Ontvangst Digitenne beter? KPN rondt frequentiewijzigingen af

Op veel plekken in Nederland is de ontvangst van Digitenne door de frequentiewijzigingen verbeterd. Het wijzigen van de frequenties was nodig omdat de 700MHz-frequentieband door KPN leeggeruimd moest worden. Deze frequenties worden vanaf nu voor mobiele datadiensten zoals 5G gebruikt. De frequentiewijzigingen zijn onderdeel van de voorwaarden waaronder KPN voor digitale ethertelevisie een uitzendvergunning tot 2030 heeft verkregen. Een andere voorwaarde was de overstap naar DVB-T2. Inmiddels kan Digitenne in heel Nederland in DVB-T2/HEVC bekeken worden en is Digitenne de enige traditionele tv-dienst in Nederland die het gehele zenderaanbod in 1080P Full HD aan abonnees levert.
IJsselstein
KPN heeft als laatste in Nederland frequentiewijzigingen voor Digitenne bij de uitzendmasten en opstelpunten in IJsselstein (beter bekend als Lopik), Utrecht, Maarssen en Leusden doorgevoerd. Dit gebeurde zowel bij het gecodeerde aanbod van Digitenne als het ongecodeerde zenderaanbod van NPO en regionale omroepen (RPO). Hierdoor kan het voorkomen dat kijkers bij het aanzetten van de televisie en/of tv-decoder zwart beeld bij tv-zenders en een geluid bij radiozenders krijgen. Als gebruik wordt gemaakt van de bruikleendecoder die KPN aan abonnees van Digitenne levert dan wordt in vrijwel alle gevallen de zenderlijst automatisch met de juiste frequenties aangepast. In alle andere gevallen dient de televisie of tv-decoder handmatig via het menu voor de juiste uitzendfrequenties aangepast te worden. De ontvangst is met name door de wijziging bij de uitzendmast IJsselstein op veel plekken in Midden-Nederland verbeterd.
Evaluatie KPN
Na het afronden van de frequentiewijziging gaat KPN de omzetting van Digitenne naar DVB-T2 met technische partners evalueren. De klachten over slechtere ontvangst van Digitenne blijven aanhouden. Dit komt door de bij DVB-T2 door KPN gebruikte technieken waardoor de ontvangst van tv- en radiozenders via KPN in vergelijk met de oude situatie kritischer is geworden. Mogelijk dat het plaatsen van extra steunzenders de meeste ontvangstproblemen oplost. Het plaatsen van extra steunzenders is echter een financieel kostbare aangelegenheid voor KPN. Zeker nu het aantal abonnees van Digitenne blijft afnemen en inmiddels onder de grens van 200.000 is beland. Daarnaast mag KPN vanwege internationale afspraken over etherfrequenties niet ongelimiteerd steunzenders plaatsen en andere uitzendfrequenties gebruiken.