Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Radiopiraten nemen toe en zijn moeilijker te stoppen

  Toezichthouder RDI – voorheen Agentschap Telecom – kan de strijd tegen radiopiraten in Nederland meer niet winnen. Handhaving wordt ook moeilijker.
  Jarco Kriek
  4 juni 2023
  comments 0
  Radiopiraten nemen toe en zijn moeilijker te stoppen

  In het jaarbericht noemt de RDI etherpiraterij nog steeds een groot probleem. De overheidsdienst noemt het probleem niet alleen hardnekkig maar ook groeiend. Vooral in het noordoosten van Nederland zijn veel radiopiraten actief.

   

  Storing

  De RDI benoemt in het jaarrapport ook dat diverse radiopiraten voor overlast zorgen. “Illegaal frequentiegebruik verstoort regelmatig het nood-, spoed- en veiligheidsverkeer via C2000 en luchtvaartcommunicatie”, zo stelt de RDI.

   

  Vernieling

  De RDI constateert ook dat radiopiraten vaker onbemand uitzenden. Hierbij wordt zendapparatuur en antennes door radiopiraten op plekken geplaatst die geen eigendom van de radiopiraat zijn. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om zenders en antennes in telecommasten en hoogspanningsmasten, maar ook worden zeecontainers met zenders gekoppeld aan mobiele zendmasten gebruikt. Dit gaat onder meer gepaard met vernieling, milieuvervuiling en diefstal van elektriciteit, zo luidt de melding van de RDI.

   

  Bedreiging

  Wat de toezichthouder bovendien niet bevalt, is de veiligheid van de eigen medewerkers. Handhavers krijgen steeds meer te maken met intimidatie en bedreiging. Dit is de reden om hen standaard gebruik te laten maken van bodycams.

   

  Meer acties

  De RDI gaat de samenwerking met het Openbaar Ministerie, de politie en gemeenten in 2023 verder uitwerken, verdiepen en verbreden. Dit moet gaan leiden tot meer interventies en ontmanteling van meer onbemande illegale zendinstallaties.

  RDIAgentschap Telecomradioillegaalonbemande zenderradiopiraatetherpiraat

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)