Ondanks acties BREIN: illegaal kijken door Viaplay mogelijk in de lift
Viaplay ligt in Nederland om diverse redenen onder vuur. Niet alleen door de gebrekkige verbinding en beeldkwaliteit bij sommige abonnees, maar ook vanwege klachten over het commentaar bij de sportreportages. Uit een blik op sociale media blijkt dat meer Nederlanders hierdoor de aanschaf van een illegaal IPTV-abonnement overwegen. Dit is een tegenvaller voor Stichting BREIN, die met gerichte acties juist het gebruik van illegale diensten zoals IPTV een halt wil toeroepen.
Acties
Stichting BREIN haalde in 2021 in totaal 349 illegale websites en diensten offline. Het ging hierbij niet alleen om aanbieders van illegale IPTV-abonnementen, maar ook om verspreiders van muziek, films, series, boeken en games. BREIN zet ook in 2022 deze acties voort. De auteursrechtenwaakhond maakte onlangs nog bekend dat vier bestuurders van een besloten vennootschap (BV) die illegale IPTV-diensten leverde persoonlijk aansprakelijk zijn gesteld voor de verkoop van een voorgeïnstalleerde mediabox en verkoop illegale abonnementen. In totaal werd voor 115.000 euro – waarvan een deel voorwaardelijk - met hen geschikt.
Viaplay
Dat een aantal van de huidige Viaplay-abonnees nu met de gedachte speelt om een illegaal IPTV-abonnement te nemen, levert voor BREIN extra werk op. Met een dergelijk illegaal abonnement kan onder meer via diverse buitenlandse zenders worden gekeken naar de belangrijkste sportcontent waarvan Viaplay de uitzendrechten heeft. Dit is onder meer Formule 1, darts en voetbal. Deze situatie kan ook nadelige gevolgen hebben voor aanbieders van traditionele tv-abonnementen, zoals Ziggo en KPN. Bij de illegale IPTV-abonnementen worden namelijk ook zenders geleverd die tv-providers in dergelijke abonnementen aanbieden.
Criminaliteit
Het kopen en gebruiken van een illegaal abonnement is in Nederland een strafbare handeling. Gewoonlijk moeten dergelijke abonnementen vooruit betaald te worden. Als zo'n illegale dienst door autoriteiten offline gehaald wordt, worden vooruitbetaalde abonnementsgelden niet terugbetaald. Er zijn ook gevallen bekend waarin criminelen die dergelijke diensten aanboden plots zelf met de dienst stoppen. Ze brengen dan dezelfde dienst onder een andere naam weer op de markt om opnieuw abonnementen te kunnen verkopen. Omdat met illegale IPTV contact wordt gelegd met een server die door internetcriminelen wordt beheerd, is het altijd aan te raden om verbinding te maken via een VPN-dienst.