Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Snapt u het nog: Wat Chateau Meiland niet mag en YouTube vloggers onbeperkt

  Een gevalletje van meten met twee maten. Deze week werd bekend dat Chateau Meiland op de vingers is getikt vanwege kinderarbeid. Maar hoe zit het dan met vloggers?
  Jarco Kriek
  25 february 2021
  comments 4
  Snapt u het nog: Wat Chateau Meiland niet mag en YouTube vloggers onbeperkt
  Foto Brunopress

  De driejarige dochter Claire van Maxime Meiland mag bijna niet meer in het realityprogramma Chateau Meiland te zien zijn. De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Welzijn (SWZ) heeft hier een stokje voorgestoken en geoordeeld dat het bij het tv-optreden van Claire om een vorm van kinderarbeid gaat. Claire mag hierdoor nog maar sporadisch in beeld komen. Deze wet bestaat al heel lang. Maar Chateau Meiland is een realityprogramma en dat houdt in dat alle opnames spontaan plaatsvinden. Dus ook als Claire richting haar moeder, oma of opa hobbelt. Als de hoofdrolspelers van het programma om de haverklap moeten stoppen omdat Claire naar haar moeder wil dan wordt het programma door de overheid getransformeerd van reality naar scripted reality.

   

  Twee maten

  Wet is wet en dat is natuurlijk waar. Maar in Nederland meet de inspectie van het ministerie van SWZ met twee maten. Kinderen worden door YouTube vloggers te pas en onpas ingezet om producten en diensten aan de man te brengen. Waar in het geval van Chateau Meiland Claire om een onschuldige deelname aan een realityprogramma gaat, is dat bij YouTube vloggers heel anders. Jonge kinderen worden schaamteloos ingezet om producten en dienstem aan de man te brengen. Een vorm van arbeid waarvan de makers van de betreffende vlog – meestal de ouders – de financiële vruchten plukken. Mocht je als overheid dan ergens de sticker kinderarbeid op willen plakken dan is de keuze tussen deze twee voorbeelden makkelijk te maken. Het is daarnaast ook moeilijk te rijmen. Als Chateau Meiland geen tv-programma maar een vlog was geweest dan had de driejarige Claire wel onbeperkt in beeld gemogen en nu niet. Nog sterker, in een vlog had Claire zonder problemen mogen zeggen welke frisdrank, chips, poppen, spelletjes ze leuk en lekker vindt en waar deze dingen gekocht worden.

   

  De Bellinga’s

  Een goed voorbeeld van een vlog waarin kinderen een belangrijke rol spelen is De Bellinga’s. Het reilen en zeilen van de familie Bellinga is niet alleen op YouTube maar ook op diverse sociale media waaronder Instagram, Facebook en TikTok te volgen. Het verdienmodel van de familie Bellinga is eigenlijk hetzelfde als de familie Meiland. Zoveel mogelijk kijkers bereiken om met commercie zoveel mogelijk geld te verdienen.

  Chateau MeilandSBS6TalpaTalpa NetworkYouTubevloggenvloggers

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de streamstart voor Nomadland

   Pathé Thuis heeft Nomadland aan het aanbod toegevoegd, waarin Fern (Frances McDormand) na de economische ondergang van haar bedrijf op het platteland van Nevada, met een bus op pad gaat om de wereld te verkennen. Totaal TV mag de streamstart van deze Oscarwinnende dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP Shrek 2

  Shrek 2
  RTL 8 om 20:28 uur
  Shrek en Fiona zijn getrouwd en het is nu tijd voor Shrek om Fiona's ouders te ontmoeten, maar zij weten niet dat hij een oger is.

  TV-TIP Man on Fire

  Man on Fire
  Veronica om 20:30 uur
  De ex-CIA-agent John Creasy moet de dochter van een rijke zakenman beschermen, maar dan wordt het meisje ontvoerd.

  Interview

  • *

   Johan en Janneke Jelies

   Een huis vol

   Wie in de lockdown dacht een chaotisch huishouden te onderhouden, krabt zich bij het volgen van het elfkoppige nest van Johan en Janneke Jelies achter de oren. Een nieuw seizoen Een huis vol klopt aan de deur!
   Reacties0 reactie(s)