Prijsverhogingen Ziggo en KPN maken illegale IPTV aantrekkelijk

Het aantal afnemers van de illegale tv-abonnementen groeit in rap tempo. Exacte getallen zijn vanwege de illegaliteit natuurlijk niet te noemen. Schattingen zijn er wel, en die lopen in aantallen uiteen. De voorzichtige schatting is dan ruim een miljoen Nederlandse huishoudens illegale IPTV gebruiken. De voor providers en streamingdiensten meest pessimistische schatting komt uit op het dubbele aantal. Op zich al getallen die het hoofd doen duizelen, maar de echte hoofdpijn moet voor de eigenaren van legale tv- en videodiensten nog komen. Er is namelijk weinig hoop dat de stijging van het aantal huishoudens dat illegale IPTV gebruikt een halt wordt toegeroepen.
Eigen schuld
Dit heeft vooral te maken met het sentiment rond illegale IPTV. Kijkers vinden dat providers en streamingdiensten het zelf in het recente verleden te bont hebben gemaakt. De jaarlijkse prijsverhogingen die de kosten van het abonnement voor tv en internet hebben op gestuwd wordt als belangrijkste reden genoemd. Maar ook versnippering van content over meerdere betaalzenders en streamingdiensten is kijkers een doorn in het oog. Wie een redelijk aanbod van films, series en sport op de televisie wil zien, betaalt inclusief het abonnement voor tv en internet bij providers als Ziggo, KPN, Odido of Delta al snel een bedrag dat richting de 200 euro per maand loopt. Kopers van illegale IPTV-abonnementen verdedigen hun keuze dan ook in de meeste gevallen met een dergelijke rekensom.
Graaien
Zij zien de tv- en videomarkt als een graaimarkt. Investeerders achter providers en streamingdiensten willen ieder jaar meer rendement van hun investeringen, zo is het gevoel bij veel consumenten. Waar of niet: het is een feit dat de afgelopen maanden de ene na de andere streamingdienst een prijsverhoging aankondigde. Nieuwe goedkopere abonnementen met reclame worden als een soort van paard van Troje ingezet om prijsstijgingen voor reclamevrije abonnementen te verdoezelen. Netflix, Disney+, SkyShowtime, Viaplay en nog enkele andere streamingdiensten verhoogden de prijs. Uiteindelijk betalen huishoudens vanaf juli al snel tien euro per maand meer voor hetzelfde aanbod. Daarbovenop komt een prijsverhoging voor het basisabonnement voor tv en internet. In enkele gevallen gaat de prijs van dit abonnement ook met vijf euro per maand omhoog, al houden de twee grootste providers Ziggo en KPN de prijsverhoging voor klanten schappelijker.
Aanbod
Hoewel de meeste afnemers van illegale IPTV-abonnementen hun keuze vanwege de prijs van legale abonnementen maken, is er voor een kleinere groep nog een andere reden. Illegale IPTV levert tv-zenders die door Ziggo en co niet geleverd worden. Of beter gezegd: niet geleverd mogen worden. Vanwege uitzendrechten mogen Nederlandse providers bijvoorbeeld geen Vlaamse commerciële zenders zoals VTM aanbieden. Ook Amerikaanse zenders zijn voor Nederlandse providers buiten handbereik. Na een heksenjacht van verhuurders van huurwoningen en Verenigingen van Eigenaren van koopwoningen om de schotelantenne uit het straatbeeld te krijgen, hebben voormalige satellietkijkers nu ook de veel makkelijkere weg naar illegale IPTV gevonden. Mede door een nonchalante houding van providers en streamingdiensten heeft illegale IPTV kunnen uitgroeien tot een monster dat met de dag moeilijker in toom te houden is.
Harde aanpak
Het moment dat providers en streamingdiensten – mede bijgestaan door auteursrechtenwaakhond BREIN – het probleem van de illegale IPTV zelf kunnen oplossen ligt inmiddels achter ons. Omdat illegale IPTV grensoverschrijdend is en criminele bendes het werk van slimme jongens die op een zolderkamer snel geld verdienden hebben overgenomen, is hulp nodig van politie en justitie, maar ook van de politiek. Het monster illegale IPTV kan namelijk niet terug in de fles worden geduwd door soms een server en bijbehorende IPTV-diensten ‘uit de lucht’ te halen. Naast deze aanpak moet ook het gebruik van illegale IPTV worden bestraft. Vanuit de politiek kan worden aangestuurd op een vereenvoudiging van het proces om persoonsgegevens van gebruikers van illegale diensten beschikbaar te maken voor opsporingsinstanties. Op deze manier kan het gebruik van illegale IPTV aan banden worden gelegd. Daarbij helpt het natuurlijk als eigenaren van providers en streamingdiensten hun klanten niet alleen als melkkoe zien en te hoge prijsaanpassingen een halt wordt toegeroepen.