Politie gaat illegale IPTV in Europa harder aanpakken
Omdat dergelijke illegale tv-diensten niet beperkt blijven tot een bepaald land, wordt het probleem Europees aangepakt. In meer landen binnen de Europese Unie (EU) wordt – veelal in samenwerking met de Europese politieorganisatie Europol – actie ondernomen tegen de beheerders van de servers van illegale IPTV-diensten en de verkopers van abonnementen.
Marokko
De Franse politie heeft op aandringen van Canal+ - de eigenaar van onder meer Canal Digitaal – invallen gedaan bij een wederverkoper van illegale IPTV-abonnementen. Uit onderzoek bleek het te gaan om IPTV-streams die vanuit servers in Marokko werden verdeeld. Met een abonnement van tien euro per maand kon naar duizenden zenders gekeken worden. De illegale IPTV-dienst werd niet alleen in Frankrijk verkocht, maar ook daarbuiten.
Den Helder
De Nederlandse opsporingsdienst FIOD nam in samenwerking met Europol enkele weken geleden een compleet datacenter in Den Helder met 1.200 servers in beslag. Het datacenter werd vrijwel volledig gebruikt voor het aanbieden van illegale IPTV-streams waarmee meerdere verkopers van IPTV-abonnementen hun eigen diensten samenstelden. Providers als Ziggo, KPN, Delta en T-Mobile en ook betaalzenders als ESPN, Ziggo Sport en Film lopen jaarlijks miljoenen euro's aan inkomsten mis door dergelijke illegale diensten. Dit geldt ook voor streamingdiensten als Netflix, Videoland en Viaplay waarvan de content vaak ook bij illegale IPTV-diensten te vinden is.
Kat en muis
Of de aanhoudende Europese acties op korte termijn tot succes gaan leiden, moet overigens nog bezien worden. Zo stonden na de inbeslagname in Den Helder tientallen illegale IPTV-diensten ‘op zwart’, maar al na een week keerden de streams gefaseerd terug bij deze diensten omdat de uitbaters hun illegale streams via een andere verkoper inkochten.