Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    RadioNED: het beste alternatief voor de Nederlandse online radioluisteraar

    Het online naar radio luisteren heeft de weg naar de Nederlandse luisteraar gevonden. Daarbij speelt de radio-app radioNED een belangrijke rol.
    Jarco Kriek
    17 mei 2021
    comments 1
    RadioNED: het beste alternatief voor de Nederlandse online radioluisteraar
    Foto Getty Images

    Online naar radio luisteren heeft veel voordelen. Maar het belangrijkste voordeel is tevens voor veel gebruikers ook een nadeel. Waar met een draagbare radio naar tientallen radiozenders geluisterd kan worden, bestaat het aanbod van online radiozenders uit tienduizenden. Hierdoor kan soms door het bomen het bos niet meer worden gezien. Als de meest gebruikte radio-app TuneIn wordt geopend dan zijn er wel mogelijkheden om alleen het aanbod van online radiozenders in de eigen regio te bekijken. Maar in praktijk is deze mogelijkheid te beperkt. Zeker als wordt gezocht naar een radiozender die alleen via het internet te horen is. En dat zijn nu meestal de pareltjes die online radio juist die extra toegevoegde waarde geven.

     

    RadioNED

    De wellicht best werkende oplossing om de keuzestress van het grote aanbod online zenders te ontwijken is de gratis Nederlandse radio-app radioNED en de daaraan gekoppelde betaalvariant radioNED+. Eerst alleen beperkt tot apparaten van de Amerikaanse fabrikant Apple, zoals iPad, iPhone, macOS en Apple TV. Maar nu ook beschikbaar voor telefoons en tablets die op het Android-platform functioneren. Daarnaast worden de streamingtechnieken Chromecast en Airplay ondersteund. En kan dus ook via smart- en bluetoothspeakers van online radio met radioNed geluisterd worden. Wij spraken met Patrick Koning, de man achter het succesverhaal van radioNED. Koning begon zijn app om vooral zichzelf van dienst te zijn. Waar het begon om via zijn AppleTV naar radiozender Delta Radio te luisteren, kan nu naar achthonderd online zenders uit Nederland, Vlaanderen en het Caraïbisch gebied - Aruba, Bonaire en Curaçao -  geluisterd worden. En dat wordt met radioNED dan ook door tienduizenden Nederlanders gedaan.

     

    Interview

    Het interview wordt uiteindelijk een gezellig samenzijn waar niet alleen over radioNed gepraat wordt. De liefde voor radio en dan vooral de radiopiraten uit de jaren ’80 van de vorige eeuw is aan beide kanten aanwezig. Maar dit interview gaat niet over radiopiraten uit Nijmegen waar enkelen nog steeds met weemoed aan terugdenken. Het gaat over nu, het gaat over het succesverhaal van radioNED.

     

     

    Wanneer en om welke reden ben je met RadioNED begonnen?

     

    “Als puber opgroeiende in de jaren ’80 in Nijmegen is een liefde voor radio ontstaan. Niet gek want het was de bloei van piraten zoals Delta Radio, Keizerstad, Radio Decibel en Contact. Ik scande wekelijks de AM en FM band af naar zenders. Helaas stopte het piratenavontuur in Nijmegen eind jaren ‘80 door de vele invallen van de RCD. Begin jaren 90 heb ik zelf nog wat radio mogen maken bij Omroep Nijmegen, WFM en later bij Keizerstad, dat toen legaal in de lucht was. Naast mijn liefde voor radio ontdekte ik de passie voor programmeren. Vooruitspoelend naar 2017 … ik ontdekte dat Delta Radio via het internet te beluisteren was, maar helaas niet via mijn AppleTV die verbonden is met mijn stereo-installatie. Het idee ontstond om een Delta Radio 90 app voor de AppleTV te maken. En daarna voor iOS. Ik kreeg leuke reacties en het verzoek om stations toe te voegen. Zo is het idee voor radioNED geboren.”

     

    Welk beleid voer je met betrekking tot het aangeboden zenderaanbod en toevoegingen van zenders?

     

    “Zenders moeten uit Nederland of Vlaanderen komen om toegevoegd te worden, omdat ik zelf merkte dat ik in apps als TuneIn of MyRadio de weg kwijt raakte. Daarnaast werkten veel stations niet meer. Met de keus voor Nederland en Vlaanderen kan ik ervoor zorgen dat de stations up-to-date blijven. Ik word hierin geholpen door de gebruikers. Ik krijg regelmatig tips dat een station niet meer te beluisteren is en dan werk ik radioNED bij.”

     

    Wat is het voordeel van RadioNED in vergelijking met grotere radio-apps als TuneIn en het opkomende JUKE?

     

    “RadioNED richt zich op Nederland en Vlaanderen en biedt zo een up-to-date overzicht van alles wat het Nederlands en Vlaamse radiolandschap te bieden heeft. De grens van 800 stations is onlangs aangetikt. Daarnaast respecteert radioNED je privacy. Andere apps zijn vaak niet up-to-date, bieden een beperkt aantal Nederlandse en Vlaamse zenders of verzamelen je privé-gegevens om zo gericht reclame te kunnen uitzenden. RadioNED ondersteunt ook AppleTV en macOS. Andere apps bieden dat vaak niet aan. RadioNED maakt geen onderscheid tussen grote en kleine radiostations en zijn daarmee makkelijk te vinden. Andere apps geven hun eigen stations een prominentere plek in de app.”

     

    RadioNED is onlangs vernieuwd. Wat zijn de belangrijkste vernieuwingen?

     

    “Voor het Apple-platform is CarPlay, Chromecast en AirPlay toegevoegd. De apps synchroniseren de favorieten via iCloud. Het design is verbeterd (in samenwerking met Henry Luchtmeijer van Henry Media) en Dark en Light mode-ondersteuning is toegevoegd. De hoesjes van de afgespeelde muziek worden getoond en het aantal categorieën is uitgebreid. Ook is het mogelijk om data te besparen doordat radioNED automatisch naar een lagere bitrate schakelt als je via een mobiel netwerk luistert (als het radiostation meerdere streamkwaliteiten aanbiedt uiteraard). Vorig jaar is radioNED ook voor Android ontwikkeld en uitgebracht. Met ondersteuning voor Chromecast en Android 11 met de nieuwe media-widget. Ook is de ondersteuning voor tablets verbeterd.”

     

    Met welke vernieuwingen ben je op dit moment bezig. En in welke tijdstermijn kunnen gebruikers deze vernieuwingen verwachten?

     

    “Voor het Apple-platform ben ik bezig met het toevoegen met de mogelijkheid om favorieten te sorteren. Voor macOS is dat onlangs gereleased. tvOS volgt binnenkort. Voor Android ben ik bezig met het toevoegen van Google TV en op termijn wil ik ook Android Auto gaan ondersteunen. Harde deadlines kan ik helaas niet toezeggen.”

     

    Gebruik van smartspeakers wordt in Nederland groter. Gaat radioNED op deze nieuwe ontwikkeling inspelen?

     

    “RadioNED ondersteunt AirPlay en Chromecast en daarmee een groot aantal smartspeakers.”

     

    Als we een jaar vooruit kijken. Waar denk je dat radioNed in april 2022 in de markt staat?

     

    “Op het Apple-platform heeft radioNED ondertussen zijn plekje tussen de grote spelers veroverd als ik naar het aantal downloads en sessies kijk. Het zou tof zijn als dat ook voor het Android-platform over een jaar zo is. Mijn droom is dat radioNED uitgroeit tot hét onafhankelijke radioplatform voor Nederland en Vlaanderen en daarmee ook de kleinere radiostations een groot bereik geeft.”

    radioonlineappradiozendersradioNEDradioNED+interview

    Reacties