Tegenvaller voor Dutch Filmworks: Ziggo hoeft illegaal downloader niet te verlinken

Dutch Filmworks heeft plannen om Nederlanders die illegaal naar content van het bedrijf kijken schikkingsvoorstellen te doen om strafvervolging te ontlopen. Feitelijk betekent dit een boete voor het illegaal kijken van films en series, zoals dit in Duitsland al gebruikelijk is. Om achter de persoonlijke gegevens van de illegale kijkers te komen, heeft Dutch Filmworks de persoonlijke NAW (naam, adres en woonplaats) gegevens behorende bij het IP-adres nodig. Hiervoor is medewerking van de internetaanbieder noodzakelijk. Het VodafoneZiggo-bedrijfsonderdeel Ziggo wil de persoonlijke gegevens van klanten niet zonder uitspraak van de rechter aan Dutch Filmworks overdragen.
Illegaal kijken film
Dutch Filmworks heeft 377 personen opgespoord die illegaal de film The Hitman’s Bodyguard hebben gedownload. Het bedrijf wil deze personen benaderen met een schikkingsvoorstel van 150 euro. Het vissen naar IP-adressen van de downloaders vond in de periode tussen december 2017 en februari 2018 plaats. Ziggo voelde er echter niets voor om de persoonlijke gegevens van klanten gekoppeld aan de IP-adressen af te staan. De vervolgstap van Dutch Filmworks was om via de rechter Ziggo te verplichten de persoonlijke gegevens toch af te staan.
Dutch Filmworks vangt bot
De rechter heeft geoordeeld dat Ziggo niet verplicht is de persoonlijke gegevens van klanten prijs te geven. Dutch Filmworks heeft in deze zaak namelijk niet voldoende duidelijk gemaakt hoe het bedrijf de NAW-gegevens wil gebruiken om de vermeende illegale downloaders te benaderen. "De IP-adreshouder hoeft namelijk niet diegene te zijn die de film ook gedownload heeft", onderbouwt de rechter het besluit. Ook de onduidelijkheid of Dutch Filmworks de persoon achter het IP-adres goed zal informeren over rechten en plichten speelde een belangrijke rol bij het eindoordeel in deze rechtszaak.
VPN
Het overigens de vraag of het verzamelen van IP-adressen door rechthebbenden het probleem met illegaal downloaden en kijken structureel gaat oplossen. Dit lijkt een druppel op de gloeiende plaat te zijn. Steeds meer Nederlanders gebruiken een VPN-dienst om zich anoniem op internet te bewegen. VPN-diensten springen in op de grotere vraag naar anoniem surfen. Prijzen van snelle en betrouwbare VPN-diensten dalen dan ook snel. Zo biedt bijvoorbeeld NordVPN op dit moment een abonnementsvorm met een duur van drie jaar voor minder dan honderd euro aan.