Satelliet blijft kijkers verliezen

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat Canal Digitaal wel de grootste ethertelevisie-aanbieder van Nederland is gebleven. Canal Digitaal heeft namelijk meer abonnees dan Digitenne. Maar in de laatste twaalf maanden is het marktaandeel van het aantal tv-abonnementen via de satelliet wel van 4,5 naar 4,2 procent gedaald. In Nederland bieden Canal Digitaal en Joyne tv-zenders via de satelliet aan. Exacte cijfers over abonnees geven beide aanbieders niet. Maar in vergelijk met Canal Digitaal is het aantal abonnees van Joyne relatief klein. Dit is niet verwonderlijk omdat Joyne minder dan een jaar satelliettelevisie aanbiedt en de aanbieder de eerste maanden van het bestaan heeft gebruikt om zich in de Nederlandse markt te nestelen. Uit de satellietbranche komen geluiden dat Joyne vooral op de recreatieve markt successen boekt.
Satellietkijker
Ondanks dat Nederland voor het eerst concurrentie op de satelliettelevisiemarkt kent, stijgt het aantal huishoudens dat voor het bekijken van op Nederland gerichte zenders een tv-abonnement afsluit niet. Omgerekend komt het marktaandeel van 4,2 procent neer op iets meer dan 300.000 huishouden die via een betaald abonnement via de satelliet naar tv kijken. Het wil overigens niet zeggen dat het aantal satelliethuishoudens in Nederland is gedaald. In Nederland kijken nog eens honderdduizenden huishoudens via de satelliet naar ongecodeerde zenders. Hiervoor is geen abonnement noodzakelijk.
Buitenlandse zenderaanbod
Het gaat bij het ongecodeerde zenderaanbod veelal om internationale zenders. Abonnees van onder andere Ziggo en KPN gebruiken satelliet als aanvulling op de door de eigen aanbieder via een betaalabonnement geleverde tv-zenders. Zo zijn veel Duitse en Britse zenders zonder abonnement via de satelliet de huiskamer in te brengen. Dat geldt ook voor tv-zenders die in betere beeldtechnieken als HD en Ultra HD (UHD) worden uitgezonden.