Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Stoelendans op DAB+: waar is mijn favoriete radiozender gebleven?

  De afgelopen dagen is er een ware stoelendans van radiozenders op het digitale radionetwerk DAB+ gaande. Luisteraars zijn hierdoor hun favoriete zender kwijt.
  Jarco Kriek
  3 juli 2023
  comments 2
  Stoelendans op DAB+: waar is mijn favoriete radiozender gebleven?
  Foto Getty Images

  De grote wijzigingen op DAB+ hebben nog niets te maken met de komende veiling van FM-frequenties. Geïnteresseerde mediabedrijven mogen vanaf morgen (dinsdag 4 juli) bieden op negen beschikbare FM-kavels voor landelijke commerciële omroepen. Bij deze veiling zijn slechts twee kavels voor gebruik van nieuws en Nederlands product geclausuleerd. De overige zeven kavels mogen de eigenaren na succesvolle bieding naar eigen inzicht gebruiken. Omdat aan de FM-frequenties ook gebruik van een bepaalde hoeveelheid DAB+ bandbreedte is gekoppeld, gaat de FM-frequentieveiling in september ook wijzigingen in het DAB+ aanbod met zich meebrengen.

   

  Nu al wijzigingen

  De huidige stoelendans heeft wel indirect met de FM-frequentieveiling te maken. Omdat mediabedrijven in de toekomst nog maximaal drie uitzendvergunningen mogen hebben, heeft Talpa Network – dat met 538, Radio 10, Skyradio en Radio Veronica vier uitzendvergunningen in gebruik heeft – besloten het minst beluisterde radiostation uit hun portfolio te verkopen. Hierdoor is Mediahuis vanaf 1 juli officieel eigenaar van Radio Veronica geworden. Dit betekent dat zowel Mediahuis als Talpa Network wijzigingen in het DAB+ aanbod hebben moeten doorvoeren.

   

  Beter geluid

  Omdat de bandbreedte voor DAB+ zenders van beide mediabedrijven door de verkoop opnieuw is ingedeeld, zijn zenders naar een nieuwe frequentie verhuisd. In enkele gevallen is hierdoor de geluidskwaliteit verbeterd omdat de betreffende zender met meer bandbreedte is gaan uitzenden. In het geval van het themastation Vintage Veronica is de ontvangst verslechterd omdat gebruik wordt gemaakt van een frequentienetwerk met een kleiner aantal DAB+ zenders dat in eigendom van dienstenaanbieder MTVNL is. Hieronder vindt u alle wijzigingen op een rij. Opnieuw inscannen van de DAB+ radio plaatst de radiozenders weer op de juiste plek, waardoor er verder geluisterd kan worden.

   

  • Vintage Veronica op 7D (MTVNL) met bandbreedte van 64 naar 96 kb/s
  • Sunlite vanaf nu alleen nog te ontvangen via 9C
  • Radio 10 60’s & 70’s Hits op 9C met bandbreedte 72 kb/s
  • Radio 10 80s Hits op kanaal 9C met bandbreedte van 64 naar 72 kb/s
  • 538 Classics op kanaal 9C met bandbreedte van 64 naar 72 kb/s
  • Sky Radio Nice & Easy op kanaal 9C met bandbreedte van 64 naar 72 kb/s
  • Radio Veronica blijft op 11C maar bandbreedte verhoogd van 80 naar 108 kb/s
  • Sublime blijft op 11C maar bandbreedte verhoogd van 80 naar 108 kb/s
  • 538 Non-stop blijft op 11C maar bandbreedte verhoogd van 64 naar 72 kb/s
  • Sky Radio Hits blijft op 11C maar bandbreedte verhoogd van 64 naar 72 kb/s
  DAB+radiodigitaalradiozenderSkyradioRadio 10Sublime538Radio VeronicaMediahuisTalpaTalpa Network

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)