Ontluisterend: ‘Ziggo weet nog niet wat het met ruimte analoge radio gaat doen’

Na Rotterdam wordt analoge radio op het kabelnetwerk vandaag in Den Haag uitgezet. Het is de tweede stad van de top drie grote steden van Nederland die van analoge radio wordt verstoken. Ziggo is overgegaan tot het ontarmen van analoge FM-kabelradio omdat nog slechts 5 procent van de klanten – toch altijd nog bijna 200.000 abonnees – analoog via de kabel naar radio luistert. Alternatieven zijn voldoende aanwezig. Zo biedt Ziggo meer dan zestig radiozenders ongecodeerd in digitale vorm via de kabel aan. Wie analoog wil blijven luisteren, kan dit nog vele jaren via de ether blijven doen. Digitaal via de ether luisteren kan met DAB+. En het grootste aanbod van radiozenders uit de gehele wereld kan via internet beluisterd worden. Ziggo-klanten hebben dus voldoende alternatieven om naar radiozenders te kunnen blijven luisteren.
Bandbreedte
Ondanks dat analoge FM-kabelradio slechts 20Mhz bandbreedte verbruikt, heeft Ziggo besloten om met deze vorm van radio te stoppen. Maar wat gaat Ziggo met deze ruimte doen? Kijken we naar het door het kabelbedrijf omarmde DOCSIS 3.1 techniek dan zien we dat deze bandbreedte ingezet kan worden voor het verhogen van de uploadsnelheid. Maar is dit ook bij Ziggo het geval? Het ontluisterende antwoord op deze vraag is dat VodafoneZiggo – waarvan Ziggo een bedrijfsonderdeel is – dit nog niet weet.
Nu pas nadenken?
Dit blijkt uit een bijdrage van VodafoneZiggo-woordvoerder Gerjan van der Laan in het NPO Radio 1-programma Blok&Toine. Op de vraag of de bandbreedte van analoge FM-kabelradio wordt gebruikt voor het verhogen van de uploadsnelheid van internet was het opvallende antwoord van de woordvoerder: "Wij zijn nu intern aan het kijken wat we gaan doen met die beschikbare ruimte." Het komt natuurlijk vreemd over als Ziggo stopt met het leveren van een dienst die naar eigen zeggen nog door ongeveer 200.000 klanten wordt gebruikt, zonder dat het kabelbedrijf weet wat daadwerkelijk met deze ruimte wordt gedaan. Van der Laan liet echter wel weten dat het voor de hand ligt om de internetsnelheid te verhogen, maar laat daarbij in het midden of het om een mogelijke verhoging van de down- of uploadsnelheid gaat. "Maar daar zijn we nog aan het kijken hoe we dit het beste kunnen doen", voegt de VodafoneZiggo-woordvoerder hieraan toe.
Uploadsnelheid
Eerder was uit het hoofdkantoor van VodafoneZiggo al te horen dat het bedrijf van mening is dat de huidige uploadsnelheid van 50Mbps ruim voldoende voor Ziggo-klanten is. Met deze uploadsnelheid kan het hele gezin volgens VodafoneZiggo probleemloos thuiswerken, videovergaderen en op afstand via een videoverbinding educatie volgen. Een deel van de Ziggo-klanten denkt hier overigens anders over. De roep om de uploadsnelheid te verhogen, wordt met de dag luider hoorbaar. Zeker nu in meer plaatsen glasvezel in gebruik wordt genomen, wordt het voor Ziggo lastiger om over uploadsnelheid klagende klanten binnenboord te houden. Via glasvezel kan namelijk een symmetrische internetsnelheid tot 1Gbps aan consumenten en bedrijven geleverd worden.