70 jaar na de Watersnoodramp
  NPO 1 om 10:30 uur
  In Ouwerkerk, het Zeeuwse dorp waar in 1953 het laatste dijkgat werd gedicht met behulp van caissons, een soort enorme betonnen blokkendozen, herdenkt Nederland de Watersnoodramp. Onder de sprekers zijn een overlevende van de ramp en burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland. Winfried Baijens, tevens het gezicht van de serie Het water komt, presenteert.

  TV-TIP Jurassic World

  Jurassic World
  Veronica om 20:30 uur
  Ruim twintig jaar na de problematische opening van Jurassic Park, functioneert Isla Nublar eindelijk als het dinosaurus-themapark dat John Hammond ooit voor ogen had. Om de bezoekersaantallen hoog te houden, creëren de wetenschappers op het eiland een nieuwe attractie: een genetisch gemodificeerde dino. Hiermee brengen ze echter een monster tot leven dat alles en iedereen in het park in groot gevaar brengt.

  Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)