Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Stapt Ziggo over naar een netwerk met alleen IPTV?

  Stopt Ziggo op termijn met het leveren van tv-zenders via de broadcastnorm DVB-C? In dat geval worden tv-zenders via internet als IPTV geleverd, zoals bij KPN.
  Jarco Kriek
  24 august 2022
  comments 9
  Stapt Ziggo over naar een netwerk met alleen IPTV?

  Nu Ziggo de Mediabox XL aan het uitfaseren is, komt bij menigeen de vraag naar boven of het kabelbedrijf op termijn gaat stoppen met de ondersteuning van DVB-C. Aan nieuwe klanten levert Ziggo namelijk als bruikleendecoder alleen nog de Mediabox Next en de Next Mini. Als de klant er zelf om vraagt of dit bij een online bestelling aangeeft, dan is het nog mogelijk om een CI+ module inclusief smartcard te bemachtigen. Maar de Mediabox XL lijkt definitief buitenspel te zijn gezet door het kabelbedrijf. Ziggo ruilt deze – zoals VodafoneZiggo zelf aangeeft – verouderde bruikleendecoder niet proactief om. Maar bij vervanging of bij een verzoek van de abonnee wordt deze energieslurper niet opnieuw geleverd. Afhankelijk van het gekochte tv-abonnement wordt de Mediabox Next of Next Mini geleverd.

   

  DVB-C

  De Mediabox XL en CI+ module zijn apparatuur waarmee alleen via de broadcastnorm DVB-C kan worden gekeken. Met een CI+ module kan dit zelfs zonder gebruik van een decoder, rechtstreeks met alleen de televisie. De Mediabox Next combineert DVB-C met online (IPTV). Maar Ziggo kan dit apparaat ook probleemloos inzetten in een All IP-netwerk. De Next Mini heeft helemaal geen ontvangstmogelijkheid voor DVB-C signalen en kan dus uitsluitend als IPTV-apparaat worden ingezet.

   

  All IP

  Wat wordt met een All IP-netwerk bedoeld? Dit betekent dat alle tv- en videocontent via het internetprotocol (IP), dus online, door de provider wordt geleverd. All IP-providers zijn bedrijven die alle tv en internet als data in de woning leveren. KPN, T-Mobile en alle andere providers die de diensten via glasvezel en koper leveren, zijn All IP-providers. Bij Ziggo wordt alleen aan klanten die Next Mini gebruiken All IP-diensten geleverd.

   

  Voordeel

  Als Ziggo een All IP-provider wordt heeft dat vooral voor moederbedrijf VodafoneZiggo voordelen. Het bedrijf kan dan namelijk de ruimte die nu voor DVB-C wordt gebruikt schrappen. Hierdoor kan het frequentiespectrum optimaal worden ingericht en gebruikt voor internet. Het brengt ook nadelen met zich mee. Ziggo verliest dan namelijk na analoge tv en radio opnieuw een zogenaamd Unique Sellingpoint (USP). Ziggo onderscheidt zich namelijk van concurrenten door het DVB-C Kabel TV-pakket dat ruim honderd ongecodeerde tv- en radiozenders bevat. Hiermee kan een abonnee met eigen apparatuur zonder extra te betalen op iedere televisie in de woning naar de belangrijkste zenders kijken. Juist deze mogelijkheid is voor veel Ziggo-abonnees reden om het kabelbedrijf trouw te blijven.

   

  Voorlopig niet

  Het meest actuele antwoord op de vraag of Ziggo op korte termijn met DVB-C stopt en tv als IPTV als abonnees gaat leveren, is alleen bij eigenaar VodafoneZiggo te halen. Woordvoerster Tabitha Laurey namens het mediabedrijf: “Voor nu heeft Ziggo geen plannen om volledig over te gaan naar All IP. Als hier verandering in komt, zullen wij onze klanten hier vanzelfsprekend over informeren.” Een ontkenning dus maar echt een duidelijk ‘nee’ is niet te horen. Het blijft dus boven de markt zweven dat Ziggo in de komende jaren met een aankondiging kan komen dat het stopt met het leveren van lineaire tv via DVB-C. Als dit traject wordt ingezet, dan is het niet ondenkbaar dat dit gebeurt op dezelfde manier als de overstap van MPEG2 naar MPEG4. Dus in fases, zodat de abonnee voldoende tijd heeft om te wennen aan de nieuwe manier van tv-kijken en natuurlijk ook om aan alle televisies in huis een geschikt apparaat te koppelen.

  ZiggoVodafoneZiggoMediabox XLMediabox NextNext MinitelevisiedecoderbruikleendecoderIPTVonlineDVB-CCI+ moduleglasvezel

  Reacties

 1. TV-TIP Aussie Gold Hunters

  Aussie Gold Hunters
  Discovery Channel om 20:30 uur
  Goud, zweet en tranen in het ­nieuwe seizoen van Aussie Gold Hunters. Want met ­goudprijzen op record­hoogte ­nemen de ­goudzoekers in de snikhete en ­uitgestrekte Outback van Australië nog meer risico om de jackpot naar de oppervlakte te schoffelen. Zo ­besluiten The Dust Devils om met een konvooi aan kostbare machines 1200 km het land in te trekken. Maar ligt het goud daar wel te blinken? De Poseidon Crew heeft in ieder geval wel succes.

  TV-TIP Andy & Melisa

  Andy & Melisa
  SBS 6 om 20:30 uur
  Na een kleine flirt met RTL en een paar jaar radiostilte keren Andy en vriendin Melisa – de twee zijn al jaren gescheiden – terug op het oude SBS-nest. En hier blijkt dat er eigenlijk niks veranderd is. Al ligt de oud-voetballer niet meer dagen gestrekt op de bank. Er is tv-werk, een YouTube-kanaal en er moet ook geklust worden in hun nieuwe stek aan de Costa de Sol, dat gereedgemaakt moet worden voor de verhuur.

  Interview