Radiopiraten nemen toe en zijn moeilijker te stoppen
In het jaarbericht noemt de RDI etherpiraterij nog steeds een groot probleem. De overheidsdienst noemt het probleem niet alleen hardnekkig maar ook groeiend. Vooral in het noordoosten van Nederland zijn veel radiopiraten actief.
Storing
De RDI benoemt in het jaarrapport ook dat diverse radiopiraten voor overlast zorgen. “Illegaal frequentiegebruik verstoort regelmatig het nood-, spoed- en veiligheidsverkeer via C2000 en luchtvaartcommunicatie”, zo stelt de RDI.
Vernieling
De RDI constateert ook dat radiopiraten vaker onbemand uitzenden. Hierbij wordt zendapparatuur en antennes door radiopiraten op plekken geplaatst die geen eigendom van de radiopiraat zijn. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om zenders en antennes in telecommasten en hoogspanningsmasten, maar ook worden zeecontainers met zenders gekoppeld aan mobiele zendmasten gebruikt. Dit gaat onder meer gepaard met vernieling, milieuvervuiling en diefstal van elektriciteit, zo luidt de melding van de RDI.
Bedreiging
Wat de toezichthouder bovendien niet bevalt, is de veiligheid van de eigen medewerkers. Handhavers krijgen steeds meer te maken met intimidatie en bedreiging. Dit is de reden om hen standaard gebruik te laten maken van bodycams.
Meer acties
De RDI gaat de samenwerking met het Openbaar Ministerie, de politie en gemeenten in 2023 verder uitwerken, verdiepen en verbreden. Dit moet gaan leiden tot meer interventies en ontmanteling van meer onbemande illegale zendinstallaties.