Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Pon maakt van KPN glasvezel eenheidsworst

    KPN heeft vrijdag in Yerseke in Zeeland de eerste glasvezelaansluiting bij een klant opgeleverd die van de voor KPN nieuwe techniek pon gebruikmaakt.
    Jarco Kriek
    6 oktober 2019
    comments 1
    Pon maakt van KPN glasvezel eenheidsworst

    Pon werd enkele maanden geleden door KPN gepresenteerd als de nieuwe techniek die het glasvezelnetwerk van het telecombedrijf voor langere tijd toekomstzeker moet maken en houden. Maar is pon voor de consument een goede ontwikkeling? Het lijkt er vooral op dat KPN de voordelige vruchten van de door Nokia aan het telecombedrijf geleverde techniek plukt. De aanleg van glasvezelnetwerken wordt met pon niet alleen goedkoper in vergelijking met tot nu toe gebruikte point to point-technieken als ethernet over fiber en gigabit over fiber. Pon is daarnaast ook energiezuiniger. Dit is belangrijk voor KPN om de milieudoelstellingen te behalen. Maar het wellicht belangrijkste voordeel wordt door KPN – bewust of onbewust – onder de pet gehouden.

     

    Concurrentie

    Pon zorgt er namelijk ook voor dat de concurrentie deels buitenspel wordt gezet. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt vast aan regulering van KPN-netwerken. En dus ook van het glasvezelnetwerk. Hierdoor moet KPN concurrenten toegang tot glasvezel geven om diensten als tv en internet aan te bieden. Bij glasvezelnetwerken die KPN tot nu toe heeft aangelegd, is het voor concurrenten mogelijk om eigen apparatuur in de wijkkasten te plaatsen. Hiermee kunnen van KPN onderscheidende diensten aangeboden worden. Zo kan het zenderaanbod van de tv-dienst afwijken, kunnen zenders in betere beeldkwaliteit aangeboden worden of kan een afwijkende – vaak snellere – internetsnelheid geleverd worden. Met pon is het plaatsen van eigen apparatuur niet meer mogelijk. Concurrenten als T-Mobile moeten dus als een netwerk van KPN op de pon-techniek is opgebouwd gelijke diensten als KPN gaan leveren. Natuurlijk kunnen concurrenten wel eigen platformen blijven gebruiken. Zo hoeft T-Mobile bijvoorbeeld niet het tv-platform en bijbehorende bruikleendecoder van KPN op een op pon gebaseerde glasvezelnetwerk te gebruiken. Een pon-glasvezelnetwerk wordt dus eigenlijk eenheidsworst. Het is dan ook niet wonderlijk dat T-Mobile de stap tot het aanleggen van eigen glasvezelnetwerken heeft gemaakt.

     

    Internetsnelheid

    KPN gebruikt de komende jaren de variant gpon. Hiermee kan KPN een snelheid van maximaal 1Gbps (1000Mbps) aan klanten gaan leveren. Het netwerk is daarna eenvoudig en relatief goedkoop naar xgs-pon opwaarderen. Hiermee kan KPN de internetsnelheid naar maximaal 10Gbps opvoeren. In principe zijn dit symmetrische internetsnelheid waarbij down- en uploadsnelheid gelijk zijn.

     

    Goedkoper glasvezel

    In praktijk valt een daadwerkelijk geleverde symmetrische internetsnelheid nog maar zeer de vraag. Pon is namelijk ook goedkoper voor KPN om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Hierdoor kan KPN onder meer de doelstelling behalen om in de komende jaren een miljoen woningen op glasvezel aan te sluiten. Maar ook hierbij geldt dat ieder voordeel een nadeel heeft. Bij de tot nu toe gebruikte technieken werden enkele woning voorzien van een glasvezelader die direct naar de wijkkast liep. Met pon wordt deze glasvezelader gesplitst en over meerdere woningen verdeeld. Goedkoper in de aanleg dus. Maar in praktijk betekent dit een aderlating voor de consument omdat de daadwerkelijk geleverde internetsnelheid afhankelijk is van het gelijktijdig gebruik van klanten die op dezelfde glasvezelader zijn aangesloten. Een abonnement van 1Gbps internet kan dus in de drukkere avonduren leiden tot een daadwerkelijk geleverde internetsnelheid – waarvan down- en upload ook afwijkend kunnen zijn – van tientallen tot honderden Mbps lager.

     

    KPN vs Ziggo

    Met pon gaat KPN op dit gebied een soortgelijke vorm van het leveren van diensten gebruiken als het VodafoneZiggo-bedrijfsonderdeel Ziggo. Alleen gebruikt KPN voor de laatste afgesplitste verbinding naar de woning glasvezel en Ziggo coax. Door gebruik van pon wordt glasvezel van KPN dan ook meer vergelijkbaar met het nieuwe ‘netwerk van de toekomst’ gebaseerd op de techniek DOCSIS 3.1 van Ziggo. Het voordeel van KPN glasvezel blijft echter wel dat de consument een hogere uploadsnelheid heeft dan Ziggo via het kabelnetwerk kan leveren.

    KPNKPN NetwerkNLglasvezelinternetinternetsnelheidpongponxgs-ponT-MobileZiggoVodafoneZiggonetwerk van de toekomstDOCSIS 3.1coaxconcurrentiezenderaanbodtvtelevisiebeeldkwaliteit

    Reacties

  1. TV-TIP Waku Waku

    Waku Waku
    NPO 3 om 18:21 uur
    Jarenlang werd Waku Waku gepresenteerd door Rob Fruithof, de quizmaster die vorige maand op 71-jarige leeftijd overleed. De dieren- en natuurquiz keerde vorig jaar terug op tv, met dit keer Sosha Duysker aan het roer. In het tweede seizoen doen onder andere Bracha van ­Doesburgh, Roy Donders, Nicolette Kluijver en Steven Kazàn een poging om met hun flora- en faunakennis zoveel mogelijk aapjes bij elkaar te sprokkelen. De winnaar maakt kans op 1500 euro voor een goed doel.

    TV-TIP Ice Road Rescue

    Ice Road Rescue
    National Geographic om 19:35 uur
    Thord Paulsen heeft zich alvast warm ingepakt voor het zevende seizoen van Ice Road Rescue en dat is maar goed ook. Vanwege een koude winter vol zware stormen, regenbuien en dikke ladingen sneeuw krijgen de helden van de gladde weg het lastiger dan ooit. Thord en collega Bjørn hebben veel meegemaakt, maar in dit seizoen hebben ze de zwaarste klussen uit hun carrière. De mannen moeten daardoor nog meer op elkaar vertrouwen. In het noorden heeft Jo Roger het ook zwaar en heeft hij de hulp van Stig nodig, maar is deze beginneling klaar voor het echte werk?

    Interview

    • *

      Harm Edens

      Dit Was Het Nieuws

      Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
      Reacties0 reactie(s)