Overname Tele2 door T-Mobile mogelijk slecht voor aanleg nieuw glasvezel

Met het huidige marktbesluit kunnen aanbieders toegang tot het glasvezelnetwerk van KPN krijgen. Het telecombedrijf dient tegen een vastgestelde maximumprijs toegang tot het netwerk te verlenen. In tegenstelling tot koperdraad kunnen concurrenten die van het KPN glasvezelnetwerk gebruikmaken van KPN afwijkende diensten aanbieden. Ze dienen dan wel van eigen apparatuur binnen de distributieketen gebruik te maken. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om op dit moment al Gigabit internet aan te bieden, KPN levert via glasvezel een maximale snelheid van 500Mbps.
T-Mobile Thuis
T-Mobile nam vorig jaar de vaste dient Vodafone Thuis van Vodafone over. Vodafone Thuis maakt op enkele glasvezelnetwerken gebruik van eigen apparatuur. Het is hierdoor in staat om afwijkende diensten te kunnen leveren. Een na de overname van Tele2 sterker geworden T-Mobile is een grotere concurrent voor KPN. Dit telecombedrijf hanteert op dit moment de strategie dat het opwaarderen van koperdraad de voorkeur boven de aanleg van nieuw glasvezel heeft. KPN heeft hier vooral financiële redenen voor. Maar ook de huidige ontwikkeling op de Nederlandse markt voor vaste en mobiele diensten kan invloed hebben op een keuze tussen opwaarderen van koper en aanleg van nieuw glasvezel.
Eigen netwerk
In Nederland beschikken de twee grootste spelers, Ziggo en KPN, op de markt van vaste diensten over eigen netwerken. In enkele Europese landen, waaronder Spanje, leggen aanbieders eigen glasvezelnetwerken aan. Om echt met Ziggo en KPN te concurreren zou het de ideale situatie voor T-Mobile zijn om een eigen vast netwerk op te bouwen. De kosten hiervan zijn echter hoog.