Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Radiopiraten verleggen grenzen: wordt het niet te gevaarlijk?

    Sommige radiopiraten blijven grenzen verleggen met als doel het bereik verder uit te breiden. De tijd is voorbij dat radiopiraten alleen in directe omgeving te beluisteren wilden zijn.
    Jarco Kriek
    11 mei 2019
    comments 5
    Radiopiraten verleggen grenzen: wordt het niet te gevaarlijk?
    Foto ANP

    De kick van menig hedendaagse radiopiraat is om een vrijwel landelijk bereik na te streven. Nadat eerder een trend zichtbaar was dat het vermogen van de illegale radiozenders naar 10 kilowatt of zelfs meer werd opgevoerd, wordt dit vermogen steeds vaker gecombineerd met zeer hoge zendmasten. Deze combinatie moet ervoor zorgen dat radiopiraten in een groter gebied rond de uitzendlocatie te ontvangen en beluisteren is. De vraag is echter of de grens van toelaatbaarheid niet overschreden wordt. Natuurlijk zijn uitzendingen van radiopiraten altijd illegaal. Maar met dergelijke uitzendvermogens en hoge – vaak mobiele - zendmasten wordt de kans op levensgevaarlijke situaties groter. Uiteindelijk kunnen mensenlevens in gevaar komen. Tenminste, daar duidde Agentschap Telecom in het recente verleden meerdere malen op.

     

    Zendmast

    Een hoge uitzendlocatie werd in de afgelopen jaren door radiopiraten al meerdere malen verkregen door de antennes in hoogspanningsmasten of zendmasten van mobiele telecomaanbieders te plaatsen. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Zo kan bij gebruik van een zendmast voor mobiele telefonie storing ontstaan op het mobiele netwerk van providers als Vodafone (Ziggo), KPN en T-Mobile. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden omdat in dit soort gevallen het noodnummer 112 bij eventuele storing veroorzaakt door de radiopiraat mogelijk onbereikbaar kan worden. Het aftappen van stroom in een hoogspanningsmast is een lastige klus die alleen door professionals uitgevoerd kan worden. Verkeerde handelingen kunnen niet alleen het leven van de radiopiraat in levensbedreigende situaties brengen. In het meest extreme geval – dat overigens nog nooit is voorgekomen – kan de stroomtoevoer van de hoogspanningsmast aan woningen en bedrijven in het geding komen.

     

    Storing

    Agentschap Telecom wijst er daarnaast op dat de combinatie van extreme uitzendvermogens in combinatie met hoge zendmasten tot verregaande storing kunnen leiden. Bijvoorbeeld op het vliegverkeer. De toezichthouder meldde al diverse malen dat het contact van piloten van vliegtuigen met de verkeersleiding door Nederlandstalige muziek en Duitse polka’s werd verstoord. Radiopiraten weerspreken dit en stellen dat dit argument door de toezichthouder alleen wordt gebruikt om de acties jegens hen te rechtvaardigen. Op de Facebook-pagina Onbemande Zenders is de kritiek op Agentschap Telecom en hun medewerkers dan ook hard.

     

    Onbemande radiopiraat

    Omdat sancties tegen radiopiraten steeds hogere financiële gevolgen voor eigenaren heeft, zijn zij overgestapt op openbare uitzendlocaties. Hierdoor wordt het opsporen van de eigenaren van illegale radiozenders moeilijker. Daarbij wordt steeds vaker gebruik gemaakt van ongekend hoge mobiele zendmastinstallatie. Zo werd deze week volgens internetsite Regio 8 de radiopiraat Testarossa in het Gelderse Beltrum uit de lucht gehaald. De radiopiraat gebruikte een mobiele zendmast van maar liefst 85 meter hoog. Agentschap Telecom heeft in samenwerking met politie met behulp van een hoogwerker de zendmast ontmanteld. Enkele weken geleden werd in Neede al een door een radiopiraat gebruikte zendmast van 65 meter door de toezichthouder ontmanteld.

    radiopiraatradiopiratenetherpiraatetherpiratenzendmastonbemande zenderAgentschap TelecomATstoring

    Reacties