SKV geeft alle tv-zenders door in de beste beeldkwaliteit. Waarom kunnen Ziggo en Delta dit niet?
Alle zenders in de best beschikbare beeldkwaliteit op je beeldscherm. Het is een droom van veel kijkers, maar de realiteit is dat de grote landelijke providers Ziggo, KPN, Odido en Delta dat op dit moment niet kunnen leveren. Een kleine lokale provider in noorden van Nederland kan dit wel. Wie via Stichting Kabelnet Veendam (SKV) televisie kijkt, krijgt de best beschikbare beeldkwaliteit op het scherm. Niet via het interactieve tv-platform, maar via de 'oude' kabeltelevisie uitzendnorm DVB-C.
Kabelproviders
DVB-C wordt door Ziggo landelijk gebruikt. Ook Delta als bedrijfsonderdeel van Delta Fiber levert – hoofdzakelijk in Zeeland – nog televisie via DVB-C. Maar bij Ziggo en Delta zijn de zenders niet in de best beschikbare beeldkwaliteit beschikbaar. Bij deze providers wordt bij de meeste zenders het aanvoersignaal zelfs in bandbreedte verminderd. Dit leidt tot een slechtere beeldkwaliteit dan het bronsignaal. Zo gebruikt Ziggo bij een groot deel van de HD-zenders een techniek waarbij de bandbreedte wordt bepaald door het beeld dat op een tv-zenders wordt uitgezonden. Een variabele bandbreedte (VBR) dus. Als er op een zender op een bepaalde frequentie bijvoorbeeld voetbal met snelle beeldwisselingen wordt uitgezonden, krijgen de andere zenders op dezelfde frequentie gedurende de voetbalwedstrijd minder bandbreedte toebedeeld. De totaal beschikbare bandbreedte op een frequentie blijft namelijk gelijk, en als een bepaalde zender meer bandbreedte verbruikt moet de extra bandbreedte bij de overige zenders worden weggehaald. Die leveren dan dus in aan beeldkwaliteit.
Beter beeld
Provider SKV gebruikt geen VBR. Alle zenders worden in een constante bandbreedte uitgezonden. En om er nog maar een nieuwe term bij te halen: vijftien zenders worden in HBR aangeboden. HBR is de afkorting van High Bitrate, of in het Nederland hoge bandbreedte. Een zelfbedachte naam van Freddy van Egmond, de man die binnen SKV verantwoordelijk is voor de doorgifte van zenders. Waar providers als Ziggo en KPN de best bekeken zenders maximaal met 14,5 Mb/s bandbreedte leveren, gaat bij SKV de bandbreedte bij HBR boven de 25 Mb/s. En waar de kabelproviders Ziggo en Delta via DVB-C heel zuinig moeten zijn met hun beperkte bandbreedte, kijkt SKV niet op een megabit per seconde meer of minder. Dit hoeft ook niet, want SKV heeft via DVB-C bandbreedte in overschot.
Glasvezel
Wat is het verschil? SKV is samen met bijvoorbeeld TriNed en Jonaz een provider die DVB-C niet via coax maar via glasvezel levert. Eigenlijk kunnen ook KPN, Odido en alle andere glasvezelproviders dit doen. Het toenmalige KPN dochterbedrijf Telfort leverde ook enige tijd DVB-C via glasvezel na de overname van het Reggefiber glasvezelnetwerk met alle bijbehorende providers door KPN. Na de integratie van Telfort binnen de merknaam KPN werd DVB-C via glasvezel uitgeschakeld. Dit had vooral een financiële achtergrond. KPN en andere glasvezelproviders kunnen nog steeds DVB-C via glasvezel gaan aanbieden. In dat geval moeten wel alle bruikleenmodems vervangen worden door een model met DVB-C (RF) mogelijkheid. Met meer dan twee miljoen abonnees in het geval van KPN en bijna een miljoen abonnees bij Odido lopen de kosten van een dergelijke modemwissel al snel in de tientallen miljoenen euro's. Dit vinden deze providers – begrijpelijk – een onnodige investering omdat hetzelfde zenderaanbod nu al interactief via decoders beschikbaar is.
Internet
Dat SKV in de DVB-C bandbreedte zwemt en Ziggo en Delta niet, heeft te maken met internet. SKV gebruikt het glasvezeldeel van de aansluiting voor het leveren van internet in de woning of bedrijfspand. Bij Ziggo en Delta wordt internet ook via hetzelfde netwerkdeel als DVB-C geleverd. Internet verbruikt hierdoor bij Ziggo en Delta een groot deel van het beschikbare frequentiespectrum. Deze bandbreedte kan dus niet voor televisie via DVB-C worden ingezet. Omdat SKV internet via glasvezel bij abonnees levert, kan de bij Ziggo en Delta voor internet gebruikte bandbreedte bij SKV gebruikt worden voor de distributie van tv-zenders. Als er dus meer zenders hun aanvoersignaal in HBR, UHD of 4K aanleveren, dan kan SKV deze zenders zonder al te veel moeite direct aan klanten doorgeven.