Slecht nieuws voor KPN: Meer Nederlanders willen dat XS4All blijft
De opstand over XS4All neemt ondanks enkele belangrijke toezeggingen van KPN niet af. Sterker, steeds meer Nederlanders geven het actiecomité XS4All Moet Blijven steun in de strijd voor het behoud van de zelfstandigheid van XS4All. Een petitie met deze strekking is inmiddels door meer dan 54.000 keer digitaal ondertekend. Verder heeft het actiecomité meer dan 30.000 euro aan donaties ontvangen.
KPN
KPN wil in het kader van de éénmerkstrategie de belangrijkste dochtermerken die vaste diensten zoals tv en internet verkopen onder de eigen merknaam onderbrengen. Dit moet niet alleen voor een sterk eigen merknaam zorgen. Kostenbesparing speelt bij de ingezette strategie eveneens een belangrijke rol. KPN is op 1 mei als eerste begonnen met het migreren van Telfortklanten naar KPN. De volgende stap is om voor het einde van 2020 hetzelfde met XS4All te gaan doen. Om het sentiment uit de opstand van klanten van XS4All over dit voornemen te temperen, heeft KPN enkele belangrijke toezeggingen gedaan. Het belooft huidige XS4All-klanten dat niets in de dienstverlening verandert. Zo mag men zelf kiezen welk internetmodem – Experiabox of Fritzbox – wordt gebruikt. Ook het eigen IP-adres blijft. Ondanks dat veel Nederlanders denken dat XS4All bij de levering van alle vaste diensten het KPN-netwerk gebruikt, is dit niet het geval. Zo heeft XS4All een eigen afwijkende infrastructuur voor het leveren van internet. Ook heeft XS4All een eigen klantenservice die de afgelopen jaren steevast als best gewaardeerd uit onderzoeken naar voren kwam. De geleverde tv-diensten zijn wel vanuit de KPN infrastructuur afkomstig.
XS4All Moet Blijven
Naast de juridische strijd die op dit moment tussen de Ondernemingsraad (OR) en het management van XS4All en KPN gaande is, zet het actiecomité XS4All Moet Blijven het plan door om in het uiterste geval zelf een nieuwe aanbieder van vaste diensten op te tuigen die het DNA van het huidige XS4All als basis heeft. Omdat de 30.000 euro die op dit moment aan donaties is ontvangen veel te weinig is, wordt op korte termijn met een crowdfunding-actie begonnen. Wat dit zogenaamde Plan B van het actiecomité precies inhoudt, is op dit moment nog niet bekend. De uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) omtrent het openbreken van het kabelnetwerk van Ziggo voor toetreders die in de komende dagen wordt verwacht, kan bij het Plan B wellicht een belangrijke rol gaan spelen.