T-Mobile mag na Europese goedkeuring Tele2 overnemen

In een eerste reactie zegt T-Mobile Nederland CEO Soren Abildgaard dat de Europese goedkeuring de beste uitkomst is voor de Nederlandse consument en het bedrijfsleven. De Europese Commissie heeft zonder extra bepalingen onvoorwaardelijke toestemming voor de overname van Tele2 Nederland gegeven. Desondanks wil T-Mobile de vijf eerdere beloftes nakomen die door het bedrijf zijn gedaan om de Europese Commissie en de Nederlandse consument gerust te stellen.
Duopolie
T-Mobile deed deze beloftes om de concurrentie richting VodafoneZiggo – de combinatie van Vodafone en Ziggo – en KPN te verscherpen. VodafoneZiggo en KPN hebben op dit moment een vorm van duopolie op de markt van vaste diensten. De merknaam Tele2 blijft na het samengaan met T-Mobile in Nederland bestaan. Het gaat verder als sub-merk van T-Mobile en wordt mogelijk de prijsvechter van Deutsche Telekom in Nederland. Een belofte die T-Mobile heeft gemaakt, is dat geen prijsverhoging van diverse abonnementsvormen in de komende jaren wordt doorgevoerd. Ook gaat T-Mobile in 2020 in Nederland beginnen met het aanbieden van mobiele diensten via een nieuw 5G-netwerk.
Tele2
Tele2 ontvangt voor de Nederlandse tak van Deutsche Telekom 190 miljoen euro in contanten. Tevens wordt het Zweedse moederbedrijf voor 25 procent eigenaar van het nieuwe T-Mobile Nederland waarin het huidige T-Mobile met Tele2 Nederland wordt gecombineerd. Abonnees van T-Mobile en Tele2 in Nederland merken niets van de zakelijke transactie die nu officieel in gang wordt gezet. Verwacht wordt dat de overname voor het einde van het jaar beklonken is.